Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΡΕΚΚ: "Να αναλάβει ο Δήμος Καλαμαριάς τις ευθύνες του"

Αυτή την όψη παρουσίαζαν οι κεντρικοί δρόμοι της Καλαμαριάς μετά τη χιονόπτωση
Να αναλάβει τις ευθύνες της, για τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στην Καλαμαριά από την τελευταία χιονόπτωση, καλεί τη διοίκηση Μπακογλίδη στο Δήμου Καλαμαριάς, η «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή της η ΡΕΚΚ:
«Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο σε κατεξοχήν αστικούς  δήμους (όπως Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά) να μην αντιμετωπίζονται άμεσα  οι συνέπειες από έκτακτα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι χιονοπτώσεις.
Στην Καλαμαριά, οι υπάλληλοι του Δήμου  κινητοποιήθηκαν και εργάστηκαν με προθυμία και συνέπεια , αλλά την ευθύνη της υλοποίησης, την ιεράρχηση στόχων, την καθοδήγηση και τη διαχείριση όλων αυτών των καταστάσεων  την έχει η διοίκηση του Δήμου, η οποία  οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να δέχεται την κριτική.
Διαπιστώθηκε όμως κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χιονοπτώσεων  η πλημμελής εφαρμογή εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου Καλαμαριάς κανόνων πολιτικής προστασίας για την ασφαλή κίνηση πεζών οχημάτων στο εμπορικό κέντρο και στα εμπορικά κέντρα των συνοικιών καθώς και του βασικού οδικού δικτύου.
Οι ευθύνες της διοίκησης είναι ακόμα μεγαλύτερες όταν είναι γνωστό ότι είχαν  κηρυχτεί όλοι οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης από τις 7 Ιανουαρίου έως στις 23 Ιανουαρίου με κατεπείγουσα απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα   σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Την απόφαση είχε υπογράψει ο Περιφερειάρχης, στις 9 Ιανουαρίου και είχε  αναδρομική ισχύει από τις 7 Ιανουαρίου (https://diavgeia.gov.gr/decision/view/9ΠΒΚ7ΛΛ-ΔΥΣ) και ήταν γνωστή  σε όλους τους φορείς.
Ενώ λοιπόν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά τις ατυχείς δηλώσεις του ότι «πάγωσαν οι αλατιέρες» ανέλαβε την ευθύνη δημόσια για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πόλη, ο Δήμαρχος του γειτονικού δήμου Καλαμαριάς,  δεν ανέλαβε καμία ευθύνη, ούτε υπέδειξε χώρους, από τους οποίους θα μπορούσαν οι δημότες να προμηθευτούν αλάτι .
Αλλά μόνο μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ανήγγειλε ότι «…Τρεις φορτωτές, ένα πολυμηχάνημα με λεπίδα αποχιονισμού, ένα εκχιονιστικό με αλατοδιανομέα και λεπίδα, έξι φορτηγάκια για τα ευέλικτα συνεργεία  και μια υδροφόρα, έχουν μπει στη μάχη και δουλεύουν ασταμάτητα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της πόλης…», η οποία εύρυθμη λειτουργία δεν έγινε  διότι μόνο βασικές αρτηρίες ήταν προσβάσιμες και όχι μεγάλα τμήματα του Δήμου.
Ο χρόνος από την πρόγνωση των έκτακτων καιρικών φαινομένων μέχρι την εκδήλωσή τους ήταν αρκετός τόσο για την ολοκληρωμένη προετοιμασία αντιμετώπισής τους όσο και για την προμήθεια, σε επαρκείς ποσότητες, των απαιτούμενων υλών.
Τη διοίκηση του Δήμου δεν την κρίνουμε από τις διακηρύξεις, ή από τις προθέσεις, αλλά από τα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα από τη διαχείριση του θέματος ήταν ότι πολύ μεγάλα τμήματα ενός αστικού Δήμου έμειναν καλυμμένα από πυκνό χιόνι με συνέπεια τον  κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων σε διαβάτες και βλαβών σε οχήματα και την απίστευτη ταλαιπωρία των κατοίκων.
Το αλάτι, αντί να πέσει πριν τη χιονόπτωση, έπεσε μετά. Προκύπτουν  ευθύνες ως προς την  κατάλληλη προετοιμασία, την  επαγρύπνηση και την ετοιμότητα.
Η επιλογή της  κατάλληλης χρονικής στιγμής για το ρίξιμο του αλατιού , μαζί με τη συνεργασία των κατοίκων για καθαρισμό των χώρων μπροστά στις οικίες  και τους χώρους που χρησιμοποιούν,  θα έλυνε σε σημαντικό βαθμό τα προβλήματα
Υπάρχουν επομένως ευθύνες της διοίκησης του Δήμου Καλαμαριάς για την έλλειψη επαρκούς αντιμετώπισης των προβλημάτων και της μείωσης της  επικινδυνότητας ως προς την ασφαλή και - έστω περιορισμένη- μετακίνηση των κατοίκων.

Αναμένουμε από τη διοίκηση του Δήμου την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα των κατοίκων και  στον αποχιονισμό όλων ανεξαίρετα των δρόμων πριν παγώσουν, ειδικά των δρόμων  των συνοικιών (πχ της Κρήνης) , που είναι  τελείως παραμελημένοι  και αδιάβατοι», καταλήγει η ανακοίνωση της ΡΕΚΚ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.