Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Κινητοποιήσεις ετοιμάζονται για Μαρίνα Αρετσούς


Με δυναμικές κινητοποιήσεις απειλεί ο δήμος Καλαμαριάς σε περίπτωση που προχωρήσει μονομερώς στην ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας της Αρετσούς η κυβέρνηση.

«Βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Η μονομερής αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑ (Μαρίνα Αρετσούς) μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και είμαστε έτοιμοι, ως δημοτικό συμβούλιο μαζί με το λαό της Καλαμαριάς, να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά και να προσβάλουμε τον απαράδεκτο νόμο 2160/1993, εφόσον αυτό χρειαστεί», επισημαίνει ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, σε δήλωσή του για το θέμα.
Η παραλιακή ζώνη της Αρετσούς εκτείνεται από τις εγκαταστάσεις της πλαζ μέχρι τη Ρέμβη και καλύπτει έκταση 176 στρεμμάτων. Μέσα σε αυτή τη ζώνη βρίσκονται η πλαζ, το πολιτιστικό κέντρο Remezzo, το καφενείο του Ψαρά, το πολιτιστικό κέντρο «Προποντίδα» που έχουν παραχωρηθεί από τον ΕΟΤ με χρησιδάνειο στο δήμο Καλαμαριάς και η Μαρίνα, η οποία όμως δεν παραχωρήθηκε ποτέ στο δήμο.
Η έκταση περιήλθε στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, μετά το χαρακτηρισμό τμημάτων της, ως Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, που απαλλοτριώθηκαν υπέρ του ΕΟΤ και παραχωρήθηκαν σε αυτόν. Αργότερα τη διαχείριση και αξιοποίηση όλων των ακινήτων του ΕΟΤ ανέλαβε η «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» (ΕΤΑ) και το Μάιο του 2002 ανατέθηκε μελέτη αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης της Αρετσούς. «Εργαλείο διαμόρφωσης αυτών των προτάσεων ήταν ο απαράδεκτος νόμος 2160/1993, ο οποίος προέβλεπε υπερβολική δόμηση της περιοχής μπροστά στη Μαρίνα», τονίζει ο κ. Μπακογλίδης.
Η μελέτη ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά με βασικό μέλημα την προσέλκυση στρατηγικού ιδιώτη επενδυτή, που θα αναλάμβανε τη διαχείριση της περιοχής, με τρία σενάρια προϋπολογισμού (το 2003) 7,5 εκατ. ευρώ, 10,5 και 20 εκατ. ευρώ. «Και τα τρία σενάρια ήταν στραμμένα προς την ξηρά με πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη για το παραλιακό μέτωπο. Με απλά λόγια, εμπορευματοποιούσε την παραλία με ό,τι επιπτώσεις μπορεί κανείς να φαντασθεί», αναφέρει ο δήμαρχος.
Η μελέτη απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο το Δεκέμβριο του 2004 ενέκρινε το «Σχέδιο δράσης για την παραλιακή ζώνη Αρετσούς».
Προϋποθέσεις
Ο δήμος θέτει τρεις προϋποθέσεις αξιοποίησης:
1. Η παραλιακή ζώνη Αρετσούς αποτελεί μια ενιαία πολεοδομική ενότητα και δεν μπορεί να τεμαχισθεί.
2. Οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι συμβατές με τις κατευθύνσεις που έθεσε το δημοτικό συμβούλιο το 2004.
3. Στη διαχείριση της περιοχής ο δήμος Καλαμαριάς θα έχει καθοριστικό ρόλο.
«Σε όλες τις συναντήσεις μας με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έγινε σαφές ότι η οποιαδήποτε σκέψη αξιοποίησης πρέπει να πληροί τις τρεις προηγούμενες προϋποθέσεις. Τους έγινε γνωστό ότι ο δήμος μπορεί να διαχειριστεί τη Μαρίνα με τις ελάχιστες υποστηρικτικές δραστηριότητες που προβλέπει η νομοθεσία και να εγγυηθεί ότι ολόκληρη η περιοχή μπορεί να γίνει ένας χώρος περιπάτου, ηρεμίας και αθλητισμού», σημειώνει ο δήμαρχος.
Ηδη την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει και ο ΣΥΡΙΖΑ Καλαμαριάς και το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.