Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Αντεπίθεση Κούτουκα για τα "τσαρδάκια" της Μηχανιώνας


Αντεπίθεση από τη διοίκηση του δήμου για το θέμα με τα «τσαρδάκια» της Νέας Μηχανιώνας, που προκλήθηκε αρχικά από άρθρο του αντιδημάρχου τοπικής ανάπτυξης κ.Γ.Λαζαρίδη, στο οποίο απάντησε χτες διεξοδικά, επισυνάπτοντας και σχετικά έγγραφα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης, προκαλώντας σήμερα την ανταπάντηση, τη φορά αυτή από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Κωστή Κούτουκα.

Ο κ. Κούτουκας στο άρθρο του, κατηγορεί τον πρώην δήμαρχο Μηχανιώνας για «παραπληροφόρηση», καθώς, όπως λέει, «η Επιτροπής Κρίσεως Ενστάσεων Αυθαιρέτων  του τμήματος Ανατολικής Θεσ/νίκης της δ/νσης πολεοδομίας, δεν ακύρωσε την πράξη επιβολής προστίμου (άρα να διατάξει την διαγραφή του προστίμου)   αλλά ακύρωσε την απόφαση της επιτροπής που εξέτασε την αίτηση θεραπείας του Δήμου γιατί την έκρινε «πλημμελώς αιτιολογημένη» και διατάζει να «την αιτιολογήσει επαρκώς».
Ολόκληρο το άρθρο του κ.Κωστή Κούτουκα έχει ως εξής:
«Συνειδητά έχω επιλέξει να απέχω από τη δημόσια συζήτηση μέσω  άρθρων, συνεντεύξεων  και διαρροών εδώ και αρκετούς μήνες αν και μου έχει ζητηθεί από πολλούς και επανειλημμένα .
Προσπαθώ να υπηρετήσω το Δήμο και τους δημότες στα πλαίσια των καθηκόντων που μου ανέθεσε ο Δήμαρχος σε αυτή την πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα και κατ’ επέκταση ο Δήμος μας,  χωρίς κραυγές  και συνθήματα που όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά τις περισσότερες φορές δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα.
 Άλλωστε συμμετέχω στα κοινά του τόπου μας από 25 ετών και πέρασα τα 45 ήδη, έχοντας αποκτήσει εμπειρία, αξιώματα, πολλές φορές προβλήματα,  αλλά ταυτόχρονα  και σοφία.
Την συγκεκριμένη παρέμβαση κάνω διότι  όσα αναγράφονται  στο άρθρο του κ. Μαυρομάτη  παραπληροφορούν τους δημότες. Ο κ. Μαυρομάτης είναι θεμιτό να προσπαθεί απολογούμενος  να διασωθεί  πολιτικά και να λέει ότι θέλει, δεν μπορεί όμως τις δικές του ευθύνες  να τις μεταβιβάσει σε κανέναν άλλο.
Ποια είναι, όμως, η αλήθεια με στοιχεία και ντοκουμέντα: 

Όσα έγγραφα αναφέρει στο εν λόγω άρθρο του είναι πράγματι γνήσια,  είναι
γραμμένα στα ελληνικά, δεν ανησυχούμε που τα έχει στα χέρια του όπως αφήνει να εννοηθεί , αφού  του τα έχω χορηγήσει εγώ ο ίδιος (από το fax του γραφείου μου στο fax της υπηρεσίας του) διότι θέλω να είναι ενήμερος για κάθε εξέλιξη του ιδιαίτερα σημαντικού αυτού θέματος προκειμένου να μην υπάρξει καμιά αμφισβήτηση για τις ενέργειες που κάνουμε. Παρόλα αυτά προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο.

