Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Στερνό αντίο στον Δημήτρη Γουσίδη

Κ.Καραμανλής: "Κέρδισε επάξια την εκτίμηση και το σεβασμό όλων"
Στερνό αντίο στο δημοσιογράφο Δημήτρη Γουσίδη, που κηδεύεται σήμερα Παρασκευή στις 5.30 το απόγευμα, από το μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά. Ο θάνατος του κορυφαίου μαχητή δημοσιογράφου, προκάλεσε αίσθηση και συγκίνηση όχι μόνο στον δημοσιογραφικό αλλά και στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι «ο Δημήτρης Γουσίδης υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος τη δημοσιογραφία, την EΣΗΕΜ-Θ, τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, κερδίζοντας επάξια την εκτίμηση και το σεβασμό όλων».
Ο φίλος του, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι «η δημοσιογραφική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδας και η Θεσσαλονίκη ειδικότερα θρηνούν για την απώλεια του Δημήτρη Γουσίδη. Για την απουσία ενός εργάτη της ενημέρωσης, όπως συνήθιζε ο ίδιος να αποκαλεί τον εαυτό του, που χάραξε με την πένα του σημαντικά γεγονότα και με το επιβλητικό του συνδικαλιστικό ύφος άλλαξε τη φυσιογνωμία της Ενωσης Συντακτών. Υπήρξε βαθύτατα δημοκράτης, τηρούσε με θρησκευτική ευλάβεια τους κανόνες της δεοντολογίας και της αντικειμενικότητας και ήταν πάντα μάχιμος στην πρώτη γραμμή, ακόμη και όταν υπηρέτησε τη δημοσιογραφία από επιτελικές θέσεις. Η επιβλητική μορφή του θα μας λείψει, καθώς το κενό που αφήνει πίσω του είναι τεράστιο. Θα τον θυμόμαστε πάντα για τον εκρηκτικό και γνήσιο χαρακτήρα του, για το μεγάλο πάθος του για την αλήθεια και τη δημοσιογραφία, για το φλογερό του έρωτα για την πόλη και τα μυστικά της».
Ο επιχειρηματίας Αντώνης Δούδος, ο πιο στενός φίλος του (επί 63 χρόνια), είπε: «Αφήνει πίσω του την παρακαταθήκη του έντιμου δημοσιογράφου και ανθρώπου, ο οποίος ουδέποτε συμβιβάστηκε».
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μάκης Βοϊτσίδης, επισήμανε ότι «με άλλους μεγάλους της γενιάς του, προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε αφοσιωμένος στην ερευνητική δημοσιογραφία και έδινε μεγάλη βαρύτητα στη σχέση δημοσιογραφίας και κοινωνίας. Αυτήν τη διάθεση εξωστρέφειας κόμισε στη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, που ήταν από τις πιο δημιουργικές περιόδους στην ιστορία της Ενωσης».
Μια από τις επίσης εμβληματικές μορφές της Θεσσαλονίκης, ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης, είπε για τον Δημήτρη Γουσίδη: «Εφυγε ξαφνικά για το μεγάλο ταξίδι. Δεν μπόρεσα να τον αποχαιρετήσω, δεν μπόρεσα να πάω να τον δω... Κάναμε μαζί απίστευτα ταξίδια, γυρίσαμε όλο τον κόσμο. Πάντα ερευνούσε. Ηταν εξαίρετος ρεπόρτερ».
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, δημοσιογράφος Αντώνης Κούρτης, τόνισε ότι «ήταν ένας ετοιμοπόλεμος δημοσιογράφος, ένας κυνηγός της είδησης. Μερικές φορές υπερεκτιμούσε ορισμένα πράγματα, αλλά είχε πάθος για τη δημοσιογραφία και δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτή. Ξεκινήσαμε μαζί στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στην εφημερίδα ''Θεσσαλονίκη''. Εφυγε και ανέλαβε το γραφείο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν ανέλαβε την εφημερίδα ''Μακεδονία''. Γκρίνιαζε τα τελευταία χρόνια για το γεγονός ότι η δημοσιογραφία υπέστη καθίζηση και πως είχαμε κι εμείς το μερίδιο της ευθύνης μας. Ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ άφησε πολύ πλούσιο έργο και στο συνδικαλισμό και στην ίδια την Ενωση».
Ο δημοσιογράφος Αντώνης Πεκλάρης θυμάται ότι «από το 1963 ξεκινήσαμε μαζί στην εφημερίδα ''Θεσσαλονίκη''. Ηταν καλός δημοσιογράφος και άφησε στο χώρο και την ιστορία του Τύπου τη σφραγίδα του. Από τους εντιμότερους και ικανότερους δημοσιογράφους, άξιος ως διευθυντής. Η άνθηση του Τύπου στη Βόρεια Ελλάδα του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό. Η απουσία του θα φανεί. Το 1965 δημιούργησε τα ανταποκριτικά γραφεία».
