Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Σοβαρά εκτεθιμένη η διοίκηση του ΦΑΔΣΑ για το θέμα των συμβασιούχων

Την έντονη διαμαρτυρία για την απόφαση της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ κεντρικής Μακεδονίας να προσλάβει δικηγόρο προκειμένου να γνωμοδοτήσει υπέρ της απόλυσης 72 εργαζομένων στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απόβλητων, διατυπώνει με αίτηση προς τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλη Γεράνη, το μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του Φορέα, Μανώλης Λαμτζίδης.

Όπως καταγγέλει, «η διοίκηση του Συνδέσμου ουσιαστικά παρανόμησε, αποφεύγοντας να ζητήσει διευκρινίσεις και σχετικές οδηγίες αντιμετώπισής τους, καθώς στην ουσία αφορούν σε ερμηνεία νόμων σε συνδυασμό με σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών». Έναν σοβαρό λόγο για τον οποίο απορίφθηκε και η σχετική απόφαση του ΦΟΔΣΑ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.
Κατόπιν αυτού ο κ.Λαμτζίδης ζητά την άμεση σύγκληση της Ε.Ε. και του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ και την ανάκληση της αρχικής απορριπτικής απόφασης του Φορέα για παράταση της απασχόλησης των «παρατασιούχων», σε συμμόρφωση και με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, όπως έπραξε η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της Τ.Α.

Πως έχει η υπόθεση
Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, με απόφασή της είχε κρίνει παράνομη  την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία ο Σύνδεσμος προχώρησε στην πρόσληψη νομικού συμβούλου προκειμένου να γνωμοδοτησει για την απόλυση 72 συμβασιούχων εργαζόμενων.
Στο σκεπτικό της απόφασης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σημειώνει ότι ο Σύνδεσμος επέλεξε να προσλάβει νομικό σύμβουλο για να προχωρήσει στην ερμηνεία του νόμου, αντί ως όφειλε να απευθυνθεί στο Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μέσω της Υπηρεσίας μας, ζητώντας διευκρινίσεις και σχετικές οδηγίες αντιμετώπισης τους, καθώς στην ουσία αφορούν σε ερμηνεία νόμων σε συνδυασμό με σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε το ανωτέρω Υπουργείο (ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/51/οικ.27778).
Ταυτόχρονα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ΦΟΔΣΑ «εμπεριέχει ελλιπή, ασαφή και αόριστη αιτιολογία, ο καθορισμός δε αμοιβής (σσ του νομικού συμβούλου) υπερβαίνουσας τα εύλογα όρια συνιστά υπέρβαση των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας του Συνδέσμου για τον καθορισμό αμοιβής, ελεγκτέα στα πλαίσια του ελέγχου νομιμότητας, η οποία προσκρούει στις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, της οικονομικότητας και της συνετούς διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, γεγονός που καθιστά την απόφαση ακυρωτέα».
Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι
Η συγκεκριμένη απόφαση της Αποκεντρωμένη Διοίκησης η οποία ακυρώνει την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, αν και έχει ημερομηνία 18/12/2016, κοινοποιήθηκε μόλις προχτές στους απολυμένους συμβασιούχους.

Οι εργαζόμενοι, έσπευσαν άμεσα να συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, κ. Μιχάλη Γεράνη, στον οποίο υπογράμμισαν ότι είναι άκυρη η απόφαση για την απόλυση τους και απαίτησαν την επαναπροσληψή τους. Ωστόσο, συνάντησαν την ανένδοτη στάση του κ. Γεράνη, ο οποίος επιμένει να μην ανανεώνει τις συμβάσεις τους και θεωρεί δεδομένες τις απολύσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.