Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Το όψιμο "ενδιαφέρον" για τα ασφαλιστικά Ταμεία


Να πουληθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας για να βρουν πόρους τα Ταμεία και να σωθούν οι συντάξεις! Αυτό είναι ούτε λίγο ούτε πολύ το συμπέρασμα της πρότασης που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, την οποία ο υπουργός Εργασίας έτρεξε να επιδοκιμάσει. Ποιοι όψιμα κόπτονται για τα Ταμεία; Οι ίδιες δυνάμεις που βουλιάζουν τα Ταμεία στα χρέη με την εισφοροαποφυγή, την εισφοροαπαλλαγή, την εισφοροδιαφυγή, αλλά και τα δισ. ευρώ που χρωστά το κράτος στα Ταμεία, με την εκτόξευση της ανεργίας και της ημιαπασχόλησης.

Ο στόχος, είναι προφανής: Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι να φορτώνονται διαρκώς και νέα  βάρη, την ώρα που το μεν κράτος ποτέ δε θα δίνει όσα χρωστά στα Ταμεία, οι δε εργοδότες θα βλέπουν τις εισφορές τους να μειώνονται.
Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση, η πρόκληση ξεπερνά κάθε όριο: ουσιαστικά, εκβιάζουν τους εργαζόμενους και τους βάζουν να γίνουν χειροκροτητές της προέλασης των μονοπωλίων. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτείνουν την «Ιδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών», στο οποίο θα μπορούσαν να μεταφερθούν μελλοντικά πόροι από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας μας και να διατεθούν στο ασφαλιστικό σύστημα για τη διασφάλιση των συντάξεων των επόμενων γενεών. Τι λένε στο λαό δηλαδή: καταρχήν, ότι ... «πάπαλα τα Ταμεία», αρχίστε να κλαίτε πάνω απ' το φέρετρο του νεκρού. Μη ψάξτε για το φονιά, μην τα βάλετε μαζί του, ψάξτε μόνο λεφτά για την κηδεία...
Όπως φαίνεται, πρόκειται για την επιβολή ενός ακόμα τύπου φόρου που θα μεγαλώνει τα οικονομικά βάρη για τους μόνους συνεπείς στην καταβολή των εισφορών τους απέναντι στα Ταμεία, εκείνους που είναι πάντα χαμένοι, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Κάπως έτσι, επιβλήθηκαν κατά καιρούς μια σειρά νέες «εισφορές» στους φορολογούμενους, όπως έγινε π.χ. μέσω του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) που ιδρύθηκε δήθεν για να στηριχτεί η χρηματοδότηση των Ταμείων και αντλεί πόρους (και) από το ΦΠΑ δηλαδή απ' τη τσέπη των εργαζομένων.
Σώθηκαν μήπως τα Ταμεία; Οχι. Σταμάτησαν μήπως οι αντιασφαλιστικές ανατροπές; Οχι. Αντίθετα, βλέπουμε ότι η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι αποφασισμένη εδώ και καιρό από τις κυβερνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.