Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

"Παγώνει" προς το παρόν η έξωση των αρχείων


Παγώνει προς το παρόν η «απομάκρυνση» της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων και του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, από το κτίριο, όπου συστεγάζονται επί της οδού Θεοφίλου 13, στην Ανω Πόλη. Η Κτηματική Υπηρεσία του νομού Θεσσαλονίκης απάντησε στους εκπροσώπους των δύο φορέων μετά την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών τους ότι θα επιληφθεί του θέματος η νομική τους υπηρεσία.

Νωρίτερα, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, είχε εκφράσει την έκπληξή της για την ειδοποίηση που απέστειλε η Κτηματική Υπηρεσία προς το Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κ. Μακεδονίας, καλώντας τους δύο φορείς να εγκαταλείψουν το διατηρητέο κτίριο, όπου στεγάζονται. Η διοίκηση του δήμου είχε κάνει λόγο για «αψυχολόγητη ενέργεια».
Στο σχετικό έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας επισημαίνεται ότι το κτίριο κατέχεται αυθαίρετα και παράνομα από τους δύο φορείς, οι οποίοι καλούνται σε 15 μέρες να απομακρυνθούν από αυτό, και να κοινοποιήσουν τις απόψεις τους και κάθε σχετικό αποδεικτικό στοιχείο στη διεύθυνση της υπηρεσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κτηματική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια (πρωτόκολλο καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης, πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής και μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα).
«Οι φορείς δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ‘καταληψίες’ και κοινοί παραβάτες του νόμου, όταν μάλιστα ασκούν δραστηριότητα η οποία άπτεται της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, συντελεί στη διάσωση της πνευματικής παράδοσης και στη διεύρυνση των πολιτιστικών δράσεων στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή» αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου.
Τονίζεται ακόμη πως ο δήμος Θεσσαλονίκης «πρόκειται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το εν λόγω κτίριο να περιέλθει κατά χρήση στην κατοχή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.