Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Προετοιμάζονται αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης

Στο στάδιο της προετοιμασίας, βρίσκονται οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, εξετάζοντας όλες τις μορφές που μπορεί να πάρει η κινητοποίηση για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, χωρίς αυτή να σημαίνει απαραίτητα και κλείσιμο των δρόμων.

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, γνωστοί ως το μπλόκο στα «Πράσινα Φανάρια» (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία), αποφάσισαν στη χθεσινή τους συνάντηση να συνεχίσουν την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου  και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προσεχή Κυριακή στις 18.00.
«Έχουμε ευχέρεια χρόνου, αφού ουσιαστικά δεν έχουν στηθεί ακόμα μπλόκα και θέλουμε να τον αξιοποιήσουμε, ώστε από κοινού όλοι να συναποφασίσουμε τον τρόπο και τη μορφή αντίδρασής μας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από την Επανομή Βασίλης Μαυροσκάς, που πέρυσι ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο στα «Πράσινα φανάρια».
Όπως ξεκαθάρισε, στη χθεσινή συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ομόφωνα ότι δεν επιθυμούν το στήσιμο ενός μπλόκου με προοπτική το κλείσιμο δρόμου. Και σημείωσε «ψάχνουμε να βρούμε εκείνη τη μορφή κινητοποίησης που ναι μεν θα ασκήσει έντονη πίεση στην κυβέρνηση αλλά δεν θα δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών». Άλλωστε όπως πρόσθεσε «στόχος είναι στη μάχη που δίνουμε εμείς οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να συστρατεύσουμε και τον κοινωνικό ιστό».
Στην υπόλοιπη Μακεδονία
Στην τελική ευθεία για δυναμικές κινητοποιήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, έχουν εισέλθει οι αγρότες στην Κεντρική Μακεδονία, όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Παπαδάκης και ο αγρότης Παναγιώτης Μεσσαλάς.
Στη χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση η αρμόδια 18μελής συντονιστική επιτροπή αποφάσισε από σήμερα να ξεκινήσει την παράταξη των τρακτέρ σε κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε ουσιαστικά να γίνει καταμέτρηση δυνάμεων και να διαπιστωθεί εάν «βγαίνει το σχέδιο κινητοποίησης που έχουν οργανώσει». Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενο κλείσιμο του τελωνείου των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ.
Την τελική απόφαση, που θα σηματοδοτήσει επίσημα πια και την έναρξη των κινητοποιήσεών τους, θα τη λάβουν την Παρασκευή 27/1, στις πέντε το απόγευμα, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, όπου ήδη άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν βγάλει τα τρακτέρ και αγροτικά τους μηχανήματα στις κεντρικές πλατείες.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων. «Δουλεύουμε ώστε μέχρι και αύριο να έχουμε στήσει ένα αρκετά δυνατό μπλόκο» ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου.

Τονίζεται ότι στις Σέρρες δόθηκε το σήμα και, από τις 12 το μεσημέρι σήμερα, θα μαζεύονται τα τρακτέρ στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκόνα. «Δεν αποκλείεται κάποια τρακτέρ να κατευθυνθούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία» εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.