Ο δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος σημείωσε ότι «δε θα είναι δημοσιογραφική υπερβολή να πούμε ότι ο θάνατος του Δημήτρη Γουσίδη, ενός από τους τελευταίους μεγάλους της μαχητικής δημοσιογραφίας που ανέδειξε η Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί τεράστια απώλεια».
Ο δημοσιογράφος Χρίστος Ζαφείρης δήλωσε ότι «η εμμονή του να γίνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ ήταν μια θετική συμβολή. Το δημιούργησε και το στήριξε. Μας άφησε ελεύθερους να κάνουμε ό,τι αξιόλογο έγινε τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος, στηρίζοντας εμπράκτως τις πρωτοβουλίες μας. Ηθελε πέρα από τον επαγγελματισμό να προωθήσει και την προσωπικότητα και τη συνεισφορά των δημοσιογράφων στην κοινωνία. Ηθελε να συνδεθεί ο δημοσιογράφος με την κοινωνία».
Ο δημοσιογράφος Νίκος Καρράς θυμάται: «Γνωριστήκαμε προτού επιστρέψω στην Ελλάδα, όταν με τον Γιάννη Κυριακίδη ήρθαν στην Ουγγαρία και γύρισαν όλες τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες στο ιστορικό οδοιπορικό για τους πολιτικούς πρόσφυγες. Ο Δημήτρης Γουσίδης διατύπωσε το αίτημα για τον άμεσο επαναπατρισμό στην Ελλάδα των πολιτικών προσφύγων, αμέσως μετά τη μεταπολίτευση. Αυτό το οδοιπορικό συνέθεσε το βιβλίο του "Οπου ζεις δεν πατρίζεις", το οποίο εξαντλήθηκε, όχι τυχαία. Βρήκε όλες τις μεγάλες φυσιογνωμίες της πολυτάραχης εποχής της Αντίστασης και του Εμφυλίου. Εκανε ανεκτίμητη δουλειά. Δεθήκαμε φιλικά, συντροφικά και δημοσιογραφικά ώς την τελευταία μέρα που εισήχθη στον ''Κυανό Σταυρό''. Είχαμε αδελφικό δέσιμο επί 30 χρόνια. Εφυγε μπροστά από τα μάτια μας όρθιος και ανήσυχος, όπως ήταν πάντα».
Ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας είπε ότι «ήταν πολύ σκληρός στη δουλειά και εργασιομανής. Με μεγάλη επιμονή στο ρεπορτάζ. Ο άνθρωπος που ποτέ δεν ικανοποιούνταν από το αποτέλεσμα. Αυτό τον έκανε πολύ σκληρό απέναντι στους συνεργάτες του, αλλά είχε αποτέλεσμα. Πιστεύω πως έμαθα πολλά πράγματα για το ρεπορτάζ στα χρόνια που ήμουν δίπλα του. Ολη η ζωή του ήταν μέσα στη δημοσιογραφία. Θυμάμαι μια φωτιά στη Σίνδο, όπου πήγα να την καλύψω, και εμφανίστηκε στις 2 τα ξημερώματα για να δει από κοντά τι γίνεται. Θυμάμαι τη μεγάλη πυρκαγιά στην Jet Oil, όταν ήταν διευθυντής στην ΕΡΤ, και παρ' όλα αυτά στις 5 τα ξημερώματα μετέδιδε ο ίδιος τις εξελίξεις».
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Χάτσιος υπογράμμισε: «Από τον Αύγουστο του 1988 ήμουν μέρα νύχτα δίπλα του. Το εγχείρημα του ''Αγγελιοφόρου'' στήθηκε από τα γραφεία των ''Νέων'' στη Θεσσαλονίκη. Ρεπορτάζ και Γουσίδης είναι έννοιες συνυφασμένες. Κλείνει με το θάνατό του μια ολόκληρη εποχή. Ανήκει σε μια γενιά μεγάλων ρεπόρτερ, δημοσιογράφων με πάθος. Εδωσε όλη τη ζωή του στο ρεπορτάζ, δουλεύοντας ώρες ατελείωτες. Ιδρυσε τη δική του σχολή και αφήνει πίσω του πολλούς μαθητές. Η έννοια του ανταποκριτικού γραφείου οφείλεται στον Δημήτρη Γουσίδη. Και πάντα έλεγε "το γραφείο". Δεν αναφερόταν στο δημοσιογράφο, αλλά στο γραφείο, το οποίο χρεωνόταν και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Ολοι μαζί».
