Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Εξόφληση των εκκαθαριστικών σε 7 μηνιαίες δόσεις;


Νέα ρύθμιση, που θα παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών στην τρόικα, προβλέπει τον περιορισμό των δόσεων για την εξόφληση του φετινού εκκαθαριστικού μέχρι σε 7 μηνιαίες δόσεις αντί των 10, που ήταν αρχικά το σενάριο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το «’Έθνος» το εισοδηματικό οικογενειακό πλαφόν για την ένταξη στο μέτρο κατεβαίνει κάτω από τις 100.000 ευρώ και τοποθετείται μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ.
Το κατώτατο όριο για την κάθε δόση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από τα φετινά εκκαθαριστικά αναμένεται να οριστεί στα 300 ευρώ, όμως θα πρέπει να έχει εξοφληθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της δόσης θα εξαρτάται από το ύψος του φόρου που πρέπει να καταβληθεί.
Για παράδειγμα, αν με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα ο συνολικός φόρος ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, η κάθε μηναία δόση θα είναι 428,5 ευρώ και όχι 300 ευρώ, αφού το ποσό θα πρέπει να εξοφληθεί σε επτά ισόποσες δόσεις (3.000:7=428,5 ευρώ).
Αν ο συνολικός φόρος είναι 10.000 ευρώ, η κάθε μία από τις επτά δόσεις θα ανέρχεται σε 1.428,5 ευρώ.
Αν το ποσό του φόρου είναι 1.500 ευρώ, τότε θα εξοφληθεί σε πέντε και όχι σε επτά δόσεις, αφού η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη από 300 ευρώ.
Υπάρχει και η σκέψη ο αριθμός των δόσεων να συνδυαστεί και με την εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου, δηλαδή όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο ύψος να καταβάλλουν τον φόρο σε λιγότερες από επτά δόσεις, που θα ισχύουν για τους υπολοίπους.
Για όσους έχουν καταβάλει ήδη την πρώτη δόση του φόρου, στη νέα ρύθμιση θα ενταχθεί το υπολειπόμενο από το συνολικό ποσό του φόρου, αλλά παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο αν ο διακανονισμός για την καταβολή του φόρου σε δόσεις θα γίνεται αυτόματα από την Εφορία με την αποστολή νέου εκκαθαριστικού ή θα πρέπει οι φορολογούμενοι να πάνε στην Εφορία και να υποβάλουν σχετική αίτηση.
Με τη μείωση των δόσεων και το χαμήλωμα του εισοδηματικού πλαφόν το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει το εύρος των απωλειών στα δημόσια ταμεία το 2012 και έτσι να παρακάμψει τις αντιρρήσεις της τρόικας για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του μέτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.