Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

"Λουκέτο" βάζουν οι Δήμοι στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου


Νέο διήμερο «λουκέτο» στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου βάζουν οι δήμοι, ενώ το σύνολο σχεδόν των δημάρχων στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων. Μάλιστα κάποιοι δήμαρχοι, έκαναν πρόταση οι δημοτικοί άρχοντες να... «κατασκηνώσουν» στο Σύνταγμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη χρηματοδότησης.

 Μέσα σε κλίμα αγωνιστικής διάθεσης, αλλά και έντασης, λόγω του οικονομικού στραγγαλισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, διεξήχθη το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ενώ έξω από το ξενοδοχείο, που πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, ήταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι τόσο στους δήμους, όσο και στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι".
Η κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται οι δήμοι αποτυπώθηκε και στις ομιλίες όλων των συνέδρων, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή την απόδοση στους δήμους των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), σημειώνοντας ενδεικτικά ότι αυτό "είναι το ποσό για να καλύψουμε τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών", καθώς και ότι "η οποιαδήποτε παρέκκλιση από το ποσό αυτό οδηγεί τους δήμους σε στάση πληρωμών, σε αναστολή υπηρεσιών σε κατάρρευση".
Ο κ. Ασκούνης, παρόντος του υπουργού Εσωτερικών, έκανε λόγο για ιστορικό συνέδριο, οι αποφάσεις του οποίου θα κρίνουν το θεσμό και την επιβίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επεσήμανε δε πως η "κατάρρευση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχει μεγαλύτερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία, από τη μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους".
"Διάλυση των δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει απομείνει ακόμη όρθιος", τόνισε χαρακτηριστικά. Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ομιλία του κ. Στυλιανίδη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει εκ νέου για να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του για τη στάση που θα τηρήσουν οι αιρετοί, ενώ η ΚΕΔΕ απευθύνει έκκληση για ενότητα.

 Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανίδης στην ομιλία του, παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια η αυτοδιοίκηση προσφέρει πολλά, παρά την περικοπή των πόρων της κατά 60% και επανέλαβε ότι «προνοιακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, πολιτική για αστέγους και αναξιοπαθούντες, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, συντήρηση σχολείων, μεταφορά μαθητών κ.λπ., είναι δράσεις που κρατούν την κοινωνία όρθια και δεν πρέπει επουδενί να σταματήσουν».

Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα των δήμων, ο κ. Στυλιανίδης, είπε ότι στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΚΕΔΕ διασφαλίστηκε η εκταμίευση των παρακρατηθέντων, και με εντολή του κ. Σαμαρά προς το υπουργείο Οικονομικών, θα διατεθεί το πρώτο ποσό των 35 εκατ. ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να αντιμετωπιστούν, όπως ζήτησε η ΚΕΔΕ, οι τρέχουσες μισθολογικές και λειτουργικές ανάγκες των δήμων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.