Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

"Κιθάρα του σεληνόφωτος" με πανσέληνο στη Μηχανιώνα



Μουσική βραδιά με κλασσική κιθάρα, υπό τον τίτλο «Η κιθάρα του σεληνόφωτος», οργανώνει το ΔΗΠΠΑΚΥΘ του δήμου Θερμαϊκού  την Πέμπτη 30 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στην Παλιά Σκάλα της Ν. Μηχανιώνας, παραμονές της 2ης πανσελήνου του Αυγούστου. Ερμηνεύει η Ευαγγελία Παράσχου.

Η συναυλία αυτή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ως εκδήλωση λήξης των "Θαλασσογραφιών 2012", αλλά αναβλήθηκε λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΠΠΑΚΥΘ «Σας περιμένουμε, ελπίζοντας ότι θα σας προσφέρουμε μια καταιγιστική μουσική εμπειρία χωρίς καταιγίδα!!»

Ανοίγουν στο κοινό 120 μνημεία με πανσέληνο
Την αυγουστιάτικη πανσέληνο, την Παρασκευή 31 Αυγούστου, θα έχει φέτος την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό σε 120 μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η μεγάλη ανταπόκριση που γνωρίζει ο θεσμός τα τελευταία χρόνια οδήγησε φέτος τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Τζαβάρα, και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού στο να ανοίξουν ακόμα περισσότερα μνημεία με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, αυξάνοντας τον αριθμό τους σε 120 από 80 που ήταν πέρυσι. Σε 85 από αυτά τα μνημεία και τους χώρους θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολές ταινιών, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.
Ο φετινός εορτασμός έχει τίτλο «Στο φως του φεγγαριού» και μότο τέσσερις στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου: «Στρωμένος με φύλλα μαλακού χρυσαφιού που σαλεύανε λάμποντας πάνω στη θάλασσα, σπατάλη αμύθητου φωτός ο δρόμος του φεγγαριού. Μεσάνυχτα, Αύγουστος. Με μεγάλη πανσέληνο...».
Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα ανοίξουν για το κοινό 28 μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία. Στη Θεσσαλονίκη το Αρχαιολογικό Μουσείο θα φιλοξενήσει συναυλία με τις «Stringless», το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι με τον Ανδρέα Καρακότα και τους «Plaza Ensemble», η πλατεία της Ρωμαϊκής Αγοράς μουσική εκδήλωση, προβολές ταινιών και δυνατότητα πικ νικ, στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης με το δήμο. Επίσης, ανοιχτό θα είναι το Φρούριο του Επταπυργίου από τις 21.00 ώς τα μεσάνυχτα.
Στην υπόλοιπη Μακεδονία εκδηλώσεις τη βραδιά της πανσελήνου θα φιλοξενήσουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού «Ιουστινιανός» στα Νέα Φλογητά, η Μονή Ζυγού στην Ουρανούπολη, το Σπήλαιο και το Μουσείο των Πετραλώνων, οι αρχαιολογικοί χώροι Πέλλας, Λόγγου Εδεσσας, Αμφίπολης, Φιλίππων και Καλής Βρύσης στη Δράμα, η Παλιά Μητρόπολη Εδεσσας, ο ιερός ναός Παναγίας Κουμπελίδικης στην Καστοριά, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, ο αύλειος χώρος του Μουσείου των Βασιλικών Τάφων των Αιγών και η Σχολή Αριστοτέλους στη Μίεζα Ημαθίας. Επίσης, θα ανοίξουν για το κοινό χωρίς όμως εκδηλώσεις ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου, η βυζαντινή αρχιεπισκοπή Πύδνας, το Αρχοντικό Βούρκα στην Κοζάνη, η ελληνιστική πόλη της Φλώρινας (λόφος Αγίου Παντελεήμονα) και η Αρχαία Αγορά της Θάσου.
Στη Θράκη θα γίνουν εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους των Αβδήρων και της Ζώνης, καθώς και στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, ενώ ανοιχτό θα είναι το Ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης.
Οσοι θα βρίσκονται στην Αθήνα εκείνο το βράδυ θα μπορούν να παρακολουθήσουν συναυλία με την Τάνια Τσανακλίδου και την Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Σούνιο, εκδήλωση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πνευστών του δήμου Αθηναίων στη Ρωμαϊκή Αγορά, την Αναστασία Μουτσάτσου στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, τη Μάρθα Φριτζήλα και τον Τάκη Φαραζή στην Ελευσίνα.
Οι υπάλληλοι του υπουργείου και της Πανελλήνιας Ενωσης Φυλάξεως Αρχαιοτήτων θα εργαστούν εθελοντικά τη βραδιά της πανσελήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.