Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

"Θραύση" κάνουν οι πωλήσεις καυσόξυλων

Παρότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, το εμπόριο καυσόξυλων κάνει θραύση και πολλές μάντρες στην γύρω από τη Θεσσαλονίκη περιοχή, ξέμειναν ήδη, αδυνατώντας να εκπληρώσουν τις παραγγελίες από τους καταναλωτές. Το αποτέλεσμα, τα καυσόξυλα να ακριβύνουν από τώρα και από ορισμένους να πωλούνται σε πάνω από 130 ευρώ τον τόνο. Θεωρείται δε σίγουρο ότι με τη ζήτηση που υπάρχει δεν αποκλείεται η τιμή τους να φτάσει το χειμώνα και στα 150 ευρώ ο τόνος.

Η εξήγηση γιαυτή την τεράστια ζήτηση καυσόξυλων είναι εύλογη, καθώς  το πετρέλαιο θέρμανσης βάζει από τώρα «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό και όλοι αναλογίζονται με δέος πως θα μπορέσουν να περάσουν κιαυτό τον χειμώνα.
Την ίδια στιγμή, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων προβλέπουν ότι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης φέτος θα μειωθούν περισσότερο και από 50%, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας και της αυξανόμενης φτώχειας.

Ανοδική τροχιά για τα καυσόξυλα
Το αποτέλεσμα, είναι να έχουν γίνει ανάρπαστα τα καυσόξυλα και όπως λένε οι ασχολούμενοι με το εμπόριο καυσόξυλων, ειδικά φέτος οι παραγγελίες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, η πώληση καυσόξυλων βρίσκεται στο «φουλ» ακόμη από τα τέλη Ιουνίου.
Κι επειδή τα καυσόξυλα από τα ελληνικά δάση δεν φτάνουν πλέον για να ικανοποιηθεί η τεράστια ζήτηση που υπάρχει, γιαυτό και τα περισσότερα ξύλα που υπάρχουν πλέον στην αγορά, είναι εισαγόμενα από τη Βουλγαρία ή την Τουρκία. Όπως μας έλεγε επιχειρηματίας που ασχολείται με τα καυσόξυλα, αναγκάζεται κάποιες φορές να περιμένει μέχρι και δύο εβδομάδες μέχρι την παραλαβή των καυσόξυλων, ενώ κάποιες άλλες φορές φτάνει μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα για να κλείσει συμφωνία με Βούλγαρους πωλητές. 
Ορισμένοι έμποροι καυσόξυλων, έχουν διατηρήσει τις τιμές του προϊόντος που διαθέτουν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή από 110 έως 130 ευρώ ο τόνος ανάλογα με το είδος του ξύλου. Τα ξύλα που μέχρι τώρα προτιμούνταν, είναι η ελιά  και το πουρνάρι. Όμως επειδή αυτά είναι πλέον δυσεύρετα, οι περισσότερες μάντρες διαθέτουν σχεδόν αποκλειστικά ξύλα δρύ ή μεσέδες.
Υπάρχει βέβαια και το πεύκο που είναι μεν το πιο οικονομικό αλλά δεν έχει στην καύση τη διάρκεια των άλλων.

Τι πρέπει να προσέχουμε
Τι θα πρέπει να προσέξει κάποιος όταν αγοράζει καυσόξυλα; Σαφώς την ποιότητα, να είναι ξερά, να μην είναι ούτε βρεγμένα ούτε σάπια και σίγουρα να προτιμούν τις παραγγελίες τους από φερέγγυους επαγγελματίες. Επίσης  τα ξύλα θα πρέπει να φυλάσσονται σε στεγασμένο χώρο και να μην βρέχονται.
Όλα τα καυσόξυλα δεν είναι τα ίδια, το κάθε ξύλο έχει την δική του ιδιότητα.
Τα πιο κατάλληλα για καυσόξυλα είναι η δρυς, η ελιά, η οξιά, ο γαύρος και το πουρνάρι. Γενικά στην κυρίως καύση χρησιμοποιούμε σκληρά ξύλα δηλαδή πλατύφυλλα που έχουν μεγάλο βάρος, είναι πυκνά και καίγονται με ήρεμη και μακριά φλόγα. Το καλύτερο και συνηθέστερο ξύλο για κάθε τύπο εστίας είναι ή δρύς που δίνει ωραία φλόγα, και έχει μεγάλη διάρκεια καύσης.
Διαλέξτε τα καυσόξυλα σας και να τα προμηθευτείτε έγκαιρα, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ξερά. Τα καλύτερα καυσόξυλα είναι αυτά που έχουν αποθηκευτεί για πάνω από δύο χρόνια και έχουν ξεραθεί εντελώς. Τα ξύλα πρέπει να αποθηκεύονται σε στεγασμένο, καλά αεριζόμενο χώρο και η υγρασία τους πρέπει να είναι κάτω από 15%. Η φωτιά στο τζάκι εξαρτάται από το μέγεθος των καυσόξυλων και από την υγρασία τους.
Κάποια ξύλα σκάνε και πετάγονται κομμάτια οπουδήποτε, τέτοια ξύλα είναι κωνοφόρα όπως πεύκο – έλατο, ανάλογα σκάει και η καστανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.