Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Πρόσφυγες Πάλιουρα:«Σαν την Ελλάδα δεν έχει»

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις οικογένειες των προσφύγων που ζουν στις δίδυμες πολυκατοικίες, στον Πάλιουρα Επανομής, δημοσιεύει η ηλεκτρονική εφημερίδα Karfitsa, σε ρεπορτάζ της ‘Ελενας Καραβασίλη με τίτλο «Σαν την Ελλάδα δεν έχει». Η εφημερίδα περιγράφει την Οδύσσεια των προσφύγων μέχρι να φτάσουν στη χώρα μας, την άγρια εκμετάλλευσή τους από τους δουλέμπορους, αλλά και το απάνεμο λιμάνι που βρήκαν στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Και προσθέτει:

«Η Τόνια Πατρικιάδου εργάζεται στην ΜΚΟ «Κάριτας Ελλάς» και απασχολείται στη δομή που βρίσκεται στην Επανομή, όπου φιλοξενούνται οικογένειες προσφύγων - με τη χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ- έως ούτε ενημερωθούν από την υπηρεσία ασύλου για την χώρα προορισμού τους.
«Στη συγκεκριμένη δομή φιλοξενούνται άνθρωποι από όλα τα camps της Θεσσαλονίκης- οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί από την Ειδομένη- με τη χωρητικότητα να είναι για 250 άτομα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 14 οικογένειες, που έχουν ενταχθεί σε διάφορα προγράμματα που στελεχώνονται από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νοσηλευτές, ενώ παράλληλα γίνεται η ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινότητα η οποία είναι πάρα πολύ υποστηρικτική», αναφέρει.

Η κ. Πατρικιάδου εξηγεί πως οι περισσότεροι επιθυμούν να φτάσουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης όμως, «όσο περνάει ο καιρός, είναι όλο και πιο θετικοί στο ενδεχόμενο να παραμείνουν στην Ελλάδα. Τους αρέσει ο πολιτισμός και ο τρόπος ζωής μας. Μάλιστα όσοι πρόσφυγες μιλούν αγγλικά ή γαλλικά, σε ποσοστό 95%, έχουν ήδη βρει δουλειά στη χώρας μας», λέει. Και εξηγεί: «εργάζονται ως μεταφραστές σε ΜΚΟ, σε δημόσια νοσοκομεία και σε δικηγορικά γραφεία».

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.