Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Άγρια κόντρα Ζαβέρκου-Τροκάνα για την ΔΕΥΑΘ

Υπαινιγμοί του προέδρου της ΔΕΥΑΘ και καταγγελίες για εμπάθεια-άγνοια 
Οξύτατη αντεπίθεση του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θερμαϊκού κ. Κώστα Τροκάνα, στην επίσης οξύτατη επίθεση που δέχτηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ.Αντώνη Ζαβέρκο. Ο κ. Τροκάνας καταλογίζει θρασύτατη άγνοια του τελευταίου για το άρθρο του σε τοπική εφημερίδα σχετικά με τη ΔΕΥΑΘ. Αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα ότι ίσως «η άγνοιά του να οφείλεται στις συχνές απουσίες του από τα Διοικητικά Συμβούλια της Επιχείρησης, γεγονός που περιορίζει την ενημέρωσή του μόνο στους χώρους συνάθροισης κοινού που καθημερινά παραβρίσκεται»!

Στο άρθρο του αυτό ο κ. Ζαβέρκος υπό τον τίτλο «Χορός απευθείας αναθέσεων χωρίς διαγωνισμό», αναρωτιέται μήπως ο δήμαρχος Θερμαϊκού «κοιμάται σε άλλη χώρα» (sic) και κατηγορεί τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ ότι «διαχειρίζεται και σκορπάει κατά βούληση τα χρήματα από τον ιδρώτα των συνδημοτών μας». Ενώ ακόμη τον καταγγέλει για τη σύναψη σύμβασης έργου σε ιδιώτη, αντί ετήσιας αμοιβής 24.000 ευρώ για την παρακολούθηση της ποιότητας νερού και των γεωτρήσεων

Η απάντηση του κ. Κώστα Τροκάνα
«Χορό απ΄ ευθείας αναθέσεων στη ΔΕΥΑΘ, χωρίς διαγωνισμό», ανακάλυψε ο δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Ζαβέρκος, σύμφωνα με άρθρο του σε τοπική εφημερίδα. Μάλιστα, με περίσσιο θράσος αναρωτιέται «μήπως ο Δήμαρχος κοιμάται σε άλλη χώρα»!
Από το περιεχόμενο των δήθεν καταγγελιών του κ. Ζαβέρκου γίνεται άμεσα αντιληπτή η εμπάθεια και η άγνοιά του για τη λειτουργία της Επιχείρησης, παρόλο ότι και ο ίδιος αποτελεί μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΘ. Έτσι λοιπόν, με κατηγορεί προσωπικά «για βόλεμα δικού μας ανθρώπου», για σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου για χρονικό διάστημα 12 μηνών, συνολικής αμοιβής 24.000 ευρώ, «τη στιγμή που οι εργάτες της ΔΕΥΑΘ αμείβονται με πενιχρό μισθό»! Εάν μπορούσε ο κ. Ζαβέρκος να αντιληφθεί την πραγματικότητα, θα γνώριζε ότι η σύμβαση έγινε υπό τον ΑΣΕΠ και αφορά τη συνεργασία ενός επιστήμονα χημικού μηχανικού. Η συνολική ετήσια αμοιβή των 24.000 ευρώ, (την οποία υποκριτικά συγκρίνει με την αμοιβή των εργατών), περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές του εισφορές, τον Φ.Π.Α. 23% και τον φόρο εισοδήματος. Η καθαρή μηνιαία αμοιβή των παρεχόμενων επιστημονικών υπηρεσιών είναι της τάξης των 900 ευρώ!  
Συνεχίζοντας, καταφέρεται εναντίον μου για απευθείας ανάθεση υπηρεσίας παρακολούθησης μισθολογίου «σε εταιρία ψηφοφόρου μας», που εδρεύει στην Περαία. Αναρωτιέμαι βέβαια γιατί αποφεύγει να κάνει ακόμη πιο καυστική την καταγγελία του, συμπεριλαμβάνοντας και άλλες δύο συμβάσεις της Επανομής, η μία για λογιστική και η άλλη για ηλεκτρολογική υποστήριξη. Ίσως στην Επανομή να πρόκειται για «εταιρίες δικών του ψηφοφόρων», σύμφωνα με την απαράδεκτη λογική του. Απλά και μόνο με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου που κατέχει, ο κ. Ζαβέρκος όφειλε να γνωρίζει ότι η ΔΕΥΑΘ δεν διαθέτει το απαραίτητο για τη λειτουργία της προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύεται και η πρόσληψή του. Η μέθοδος της ανάθεσης συμβάσεων έργου αποτελεί νόμιμη λύση του προβλήματος κάλυψης των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Επιχείρηση για τη χρήση της συγκεκριμένης διαδικασίας. Πιθανόν βέβαια η άγνοιά του να οφείλεται στις συχνές απουσίες του από τα Διοικητικά Συμβούλια της Επιχείρησης, γεγονός που περιορίζει την ενημέρωσή του μόνο στους χώρους συνάθροισης κοινού που καθημερινά παραβρίσκεται.  
Τέλος, η κατηγορία περί δήθεν κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος που προέρχεται από τη ψήφιση ποσού 13.222,50 ευρώ «για την προμήθεια και την αναγόμωση μελανοδοχείων», αποτελεί αστειότητα, καθώς το παραπάνω ποσόν αποτελεί ετήσια προϋπολογιστική δαπάνη για προμήθεια χαρτικών, αναλωσίμων, υπηρεσιών service των μηχανημάτων που χρησιμοποιεί η Επιχείρηση, κλπ. Ο προϋπολογισμός τους απαιτείται από το Νόμο, προκειμένου να μπορούν να πληρωθούν οι σχετικές δαπάνες, όταν κι εφόσον γίνουν. Σύμφωνα δε με τις εντολές του Δημάρχου, το ποσό είναι ιδιαίτερα μικρό και περιορίζεται μόνο στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας της Επιχείρησης. Η δε κριτική του κ. Ζαβέρκου καταδεικνύει περίτρανα «ποιος κοιμάται σε άλλη χώρα»! Μάλιστα, εάν το ενδιαφέρον του για τις αποφάσεις της Επιχείρησης ήταν ουσιαστικό, δεν θα έλειπε από την πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση Δ.Σ. όπου συζητήθηκε, παρουσία του εργολάβου, το μείζον ζήτημα της πορείας του έργου της αποχέτευσης Επανομής.
Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΘ ασκεί με υπευθυνότητα τα καθήκοντά της και διαχειρίζεται τα χρήματα των δημοτών με απόλυτη υπευθυνότητα. Παρόμοιες κατηγορίες σαν αυτές που ανεύθυνα δημοσίευσε ο κ. Ζαβέρκος αποδεικνύουν την άγνοιά του για τον τρόπο λειτουργίας της Επιχείρησης και προδίδουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Οι δε αναφορές του για προσωπικές προεκλογικές συμφωνίες, δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από την οπτική γωνία ενός ανθρώπου ο οποίος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια!

Κωνσταντίνος Τροκάνας
Πρόεδρος ΔΕΥΑΘ Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.