Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

«Διαβαθμική Συνεργασία»: Μία επιζήμια σύμβαση του κ. Μαυρομάτη

Λόγω της «Διαβαθμικής Συνεργασίας» του κ. Μαυρομάτη, τα εκχιονιστικά της
Περιφέρειας Κεντ. Μακεδονίας δεν πλησίασαν καν τις περιοχές του Θερμαϊκού 
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Η τελευταία χιονόπτωση, που έκανε να παραλύσει ο δήμος Θερμαϊκού σε όλη του την έκταση, το διήμερο 10 και 11 Ιανουαρίου 2017, κατέδειξε για μία ακόμη φορά το πόσο άχρηστη και επιζήμια για το Δήμο και τους συνδημότες μας, είναι η σύμβαση «Διαβαθμικής Συνεργασίας» που υπέγραψε η διοίκηση Μαυρομάτη με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πριν από 20 μήνες.


Τι έγινε με βάση αυτή την περίφημη σύμβαση; Τα αποχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας δεν πλησίασαν καν στα όρια του δήμου Θερμαϊκού για να καθαρίσουν τους δύο οδικούς άξονες, που είναι οι δρόμοι Θεσσαλονίκης-Περαίας-Μηχανιώνας και Μηχανιώνας-Πλαγιαρίου, κατά τις τις κρίσιμες ώρες, το πρωϊνό της 10ης Ιανουαρίου, όταν άρχισε να χιονίζει. Με συνέπεια, λόγω και της απρονοησίας της διοίκησης Μαυρομάτη να προμηθευτεί έγκαιρα τις κατάλληλες ποσότητες αλατιού αλλά και να έχει σε ετοιμότητα  βυτιοφόρα με θαλασσινό νερό, να γίνει αδιάβατο όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής μας. 

Τα αποτελέσματα, τα βίωσαν στο πετσί τους οι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού: Να παραλύσει, με λιγότερο από 10 πόντους χιόνι ολόκληρο το οδικό δίκτυο, να σταματήσει για δύο σχεδόν ημέρες η συγκοινωνία, να ταλαιπωρηθούν αφάνταστα εκατοντάδες συνδημότες μας και να παραλύσει κάθε δραστηριότητα σε όλες τις περιοχές του Θερμαϊκού, λες και βρισκόμασταν στα … κατσάβραχα.

Τα γεγονότα αυτά, κατέδειξαν για μία ακόμη φορά το πόσο δίκαιο είχε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» όταν στις 27 Μαίου 2015 καταψήφιζε στο δημοτικό συμβούλιο την ετεροβαρή «Διαβαθμική Συνεργασία». Μία σύμβαση, που όπως καταγγείλαμε τότε οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας», αποβαίνει εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου μας, καθώς η διοίκηση Μαυρομάτη, ενεργώντας πρόχειρα και αψυχολόγητα, όπως σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις, ανέλαβε ένα δύσκολο και δαπανηρό έργο, που ήταν υποχρεωμένη, λόγω των αρμοδιοτήτων της, να διεκπεραιώνει η Περιφέρεια.

Με βάση λοιπόν τη σύμβαση αυτή, που θεωρώντας την ασύμφορη, την καταψήφισαν τότε ακόμη και στελέχη της παράταξης Μαυρομάτη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «φόρτωσε» στις πλάτες του δήμου Θερμαϊκού, την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν στη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου, αρμοδιότητάς της, και γεωγραφικά βρίσκεται στα όρια του Δήμου Θερμαϊκού. Καθώς επίσης, στη συγκέντρωση και αποκομιδή απορριμμάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Κ.Μ., στον καθαρισμό ρεμάτων και όλων των υφισταμένων αντιπλημμυρικών έργων, στον αποχιονισμό των νομαρχιακών δρόμων της περιοχής αλλά και σε άλλες δομές περιβάλλοντος.

Όπως είχαμε την ευκαιρία να επισημάνουμε στο δημοτικό συμβούλιο, σ’ εκείνη τη συνεδρίαση, οι συμβατικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δήμος Θερμαϊκού είναι ασύμφορες, αν συγκριθούν με το αμφίβολης ποιότητας αντάλλαγμα που μας παρέχει η Περιφέρεια και είναι κάποια ξεχαρβαλωμένα μηχανήματα.
 «Όταν ξεπουλήσατε την καθαριότητα στους εργολάβους με το επιχείρημα ότι ο δήμος δεν διαθέτει προσωπικό, είναι εξωφρενικό να υπογράφετε σύμβαση για τη διάθεση προσωπικού αλλά και να αναλαμβάνετε ένα δυσβάστακτο για τα οικονομικά του δήμου μας έργο», είχαμε τονίσει τότε. Και δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε.

Μετά και από αυτή τη νέα οδυνηρή εμπειρία, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού θα αντιλήφθηκε επιτέλους το πόσο επιζήμια για το Δήμο μας ήταν αυτή η  ανισοβαρής σύμβαση, αλλά και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις «Θερμαγικός» και «Λαϊκή Συσπείρωση» να κατάλαβαν ότι έκαναν τότε λάθος που δεν συντάχθηκαν με την «Συμπολιτεία» και δεν την καταψήφισαν.

Καλούμε λοιπόν τη δημοτική αρχή να καταγγείλει έγκαιρα τη συμφωνία με την Περιφέρεια και να απαλλαγεί, όσο είναι καιρός από τις δυσβάστακτες υποχρεώσεις που ανέλαβε για λογαριασμό της. Μετά από 2,5 χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου Θερμαϊκού η διοίκηση Μαυρομάτη, θα πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους ότι τέτοιου είδους πειραματισμοί, κάθε άλλο παρά ευνοούν το Δήμο και τους δημότες του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.