Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Μόνο δύο στους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης με Συμπαραστάτη του Δημότη


Μόνο δύο από τους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να εκλέξουν Συμπαραστάτη του Δημότη, παρότι πέρασαν δύο χρόνια από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Ο λόγος; Οι διοικήσεις των δήμων, επιθυμούν να έχουν στη θέση αυτή όχι έναν αληθινό συμπαραστάτη του δημότη, μία ανεξάρτητη προσωπικότητα με κύρος και εχέγγυα αντικειμενικότητας, αλλά έναν ελεγχόμενο προσωπικό και πολιτικό τους φίλο. Αυτός είναι και ο λόγος που στο δήμο Θερμαϊκού, προτάθηκε από τη διοίκηση του δήμου να εκλεγεί Συμπαραστάτης μία… κομμώτρια. Κι όταν δεν πέρασε η πρόταση εκείνη, το θέμα έκτοτε εγκαταλείφθηκε.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης είναι ένας νέος θεσμός, ο οποίος προβλέπεται με το νόμο του «Καλλικράτη». Η ανάδειξη του προσώπου που θα ενσαρκώσει το θεσμό αυτό απαιτεί την αυξημένη πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων με αποτέλεσμα στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων να μην υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων και για το λόγο αυτό να μην έχει εκλεγεί Συμπαραστάτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη μόνο οι δήμοι Καλαμαριάς και Λαγκαδά πέτυχαν με την πρώτη προσπάθεια από τις αρχές του 2011 να εκλέξουν Συμπαραστάτη. Αντίθετα, δεν έχουν εκλέξει Συμπαραστάτη οι δήμοι: Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά (Σταυρούπολη), Πυλαίας-Χορτιάτη, Βόλβης, Δέλτα (Σίνδος), Θερμαϊκού, Θέρμης, Χαλκηδόνας (Κουφάλια) και Ωραιοκάστρου.
Στην επαναληπτική ψηφοφορία που έγινε τη Δευτέρα στο δήμο Θεσσαλονίκης, δεν κατορθώθηκε για μία ακόμη φορά να εκλεγεί Συμπαραστάτης του Δημότη, καθώς ο  εκπαιδευτικός Γιώργος Λυσαρίδης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, που είχε τη στήριξη της πλειοψηφούσας παράταξης, συγκέντρωσε 26 ψήφους, πολύ λιγότερους των 33 που απαιτούνταν για την εκλογή.
Ο «Καλλικράτης» προβλέπει ότι απαιτείται για το σκοπό αυτό αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων του δημοτικού συμβουλίου. Οκτώ ψήφους συγκέντρωσε ο Χαράλαμπος Τσιρκινίδης, τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν τη Βενετία Κουλάλη - Μυρώνη και τρεις τον Ευστάθιο Τσομίδη. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι Αθανάσιος Αλμπάντης, Μαρία Αυγερινού, Σταύρος Γαλάνης, Βασίλειος Δασκάλου, Νικόλαος Καρακώστας, Ευρυδίκη Καρατζά, Γρηγόριος Κουτράκης, Μαρία Μαύρη και Σταύρος Παρίσης, δεν έλαβαν καμία ψήφο.
Ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Μιχάλης Κωνσταντινίδης, απείχε από τη διαδικασία. Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως είπε ο πρόεδρος του σώματος Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Λίγο πριν το στήσιμο της κάλπης ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξη της παράταξής του στο πρόσωπο του κ. Λυσαρίδη, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Τσιρκινίδη, που μίλησε για κατευθυνόμενη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.