Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Κλιματιστικά: Προφύλαξη για τη "νόσο των λεγεωνάριων"


Προειδοποιητική ανακοίνωση για τη νόσο των λεγεωνάριων, εξέδωσε το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς, όπως υποστηρίζει, μπορεί να παρουσιαστούν ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού του μικροβίου στα δίκτυα διανομής νερού των διαφόρων κτιρίων και ειδικότερα στα κλιματιστικά μηχανήματα.

Μάλιστα η προϊσταμένη του τμήματος διευκρίνισε ότι «δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα» ενώ η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από ενημέρωση του υπουργείου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών, για προληπτικούς λόγους.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται δύο με δέκα μέρες μετά την μόλυνση ενώ η κλινική εικόνα είναι αυτή της άτυπης πνευμονίας, με εξελισσόμενη ακτινολογική εικόνα και βαρύτητα. Η θνητότητα είναι περίπου 15% αλλά η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης.
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν άτομα άνω των 50 ετών, καπνιστές, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, διαβητικοί, άτομα με νεοπλασίες, μεταμοσχευμένοι, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και όσοι βρίσκονται σε αγωγή με κορτικοστεροειδή.
Tα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων, την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης στα σημεία των δικτύων, την απολύμανση του δικτύου και την αποφυγή διαρροών στον κλιματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.