Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Αντιπαράθεση για τα "τσαρδάκια" της Ν.Μηχανιώνας

Ακόμη και μετά την κατεδάφισή τους τα "τσαρδάκια" στην οδό Πολυτεχνείου
της Ν.Μηχανιώνας εξακολουθούν να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης
Νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχο Μηχανιώνας, σηματοδοτεί άρθρο του κ. Γιάννη Μαυρομάτη για το θέμα με τα «τσαρδάκια» της Νέας Μηχανιώνας που εξακολουθεί να απασχολεί έντονα τους καταστηματάρχες της οδού Πολυτεχνείου.
 
Ο νέος γύρος της αντιπαράθεσης για τις πέργκολες της Ν.Μηχανιώνας, ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου, όταν ο αντιδήμαρχος τουριστικής ανάπτυξης κ. Γ. Λαζαρίδης σε άρθρο του ανέφερε ότι τα πρόστιμα για τα τσαρδάκια έφτασαν στο ύψος των 4.000.000 ευρώ , «την ίδια ώρα που «κάποιοι διαδίδουν ανεύθυνα ότι διαγράφησαν τα πρόστιμα για τα τσαρδάκια της Νέας Μηχανιώνας, ενώ η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού προσπαθεί εναγωνίως να βρει τρόπους αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος που δημιουργούν τα τεράστια πρόστιμα»
Η απάντηση ήρθε σήμερα από τον κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ο οποίος σε άρθρο του αποκαλεί τον κ. Λαζαρίδη ως «Κωλοτούμπα» και κατηγορεί «την παρέα του δημάρχου», όπως λέει, ότι σφυρίζει αδιάφορα και επιμένει να κάνει το άσπρο μαύρο την ίδια στιγμή που το δικαστήριο επιβάλλει τη διαγραφή των προστίμων και η πολιτεία και θέλει και μπορεί να τα διαγράψει.
Αναλυτικά, το άρθρο του κ. Μαυρομάτη, υπό τον τίτλο «Δεν θέλουν να απαλλαγεί ο Δήμος από το πρόστιμο για τα τσαρδάκια», έχει ως εξής:
«Το δικαστήριο επιβάλλει τη διαγραφή των προστίμων, η πολιτεία και θέλει και μπορεί να τα διαγράψει, αλλά η παρέα του δημάρχου κωφεύει, κοιτάζει αλλού, σφυρίζει αδιάφορα και επιμένει να κάνει το άσπρο μαύρο.  
Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το άρθρο, που πρόσφατα δημοσίευσε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Θερμαϊκού Γ. Λαζαρίδης στο διαδίκτυο, για την υπόθεση «τσαρδάκια» του πρώην Δήμου Μηχανιώνας, μιμούμενος την στρουθοκάμηλο και συγχρόνως κάνοντας τον παντογνώστη; 
Κύριε Λαζαρίδη, ο ηπιότερος χαρακτηρισμός που μπορούμε να σας αποδώσουμε είναι: ελλιπώς έως καθόλου ενημερωμένος. Εντελώς αδιάβαστος. Ή μήπως εθελοτυφλών κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση; Υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος στο «περίφημο»  άρθρο του: «Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, η Πολεοδομία έχει κάνει γνωστό ότι δεν υπάρχει περίπτωση απαλλαγής του Δήμου Θερμαϊκού από τα πρόστιμα». Όσοι έχουν γνώση του κειμένου αναρωτιούνται αν το έγγραφο της Πολεοδομίας (έγγραφο Νο6) είναι γραμμένο στα κινέζικα ή στα σανσκριτικά; Διότι δυστυχώς για κάποιους το συγκεκριμένο έγγραφο βρίσκεται και στα δικά μας χέρια. Φυσικά είναι γραμμένο στα ελληνικά και το περιεχόμενο του είναι σαφέστατο. Απλώς δεν εξυπηρετεί τα σχέδια κάποιων. Όταν, όμως, πρόκειται για υπόθεση τεσσάρων εκατ. ευρώ ( 4.000.000 ευρώ) οι παρεξηγήσεις απαγορεύονται. Ή μάλλον δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις, παρά μονάχα σκόπιμες παρανοήσεις. Ψέματα που έχουν κοντά ποδάρια.

