Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

19 Αυγούστου 1941: Η πρώτη εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές στο Επταπύργιο

Εκατοντάδες πατριώτες εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο Επταπύργιο.
Ο πρώτος από αυτούς ήταν ο Γιώργος Πολυχρονάκης στις 19 Αυγούστου 1941

του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου
Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε έναν από τους κύριους στόχους των Γερμανών εισβολέων στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Απόδειξη αποτελεί ότι εγκατέστησαν αμέσως στην πόλη την Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης και Αιγαίου Πελάγους για να ελέγχουν τα Βαλκάνια, το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο με διοικητή τον φον Κρέντσκι.

Για το λόγο αυτό οι κατακτητές φρόντισαν από την πρώτη ώρα να χτυπήσουν σκληρά και να εξαρθρώσουν κάθε εστία αντίστασης στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στη γύρω περιοχή . Παρόλα όμως αυτά στην πόλη εκδηλώθηκαν αμέσως με την εγκατάστασή τους πολλές πράξεις αντίστασης και σαμποτάζ τα οποία οι Γερμανοί κατά κανόνα προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν με την άνανδρη τακτική των αντιποίνων. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι με διαταγή του Κρέντσκι οργανώθηκε αμέσως το Στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» και το Επταπύργιο που αποτέλεσαν «αποθήκες» Ελλήνων μελλοθανάτων αγωνιστών …
Σαν σήμερα , στις 19 Αυγούστου 1941, εκτελείται από τους Γερμανούς στο Επταπύργιο ο πρώτος ΄Ελληνας αντιστασιακός που εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Πρόκειται για τον Γεώργιο Πολυχρονάκη που συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία ότι απέκρυψε δύο Βρετανούς στρατιώτες τους οποίους μάλιστα βοήθησε να αποδράσουν από την Ελλάδα.
Την ίδια περίοδο λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη μυστικό δίκτυο που εφοδίαζε με ελληνικές ταυτότητες Βρετανούς στρατιώτες που είχαν αποκοπεί από τις μονάδες τους κατά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα. Επικεφαλείς του δικτύου αυτού ήταν οι αξιωματικοί Χωροφυλακής Θεσσαλονίκης ανθυπομοίραρχος Ευστάθιος Βαμβέτσος και ο ενωμοτάρχης Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος . Το δίκτυό τους όμως εξαρθρώθηκε μετά από προδοσία τον Αύγουστο του 1941, με αποτέλεσμα οι δύο Έλληνες αξιωματικοί να συλληφθούν από τους Γερμανούς, να καταδικαστούν σε θάνατο και να εκτελεστούν και αυτοί στο Επταπύργιο τον Οκτώβριο του 1941 …
(Σημ. Η σημερινή Γερμανία είναι γνωστό πως δεν αναγνωρίζει καν ότι υπήρξαν εκτελέσεις στην Ελλάδα και ισχυρίζεται ότι οι διαφορές μας έχουν –δήθεν – ρυθμιστεί με κάποιες αόριστες «συνθήκες» που δεν κατονομάζονται . Αλλά και η «φίλη» μας η Βρετανία έχει ξεχάσει και αυτή εκείνα τα γεγονότα και σιωπά για ότι υπέστησαν οι Έλληνες για την σωτηρία των στρατιωτών της . Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μας απειλεί ότι θα κλείσει τα σύνορα για τους Έλληνες σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη …Είναι απλά οι δύο διαφορετικές όψεις του ιδίου νομίσματος…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.