Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Μπουτάρης: "Κάλλιο αργά παρά ποτέ"


«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», δικαιολογήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης για το πολυσυζητημένο πρόγραμμα εορτασμού των 100 χρόνων της πόλης. Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του τελικού προγραμματισμού των εορτασμών για το 2012, των οποίων η κορύφωση σημειώνεται την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2012.

Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε την άποψή του περί της μη απελευθέρωσης αλλά «ένταξης της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό ιστό» και αποδέχτηκε την «ατυχή έκβαση» των προηγούμενων σχεδίων του εορτασμού, απαντώντας ωστόσο στην αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου που τον κατηγορεί για ολιγωρία και αποτυχία, ως εξής: «Και τι δηλαδή ήθελαν να κάνουμε; Κάθε μέρα χορούς και παρελάσεις; Μόνο το 1912 απελευθερώθηκαν στην Ελλάδα περί τις 40 πόλεις. Κανέναν στον κόσμο δεν ενδιαφέρουν τα 100α γενέθλια της Θεσσαλονίκης. Δεν ενδιαφέρει ένας εορτασμός που απλώς θα θρέφει την αυταρέσκεια μας. Αντίθετα, ενδιαφέρει ιδιαίτερα το μέλλον της πόλης». «Έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία να κάνουμε την πόλη μας γνωστή σε περισσότερο κόσμο και να παρουσιάσουμε εκδηλώσεις που θα μείνουν ως παρακαταθήκη στη Θεσσαλονίκη. Ο εορτασμός μιας επετείου αποτελεί τιμή στη μνήμη. Σκοπός μας δεν είναι να δείξουμε μόνο τι καλοί που ήμασταν αλλά κυρίως πόσο καλοί μπορούμε να γίνουμε», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό και σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, ο εορτασμός της ελληνικής εκατονταετηρίδας της Θεσσαλονίκης ξεκινά τελικά και επίσημα την ερχόμενη Παρασκευή 31 Αυγούστου (βράδυ της δεύτερης πανσελήνου του μήνα), με την ανοιχτή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους – η οποία αν και είχε προγραμματισθεί πολύ νωρίτερα, επιλέχθηκε να ενταχθεί και να ανοίξει τις εορταστικές εκδηλώσεις. Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η οποία θα ερμηνεύσει έργα Rossini, Mozart, Bach, Stravinsky, θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Αλέξανδρος Μυράτ.
Ακολουθούν τις επόμενες μέρες του τετράμηνου και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις –ήδη προγραμματισμένες – και εκ των υστέρων ενταγμένες στο πρόγραμμα του εορτασμού (μεγάλη έκθεση αρχαιολογικών εκθεμάτων από το μουσείο του Λούβρου στα πέντε μουσεία της Θεσσαλονίκης κ.α.).
Από τα παλαιότερα σχέδια του εορτασμού παραμένουν μόνο τα δυο προγραμματισμένα συνέδρια με τη συμμετοχή ιστορικών κοινωνιολόγων και οικονομολόγων απ όλο τον κόσμο.
Πρώτον, το «Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης» που θα διοργανωθεί μεταξύ 28 και 30 Σεπτεμβρίου 2012, με στόχο την υποστήριξη των διεθνών προοπτικών της Θεσσαλονίκης, καθώς η πόλη περνάει στον δεύτερο αιώνα του ελεύθερου βίου της. Το φετινό συμπόσιο θα περιστραφεί γύρω από τρεις ευρείς θεματικούς άξονες: την παρακμή της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, την άνοδο της Κίνας και το Ισλάμ μετά την Αραβική Άνοιξη. Εισηγητές του συνεδρίου είναι οι: Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ και ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Jonathan D. Spence, Ομότιμος Καθηγητής στην Έδρα Ιστορίας Sterling στο Πανεπιστήμιο Yale και διεθνούς κύρους ειδικός της νεώτερης Κίνας, και James Piscatori, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Durham - μελετητής του Ισλάμ και των Ισλαμικών πολιτικών κινημάτων παγκοσμίως. Στόχος των οργανωτών είναι η θεσμοποίηση του συμποσίου ως μιας ετήσιας διεθνούς κύρους συνάντησης ειδικών από όλον τον κόσμο.
Δεύτερον, θα πραγματοποιηθεί τριήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012/Thessaloniki: A City in Transition, 1912-2012», στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου με στόχο τη δημιουργική συνάντηση των σύγχρονων ιστοριογραφικών ρευμάτων αλλά και όλων των συναφών κοινωνικών επιστημών, όπως της Ιστορίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Οικονομίας, του Δικαίου, των Διεθνών Σχέσεων και των Τεχνών. Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκό, Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Κ. Γούναρη, Ιωάννη Δ. Στεφανίδη και τον επίκουρο καθηγητή Δημήτρη Λυβάνιο, και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μαρκ Μαζάουερ. Της οργανωτικής επιτροπής προΐσταται ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Καιρίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.