Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

"Χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη θα είχε μισή αξία"

«Γεια στο στόμα σου», μπορούμε να πούμε στον Γερμανό βουλευτή Βόλφγκανγκ Μπέρνσεν, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της γερμανικής Βουλής, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, δήλωσε με έμφαση ότι  «χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη θα είχε μισή αξία».

Η επίσκεψη του κ. Μπέρνσεν, όπως ο ίδιος ανέφερε, αποδίδεται τόσο στο προσωπικό του ενδιαφέρον, όσο και της Επιτροπής που συμμετέχει, για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον πολιτισμό, τη λειτουργία των αρχαιολογικών υπηρεσιών και την εικόνα των μνημείων στο νησί μας.
Παρουσία των αρχαιολόγων, Αγγελικής Κατσιώτη από τη 4η Εφορεία Μεσαιωνικών Μνημείων και Βασιλικής Πατσιάδη από την ΚΒ΄ Εφορεία Κλασσικών και Προϊστορικών Μνημείων, ο κ. Μαχαιρίδης ευχαρίστησε τον Γερμανό βουλευτή για το ενδιαφέρον του και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του νοτίου Αιγαίου, όπως και για τις πρωτοβουλίες που, ήδη, αναλαμβάνονται από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, από κοινού με την Ομάδα Task Force στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπέρνσεν βουλευτής τόνισε πως ανήκει στη μεγάλη ομάδα των Γερμανών βουλευτών που υποστηρίζουν τη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη θα είχε μισή αξία».
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου δήλωσε ότι «μετά από μια μακρά περίοδο όπου καλλιεργούσαμε μύθους, όταν οι άλλοι επένδυαν στις τεχνολογίες και στον πολιτισμό, κι εμείς επενδύαμε, παράδειγμα, στις αμυντικές δαπάνες της χώρας, σήμερα οι πόροι έχουν μειωθεί δραματικά και η Αυτοδιοίκηση συρρικνώνεται, χωρίς να αποκλείεται να καταρρεύσουν οι θεσμοί της».
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαχαιρίδης, απαιτήθηκε να μειώσουμε στο ελάχιστο τους πόρους για τον πολιτισμό και τις αντίστοιχες εκδηλώσεις, αν και οι επισκέπτες μας θέλουν να βιώσουν την κουλτούρα των νησιών μας μέσα από καθημερινές πολιτιστικές δράσεις. Παράλληλα, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να συντηρηθούν τα μνημεία μας και να συνδράμουμε ως Περιφέρεια την αρχαιολογία, στην αξιοποίηση των πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ.
Οι αρχαιολόγοι ενημέρωσαν τον Γερμανό βουλευτή για τις σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται στον τομέα ευθύνης τους, επισημαίνοντας πως «χάριν των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινείται ο πολιτισμός».
Επίσης, περιέγραψαν τις συνέπειες της κρίσης σε σχέση με την έλλειψη προσωπικού, τη λειτουργία των υπηρεσιών, την περικοπή των μισθών και τους μειωμένους πόρους που πλέον διατίθενται, καταστάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σε νησιά μουσεία ή μνημεία, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Ο Περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης του Γερμανού βουλευτή, ο οποίος κατέγραφε συνεχώς τις παρατηρήσεις των συνομιλητών του, διαβεβαιώνοντας πως θα ενημερώσει αναλυτικά τον αρμόδιο υπουργό της χώρας του και την Επιτροπή Πολιτισμού της Γερμανικής Βουλής, όπου ο ίδιος θα προτείνει την υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση του πολιτισμού στον τόπο μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.