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια με στοιχεία και ντοκουμέντα: 

Τον περασμένο Νοέμβριο το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση 1441/2011, που δημοσιεύθηκε στις 10/11/2011 διέγραψε το πρόστιμο των 2,5 εκατ. ευρώ για τα «τσαρδάκια» της Νέας Μηχανιώνας. Συγκεκριμένα το δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του τμήματος Ανατολικής Θεσσαλονίκης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με το  σκεπτικό ότι επρόκειτο για κατασκευές μέσα σε κοινόχρηστους χώρους για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια. Το δικαστήριο, μάλιστα, ανέπεμψε την ένσταση του Δήμου στη Διοίκηση για νέα απόφαση, η οποία θα εναρμονίζεται με το  σκεπτικό της δικαστικής, όπως αναφέρεται στο «δια ταύτα» (έγγρ.Νο7). Γράφει συγκεκριμένα: «Ακυρώνει την από 17/12/2009 απόφαση της Επιτροπής Κρίσεως Ενστάσεων Αυθαιρέτων  του τμήματος Ανατολικής Θεσ/νίκης της δ/νσης πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδ/σης Θεσ/νίκης, καθ’ ο μέρος απέρριψε την από 07/08/2009 αίτηση θεραπείας του αιτούντος Δήμου.  Αναπέμπει την υπόθεση στη Δ/ση, για νέα αιτιολογημένη κρίση κατά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό».
Μετά την κοινοποίηση της 1441/2011 απόφασης στην Πολεοδομία Θέρμης η υπηρεσία με το υπ’ αριθμ.2459/29-02-2012 έγγραφο της (Εγγρ.Νο3)  ζήτησε από την Δ.Ο.Υ Καλαμαριάς την αναστολή των προστίμων μέχρι την οριστική κρίση από την αρμόδια επιτροπή.

Εν συνεχεία η Δ.Ο.Υ Καλαμαριάς απάντησε με το υπ’ αριθμ.8132/05-03-2012 έγγραφο της (Εγγρ.Νο4), ότι η Πολεοδομία Θέρμης δεν είναι η αρμόδια για τη εφαρμογή δικαστικής απόφασης και δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την 1441/11 μετά από δικαστική εντολή.  
Δυστυχώς, όμως, ο Δήμος Θερμαϊκού δεν εξέδωσε ποτέ αυτή την εντολή, αν και ενημερώθηκε τόσο από την Πολεοδομία, όσο και από την Εφορία. Μια αίτηση θα αρκούσε για την έκδοσή της.
Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση άνοιξε το δρόμο για ελαχιστοποίηση -μέχρι την πλήρη διαγραφή- του προστίμου και των προσαυξήσεων του, αρκεί ο Δήμος να είχε κάνει τη δουλειά του.

Τι είναι δυνατόν να γίνει

1. Εφαρμογή της 1441/2011 απόφασης  και επανεξέταση της ένστασης από τα αρμόδια όργανα, με έκδοση νέας απόφασης από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ.) που είναι το αρμόδιο όργανο, του οποίου προΐσταται δικαστικός, ο οποίος θα κατανοήσει σε βάθος το σκεπτικό της 1441/2011. Με πλήρη αποδοχή της ένστασης του Δήμου είναι δυνατή η διαγραφή όχι μόνο των προστίμων αλλά και η είσπραξη των ήδη καταβληθέντων ποσών.  