Τα τελευταία χρόνια, μετά τη συνταξιοδότησή του τα πρωινά τα περνούσε στην Καρόλου Ντηλ. Στέκι της παρέας, το «Stretto». Για λογαριασμό της «παρέας του Stretto» ο Γεράσιμος Τόλης δήλωσε στον «Α»: «Νέα αναχώρηση από την πρωινή μας παρέα του ''Stretto'', που μετρά ήδη και άλλες οδυνηρές απουσίες (Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιώργος Καριπίδης). Σχεδόν ξαφνικά έφυγε και ο Δημήτρης. Τον τελευταίο μήνα η αρρώστια τον είχε καταβάλει και η θέση του έμενε κενή, η παρουσία του όμως ήταν και θα είναι πάντα εκεί και θα μας συντροφεύει, αφού η καλή τύχη τα έφερε ώστε να είμαστε φίλοι. Ηταν τρυφερός και συνάμα απόλυτος, ήταν δίκαιος και δε χαριζόταν σε κανέναν. Αυτό υπαγόρευε η στάση ενός υπεύθυνου ανθρώπου. Ο Δημήτρης ήταν ένας ευπατρίδης. …Κύριε επίβλεψον εν ευμενεία…».

H ΠΟΕΣΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την οδύνη του για το θάνατο του Δημήτρη Γουσίδη, ο οποίος υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα της δημοσιογραφίας στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ιστορικός πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, στη νεότερη διαδρομή της (1998-2008), συμβάλλοντας σημαντικά και στην ανάπτυξη της Ομοσπονδίας.
Ταυτόχρονα, ο εκλιπών άνοιξε το δρόμο για την υποδοχή νέων μελών, ώστε να ενισχυθεί η παρουσία της Ένωσης σε όλη τη Μακεδονία-Θράκη, πέτυχε την ένταξη της ΕΣΗΕΜ-Θ στη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και δημιούργησε το Μορφωτικό Ίδρυμά της.
Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στην κηδεία του Δ. Γουσίδη δια του προέδρου του Γιώργου Σαββίδη και την κατάθεση στεφάνου στη μνήμη του.

O πρόεδρος του ΛΑΟΣ
Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης πληροφορηθείς το θάνατο του δημοσιογράφου, πρώην Προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Δημήτρη Γουσίδη, έκανε την ακόλουθη δήλωση : 
« Ένας πραγματικός μαχητής της δημοσιογραφίας, ο Δημήτρης Γουσίδης, έφυγε από κοντά μας. Ο δημοσιογραφικός κόσμος γίνεται ακόμη φτωχότερος, σε μία τόσο κρίσιμη και καθοριστική για τη χώρα μας περίοδο. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του δημοσιογράφου Δημήτρη Γουσίδη :
«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ένας άξιος και ικανός Θεσσαλονικιός που σε όλη τη ζωή του τίμησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας και υπηρέτησε με αγάπη και αφοσίωση τη Θεσσαλονίκη.
Ο Δημήτρης Γουσίδης ασχολήθηκε με πάθος για την προβολή των εκθεμάτων της Βεργίνας και βοήθησε σημαντικά να προβληθεί η ιστορική αλήθεια για το Μακεδονικό σε όλο τον κόσμο. Με συνέπεια και πολύ μεράκι εργάστηκε ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ για την αναβάθμιση και τη θεσμική θωράκιση των δημοσιογράφων και σε κάθε του βήμα είχε πάντα το ενδιαφέρον να προβάλλει και να αναδείξει την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη.
 Ο δημοσιογραφικός κόσμος έχασε ένα άξιο μέλος του και η Θεσσαλονίκη έναν εκλεκτό πολίτη της. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Π. Αβραμόπουλου:
«Ένας μεγάλος μαϊστορας του γραπτού λόγου και δάσκαλος της δημοσιογραφίας, ένας φίλος με ανήσυχο πνεύμα και ευαίσθητη ψυχή, ο Δημήτρης Γουσίδης, δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας. Μάχιμος πάντα και έτοιμος για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, υπέρμαχος της δεοντολογίας, βρέθηκε επί σειρά ετών στις επάλξεις της ενημέρωσης και του συνδικαλισμού.
Σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά τον κέρδισε εξαρχής η δημοσιογραφία. Χαρακτήρας εξωστρεφής και εκρηκτικός με τους φίλους του, μετέδιδε το πάθος του για τη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα ήταν ειλικρινής και ευαίσθητος. Δίδαξε δύο γενιές συναδέλφων του με το ήθος, το μεράκι και την επαγγελματική του συνέπεια.
Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών στην νεότερη διαδρομή της, ενώ μεταξύ άλλων διηύθυνε  επί σχεδόν 40 χρόνια το Γραφείο Βόρειας Ελλάδας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ο πρώτος διευθυντής της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», ενώ υπήρξε διευθυντής της ΕΡΤ Βορείου Ελλάδος και του τηλεοπτικού καναλιού «Mega» στη Μακεδονία. Τελευταίος σταθμός στη μακρά δημοσιογραφική διαδρομή του ήταν η διεύθυνση της εφημερίδας «Μακεδονία».
Η απώλεια του, προκαλεί δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα. Η απουσία της βροντερής φωνής του, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες στιγμές που βιώνει η πόλη και η πατρίδα μας, είναι βέβαιο ότι θα μας λείψει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.