Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

"Γιορτή Γάλακτος" στην Περιστερά στις 25 Αυγούστου


Η 2η Γιορτή γάλακτος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Αυγούστου στην Περιστερά. Ώρα έναρξης στις 20.00 – είσοδος ελεύθερη. Την εκδήλωση διοργανώνουν το Πολιτιστικό κέντρο Θέρμης, ο Πολιτιστικός σύλλογος Περιστεράς, ο Σύλλογος Γυναικών Περιστεράς «Η Ερατώ» και ο Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Περιστεράς.

Στη γιορτή θα τραγουδήσει η Μαρία Λουλάκη και θα συμμετέχει η ορχήστρα «Μπουλούκι». Θα λειτουργήσει έκθεση και γευστική δοκιμή παραδοσιακών προϊόντων. Πληροφορίες στα τηλέφωνα  23960 51000 – 51209
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι  κτηνοτρόφοι της Περιστεράς παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες.  Έκθεση και γευστική δοκιμή παραδοσιακών προϊόντων φτιαγμένα από τις γυναίκες της περιοχής: ρυζόγαλο, γιαούρτι, γάλα, γαλατόπιτες, τυρί και άλλα παράγωγα. 

Η Περιστερά
Η Περιστερά είναι ένα μικρό ορεινό χωριό στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης, που φημίζεται για την σπανία ομορφιά  του , το άριστο κλίμα του  και τα αξιόλογα  μνημεία που διαθέτει , αποτελεί τοπική  κοινότητα στο νέο  Δήμο Θέρμης και απέχει 30’ από τη Θεσσαλονίκη.
Στην Περιστερά υπάρχει η Ιερά Μονή του  Αγίου Ανδρέα που κτίστηκε το 873 μ.χ από τον Όσιο Ευθύμιο.
Η εκκλησιά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία Βυζαντινής 
αρχιτεκτονικής και  θεωρείται μια από τις παλαιότερες στα Βαλκάνια.
Στην περιοχή λειτουργούν δύο επισκέψιμα παλαιοημερολογίτικα μοναστήρια, η Μονή Αδελφόθεου (ανδρικό) και η Μονή Παντανάσσης (γυναικείο).
Υπάρχουν αρκετά ξωκλήσια: του Αγίου Γεωργίου, με το όμορφο αλσύλλιο, της Μεταμόρφωσης του Κυρίου και της Αγίας Τριάδας.
Η Περιστερά είναι ένας παλιός οικισμός, ο οποίος το 964 μ.Χ. παραχωρήθηκε στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Το περπάτημα στα ανηφορικά στενοσόκακα αποκαλύπτει ενδιαφέροντα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.
Η ονομασία του χωριού προήλθε λόγω της τοποθεσίας του, επειδή είναι ψηλά.
Μια άλλη ερμηνεία αναφέρει ότι το όνομα προήλθε από το γεγονός ότι το χωριό το βραδύ  που ανάβουν τα φώτα μοιάζει με περιστέρι που ανοίγει τα φτερά του.
Το χωριό εξάγει προϊόντα κρέατος, διάφορα φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.