 2. Υπαγωγή στον 4014/11 παρά το ότι ο Νόμος αυτός είναι μεταγενέστερος, της απόφασης 1441/2011. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα 17911/30-11-2011 Πολεοδομία Θέρμης (Νο1),10063/8-12-2011 Αποκ Δ/ση Μ-Θ (Εγγρ.Νο2),4846/11-05-2012 Πολεοδομία Θέρμης (Εγγρ.Νο 6)  και όπως αναλύθηκε λεπτομερώς από την  Προϊσταμένη  της Πολεοδομίας Θέρμης στην συνάντηση που έγινε μεταξύ αυτής, του Δημάρχου Θέρμης, εκπροσώπων του Δήμου Θερμαικού (κκ. Βογιατζής, Κούτουκας, Δουφεξής) και του κ.Τζένου είναι δυνατή η υπαγωγή των παραπάνω αυθαιρέτων στον 4014/11 και  η διαγραφή των προστίμων. Αυτό δεν αναιρεί την δυνατότητα εφαρμογή της 1441/11 με προσφυγή στο ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ για διεκδίκηση καταβληθέντων.

Δυστυχώς, εννέα μήνες μετά ο Δήμος Θερμαϊκού δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Λες και κάποιοι δεν θέλουν να απαλλαγεί ο δήμος από αυτόν τον βραχνά και μάλιστα σε μια περίοδο εξαιρετικής οικονομικής στενότητας. Ίσως για να εξακολουθήσουν να κατηγορούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους για ένα θέμα που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
Αρκεί, λοιπόν, ο δήμος να υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή της υπόθεσης στο συγκεκριμένο νόμο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2012, ημερομηνία που μέχρι τα σημερινά δεδομένα είναι καταληκτική για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Δηλαδή αυτό που κάθε ιδιοκτήτης θα έκανε από την επόμενη ημέρα της δικαστικής απόφασης, ο δήμος δεν το έχει κάνει εννέα μήνες τώρα με αποτέλεσμα να  κινδυνεύει να χάσει τις προθεσμίες.

Κωλοτούμπας αντιδήμαρχος
Αυτή την πραγματικότητα, που αποδεικνύεται με έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών, μοιάζει να αγνοεί –ή κάνει πως αγνοεί- ο κ. αντιδήμαρχος. Απεναντίας, ενώ γνωρίζει τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που οφείλει ο πρώην Δήμος Θερμαϊκού σιωπά. Πρόκειται για υποθέσεις γνωστές σε όλους. Για χρέη που μπήκαν θηλιά στο λαιμό του νέου Δήμου. Υποθέσεις για τις οποίες και επί χρόνια έγραφε στην εφημερίδα που εξέδιδε ασκώντας δριμύτατη κριτική και μάλιστα με βαρύτατους χαρακτηρισμούς στις πράξεις και τις παραλείψεις του σημερινού δημάρχου, όταν εκείνος ήταν δήμαρχος του πρώην δήμου Θερμαϊκού. Τελικά πραγματοποίησε θεαματική κωλοτούμπα, μια άσκηση που οδήγησε αφενός σε αξιώματα και αφετέρου σε αμνησία ακόμη και της μητρικής γλώσσας, εν προκειμένω των ελληνικών.  
Επί της ουσίας: είτε ο αντιδήμαρχος και η διοίκηση του Δήμου αγνοούν τις εξελίξεις στην υπόθεση «τσαρδάκια», είτε κάνουν πως τις αγνοούν. Όπως κι αν έχει  είναι υπόλογοι και επικίνδυνοι. Κι αν ο Διοικούντες δεν πράξουν τα δέοντα, τότε  θα μας βρουν σκληρά απέναντι τους και να είναι σίγουροι ότι θα χρεωθούν τη ζημία που προκάλεσαν με την αδράνεια τους έχοντας διαπράξει παράβαση καθήκοντος, χωρίς να έχουν καμία απολύτως δικαιολογία. 

*Ο κ.Γιάννης Μαυρομάτης είναι νύν  Δημοτικός Σύμβουλος 
και πρώην Δήμαρχος Νέας Μηχανιώνας   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.