Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Στάση πληρωμών τον Σεπτέμβριο από 40 δήμους!

Διαβεβαίωση Αλεξανδρή ότι δεν συμπεριλαμβάνεται ο δήμος Θερμαϊκού
Από τη συνάντηση των δημάρχων με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά
Ο δήμος Θερμαϊκού δεν περιλαμβάνεται στους 40 δήμους όλης της χώρας που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους κατά το μήνα Σεπτέμβριο, εξαιτίας του φοβερού οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τη διευκρίνιση αυτή, έκανε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φάρου του Θερμαϊκού». Η δήλωση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δημάρχου Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ότι  τουλάχιστον 40 δήμοι σε όλη τη χώρα δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν μισθούς Σεπτεμβρίου, προκάλεσε αναταραχή μεταξύ των υπαλλήλων του δήμου Θερμαϊκού, που φοβήθηκαν μήπως και ο δικός του δήμος βρίσκεται στην κατηγορία αυτή.
Στη συνάντηση των δημάρχων με τον πρωθυπουργό, που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Γιάννης Αλεξανδρής, όπως έγινε γνωστό, πρότεινε, μέχρι να λυθεί οριστικά το οικονομικό πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, να υπάρξει ένα ελάχιστο επιβίωσης των δήμων. «Αλλοίμονο εάν αναγκαστούν οι δήμοι να κηρύξουν στάση πληρωμών. Τότε όλη η κοινωνία θα τιναχτεί στον αέρα», σημείωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού.
Διαδήλωση των δημάρχων για τη σωτηρία της τοπικής αυτοδιοίκησης
Δραματική η κατάσταση
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασαν στον πρωθυπουργό την κάτασταση που επικρατεί στους δήμους, την οποία χαρακτήρισαν δραματική και ζήτησαν την άμεση συνδρομή της πολιτείας για να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη, οι δήμαρχοι δεν έλαβαν οριστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση, εξέφρασαν όμως την ελπίδα πως, μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκινά αύριο, θα τους παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Ο κ. Ασκούνης αναφερόμενος στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, τόνισε πως η ΚΕΔΕ είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε κινητοποίηση ακραίας μορφής την οποία και δεν επικροτεί, επισήμανε, όμως, πως η κατάσταση σε πολλούς δήμους είναι κρίσιμη. Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του, τόνισε πως ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά παρουσίασε τρεις κινήσεις που μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση.
Ειδικότερα, μίλησε για την εισροή μέχρι το τέλος του έτους 204 εκατ. ευρώ από παρακρατηθέντες φόρους, αλλά και το ποσό των 299 εκατ. που αφορούν σε επιπλέον έργα από τον προϋπολογισμό. Αποκάλυψε μάλιστα για πρώτη φορά, ότι με κοινή απόφαση του υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων δήμων και έκανε λόγο για 90 εκατ. ευρώ που θα ανακουφίζουν τους δήμους κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.