Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Δεν πληρώνει φόρους ένας στους πέντε φορολογούμενους


Ένας στους πέντε φορολογούμενους, δυσκολεύεται να πληρώσει τους φόρους που του έχουν επιβληθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που εκφράζει ανησυχία για τα άδεια κρατικά ταμεία.

Το 18% των φορολογουμένων που έλαβαν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα μέχρι και τον Ιούλιο, δεν πλήρωσε την πρώτη δόση, δήλωσε ο  Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης. Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης: «Οι πρώτες δόσεις πάνε καλά. Δηλαδή και ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είχε λίγα ληξιπρόθεσμα σε σχέση με το ιστορικό μέσο όρο. Το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων δόσεων ανέρχεται στο 18%».
Τα χρεωστικά σημειώματα μέχρι και τον Ιούλιο ήταν 2.562.135, το 18% των οποίων ανέρχεται σε 461.184 φορολογουμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να καταβάλλουν τον φόρο εισοδήματος και τις εισφορές που καταλογίστηκαν.
Σχετικά με τις δόσεις της πληρωμής του φόρου, ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι η πληρωμή έρχεται πάντα σε τρεις δόσεις και τώρα σε δύο σε όσα εκκαθαριστικά έχουν φύγει, αλλά οι δόσεις αυτόματα έχουν μετατραπεί σε επτά.

Διασταυρώσεις στοιχείων
Κι ενώ η διαδικασία της εκκαθάρισης ολοκληρώνεται, από το Σεπτέμβριο θα διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων, προκειμένου να εντοπιστούν φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις, ενώ τον ίδιο μήνα θα ανοίξει η εφαρμογή για το Ε9 του 2012.
Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η αποστολή του ΕΤΑΚ του 2009 και τώρα θα γίνει ο διαχωρισμός της περιουσιακής κατάστασης, αφού από το 2010 και μετά, το εκκαθαριστικό είναι ατομικό.
Παράλληλα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα αποσταλούν τα σημειώματα για το φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν για το 2010 270.000 υπόχρεοι, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Διώξεις για φοροδιαφυγή
Σε στενότερη παρακολούθηση θέτει το υπουργείο Οικονομικών τις υποθέσεις των διώξεων για φοροδιαφυγή, καθώς και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να αποστέλλουν αυστηρά ανά τρίμηνο στοιχεία για τις μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί, για αδικήματα φοροδιαφυγής καθώς και για ληξιπρόθεσμα χρέη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.