Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Έρχεται τυφώνας νέων μέτρων


Όπως όλα δείχνουν, έρχεται φθινοπωριάτικα τυφώνας νέων μέτρων, που προβλέπεται πως θα πλήξει κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων, των συνταξιούχων και συνολικά των λαϊκών οικογενειών. Με βάση τα μέτρα που ήδη έχουν «κλειδώσει», τα σενάρια και τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει να προχωρήσει σε:

  • Μειώσεις μισθών: Με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις πρώην ΔΕΚΟ (περικοπές μισθών που θα αγγίξουν το 40%) με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2012. Δραστικές περικοπές μισθών και στο στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία) με την κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων, αλλά και την αξιολόγηση του προσωπικού μέσα στο 2013.
  • Περικοπές συντάξεων: Μείωση των κύριων συντάξεων κατά 10% από τα 1.400 ευρώ και πάνω. Κλιμακωτή μείωση ακόμα και των χαμηλών συντάξεων (από 700 ευρώ) πιθανόν κατά 2%. Πλαφόν 2.500 ευρώ στις κύριες συντάξεις. Περικοπές ως και 40% στο εφάπαξ. Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επανεξέταση του ΕΚΑΣ με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Πλήρης κατάργηση σε ό,τι έχει απομείνει από τη 13η-14η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων (500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων και από 250 ευρώ δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας). Μείωση της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ, από 360 σε 330 ευρώ.
  • Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η κυβέρνηση απεργάζεται σχέδιο για να αυξηθεί ο ελάχιστος εργάσιμος χρόνος για να βγει ένας εργαζόμενος στη σύνταξη από τα 15 που ισχύει σήμερα στα 20 χρόνια. Επίσης, υπάρχει σχέδιο αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 - 67 χρόνια.
  • Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο απόλυσης 45.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσω νέας εργασιακής εφεδρείας και «απομάκρυνσης» 25.000 συμβασιούχων του Δημοσίου μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας. Η εφεδρεία - απόλυση θα αφορά εργαζομένους στο στενό δημόσιο τομέα, σε όλες τις υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου, στις πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Τσεκούρι σε Υγεία και Φάρμακο: Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με την αύξηση της χρήσης γενόσημων με στόχο την «εξοικονόμηση» 800 εκατ. ευρώ. Κλείσιμο και συγχώνευση νοσοκομειακών μονάδων με στόχο την «εξοικονόμηση» 1 δισ. ευρώ.
  • Περικοπές στην Παιδεία: Συγχώνευση 150 σχολών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, αλλά και αύξηση των ωρών διδασκαλίας καθηγητών και δασκάλων, με στόχο τη μείωση της απασχόλησης των ωρομισθίων.
  • Καρατόμηση επιδομάτων: Με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και περιουσιακών στοιχείων για τη χορήγηση των 89 προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων (ανεργίας, πολυτέκνων, αναπήρων, οικογενειακών κ.ά.).
  • Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις: Τη Δευτέρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε το ξεπούλημα 23 λιμανιών της χώρας, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Μέχρι το τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση θα έχει έτοιμη ειδική νομοθετική ρύθμιση «77 παρεμβάσεων» που θα διευκολύνει την παράδοση κρατικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ κ.ά.), δημόσιων εκτάσεων αλλά και υποδομών (αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους) σε ξένους και ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Κλείσιμο κρατικών οργανισμών. Μέσω της κατάργησης και συγχώνευσης υπηρεσιών του Δημοσίου, που θα συνοδευτούν και από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, δρομολογούνται κατάργηση χιλιάδων δημοτικών επιχειρήσεων και αυξήσεις των δημοτικών τελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.