Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Γιορτή σταφυλιού και κρασιού στο Κάτω Σχολάρι

Από παλαιότερη εκδήλωση της γιορτής σταφυλιού στο Κ.Σχολάρι

Η καθιερωμένη Γιορτή Σταφυλιού και Κρασιού, με δωρεάν διανομή στους επισκέπτες σταφυλιών, κρασιού και τσίπουρου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17, το  Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Αυγούστου στο Κάτω Σχολάρι, με ελεύθερη είσοδο και ώρα έναρξης 21.00

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Παρασκευή 17 Αυγούστου, στο γήπεδο Κάτω Σχολαρίου, με τουρνουά ποδοσφαίρου, που θα αρχίσει στις 6,30 μμ και οργανώνεται από τον «Απόλλων Κάτω Σχολαρίου». Στο τουρνουά παίρνουν μέρος οι ομάδες Απόλλων Κ. Σχολαρίου, ΑΡΗΣ (Κ-17) και Ατρόμητος Πλαγιαρίου.
Στο πρόγραμμα της ίδιας ημέρας θα υπάρχουν Βιβλιοπεριπέτειες, δράσεις για τα παιδιά και
Κινηματογραφική προβολή
Το  Σάββατο 18 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου, θα γίνει στις 21:00 αγιασμός και θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης σταφυλιού, καθώς και βραβεύσεις γευσιγνωσίας τοπικών οίνων.
Στις 22.00, θα υπάρξει μουσική βραδιά με το συγκρότημα  “ Το μπουλούκι”, με λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια.
Την Κυριακή 19 Αυγούστου, πάλι στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου, θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 λαϊκή βραδιά.
Η οργάνωση των εκδηλώσεων της γιορτής σταφυλιού και κρασιού, γίνεται από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού Περιβάλλοντος & Αθλητισμού Θέρμης  (Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ), το Τοπικό Συμβούλιο Κάτω Σχολαρίου, τον Συνεταιρισμό Κάτω Σχολαρίου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κάτω Σχολαρίου, τον Α.Μ.Ο. Απόλλων Κάτω Σχολαρίου και τον Πολιτιστικό σύλλογο Κάτω Σχολαρίου
Πληροφορίες: Τοπική  Κοινότητα  Κάτω Σχολαρίου – τηλ. 23920 91403      

Η Γιορτή Σταφυλιού και Κρασιού
 Ροζακί, βικτώρια, μοσχάτο, ρεμπιέ, σουλτανίνα, ροδίτη, καμπερνέ και μαύρο σταφύλι χωρίς κουκούτσι, αλλά και γευστικό τσίπουρο και κρασί από τα σταφύλια της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν οι επισκέπτες της γιορτής σταφυλιού, τσίπουρου και κρασιού, που διοργανώνει στις 18 και 19 Αυγούστου, στο Κάτω Σχολάρι, ο Δήμος Θέρμης.
Η πρώτη γιορτή ξεκίνησε το 1978, όταν άρχισε να ανθεί η αμπελουργία στην περιοχή με καλλιέργειες που έφταναν τα 7.500 στρέμματα αμπέλια διαφόρων ποικιλιών.
Ο θεσμός καθιερώθηκε, οι παραγωγοί επεκτάθηκαν και τα διάσημα σταφύλια της περιοχής άρχισαν να εξάγονται στο εξωτερικό. Σήμερα, παρά την μείωση της αγροτικής δραστηριότητας και τον περιορισμό της αμπελουργίας σε καλλιέργειες 3.000 στρεμμάτων, η γιορτή εξακολουθεί να αναβιώνει και να προσελκύει πολλούς επισκέπτες. 
Και φέτος οι καλλιεργητές θα συμμετέχουν στην έκθεση ποιότητας, όπου θα εκτίθενται σταφύλια από κάθε ποικιλία που καλλιεργείται στο Κάτω Σχολάρι.
Παράλληλα, θα διανέμονται δωρεάν στους επισκέπτες σταφύλια, κρασί και τσίπουρο, υπό τους ήχους των παραδοσιακών μουσικών οργάνων και συνοδεία μουσικών και χορευτικών σχημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.