Ας δούμε όμως τι αναφέρουν τα περιβόητα πλέον έγγραφα και τι αποτελέσματα παράγουν.
Το πρώτο έγγραφο είναι η δικαστική απόφαση 1441/11 η οποία «Ακυρώνει την από 17/12/2009 απόφαση της Επιτροπής Κρίσεως Ενστάσεων Αυθαιρέτων  του τμήματος Ανατολικής Θεσ/νίκης της δ/νσης πολεοδομίας…….Αναπέμπει την υπόθεση στη Δ/ση, για νέα αιτιολογημένη κρίση…
Δυστυχώς για το Δήμο μας το δικαστήριο, για όποιον γνωρίζει ελληνικά δεν ακύρωσε την πράξη επιβολής προστίμου (άρα να διατάξει την διαγραφή του προστίμου)   αλλά ακύρωσε την απόφαση της επιτροπής που εξέτασε την αίτηση θεραπείας του Δήμου γιατί την έκρινε «πλημμελώς αιτιολογημένη» και διατάζει να «την αιτιολογήσει επαρκώς».
 Εδώ λοιπόν δημιουργείτε το μεγάλο θέμα, αφού η προϊσταμένη της πολεοδομίας ανατολικής Θεσσαλονίκης η κ. Λασκαρίδου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από παρέμβασή μου στο γραφείο της, (στην οποία κλήθηκε να συμμετάσχει και ο κ. Μαυρομάτης αλλά απουσίασε,  συμμετείχε ο Δήμαρχος Θέρμης, ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας Μηχανιώνας ο κ. Δουφεξής, εγώ, με εντολή του Δημάρχου και ο ειδικός σύμβουλος του κ. Μαυρομάτη ο κ.Τζένος τον οποίο εγώ ο ίδιος κάλεσα να συμμετέχει,) υπεραμύνθηκε της επιβολής των προστίμων διότι σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως είπε παρουσία όλων,  θα τελούσε παράβαση καθήκοντος.
Εφόσον  επανεισάγονταν το θέμα στην επιτροπή η κ. Λασκαρίδου είπε ότι  θα εισηγούνταν και πάλι  την επιβολή των προστίμων αιτιολογώντας τα επαρκώς.  

Αν λοιπόν όσα θα αναφέρω παρακάτω αποτύχουν τότε μοιραία θα απευθυνθούμε στην εν λόγω επιτροπή, στην οποία δεν μας δεσμεύει καμία προθεσμία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη προσπαθήσαμε να υπάγουμε τα τσαρδάκια στο νόμο 4014/11 για τα αυθαίρετα αλλά ο συγκεκριμένος νόμος δεν επέτρεπε την υπαγωγή σε αυτόν ήδη κατεδαφισμένων αυθαιρέτων. Μετά από δική μου παρέμβαση η πολεοδομία θέρμης  προκάλεσε ερώτημα προς τη ΔΙΠΕΧΩ και το ΥΠΕΚΑ  το οποίο δέχτηκε την υπαγωγή και κατεδαφισμένων αυθαιρέτων. 

‘Όταν λοπόν ο κ. Δουφεξής  προσπάθησε να υπάγει τα κατεδαφισμένα πλέον «τσαρδάκια» στον 4014/11 διαπίστωσε ότι αυτά βρίσκονταν σε κοινόχρηστο χώρο και ήταν αδύνατη η υπαγωγή τους αφού ρητά εξαιρούνταν από το νόμο τα δάση, οι αιγιαλοί και οι κοινόχρηστοι χώροι.
Στα ελληνικά λοιπόν και όχι στα κινέζικα  για να γίνει απόλυτα κατανοητό, δεν μπορούν να υπαχθούν στο Ν. 4014/11

Μετά και από αυτή την εξέλιξη ο Δήμαρχος αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα και επικοινωνώντας με τον υπουργό κ. Καλαφάτη  σε συνάντηση μαζί του ζήτησε να τροποποιηθεί ο νόμος και του κατέθεσε συγκεκριμένο υπόδειγμα , προκειμένου να υπαχθούν και τα «τσαρδάκια» της Μηχανιώνας που κληρονόμησε και πνίγουν το νέο Δήμο, στο νόμο 4014/11.
Κάποιοι λοιπόν κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια και πιστεύουν ότι το προσωπικό  πολιτικό όφελος υπερτερεί του κοινωνικού οφέλους.
Λοιπόν τους απαντώ ότι ο Αλεξανδρής στα δύο χρόνια  που συνεργάζομαι μαζί του ποτέ δεν στάθηκε στο πολιτικό του όφελος σε βάρος του Δήμου, τις περισσότερες  φορές συμβαίνει το αντίθετο.
Είναι άδικο τέτοιου είδους επιθέσεις να στρέφονται κατά του προσώπου του, υπονοώντας ότι σκοπός του είναι να επιρρίψει ευθύνες στους αντιπάλους του προξενώντας βλάβη στο Δήμο.
Όπως είπα και στην αρχή του κειμένου μου τα προβλήματα στον τόπο μας είναι περισσότερα από αυτά που μπορούμε να σηκώσουμε στην πλάτη μας, οι αιτίες είναι πολλές και θα μπορούσα να τις αναφέρω και να  συμβάλω και εγώ  στην όξυνση, αλλά θα παρήγαγα αρνητικά αποτελέσματα και δεν θα το κάνω.
Άλλωστε  έχω διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι μιλούν παρά εργάζονται.
Καλό θα είναι όμως να εργαζόμαστε παρά να μιλάμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.