Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

«Πυρά» του Δημήτρη Ζερβουδάκη κατά του δημάρχου Θερμαϊκού

«Πυρά», εκτόξευσε κατά του δημάρχου Θερμαϊκού ο γνωστός καλλιτέχνης Δημήτρης Ζερβουδάκης, στην παρέμβασης που έκανε στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, ως εκπρόσωπος των κατοίκων του Μεσημερίου που αντιτίθενται στην κατασκευή Eργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων στον οικισμό. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης σχετικά με το έργο, αλλά και για τη δημιουργία εμφυλιοπολεμικού κλίματος στο Μεσημέρι, σε βάρος των κατοίκων που αντιτίθενται στο ΕΕΛ, ενώ κάλεσε τη διοίκηση του κ. Μαυρομάτη να πάψει να τραυματίζει τη δημοκρατία.

Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης του Δημήτρη Ζερβουδάκη στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού σχετικά με το θέμα της κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων στο Μεσημέρι, είχε ως εξής:
«Κύριε πρόεδρε, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,
Σας ευχαριστώ για τον λόγο. Εκπροσωπώ τους γείτονές μου και μόνον αυτούς που το επιθυμούν. Οικογένειες  που εν δυνάμει θίγονται άμεσα από αυτήν την καταστροφική επιλογή της διοίκησης του κου Μαυρομάτη στον Δήμο Θερμαϊκού. Μόνιμοι κάτοικοι και έχοντες νόμιμο συμφέρον, μέσω της ιδιοκτησίας τους, στην περιοχή Αμπελότοπος του Μεσημερίου.
Η εξάμηνη (από αρχές Αυγούστου) διαδρομή μέσα από την οποία προσπαθούμε να κατανοήσουμε το θέμα, καθώς και η σταδιακή κατανόηση ενός τρομακτικού γραφειοκρατικού κυκεώνα, μας οδηγεί αρχικά στα  πρώτα μας συμπεράσματα. Αυτά που διαπιστώνουμε λοιπόν είναι ότι η πρώτη αξία, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά από την δράση και την στάση της δημοτικής μας αρχής, είναι η αξία και η αρχή  της Δημοκρατίας.
Τραυματίζεται η Δημοκρατία:
1) όταν μιλάμε για προσχηματική Δημόσια Διαβούλευση και μάλιστα ανάμεσα σε φορείς και πρόσωπα που καμία σχέση δεν έχουν με το ΔΔ Μεσημερίου,  στα πλαίσια μιας τυπικής χρονικής διάρκειας των μόλις 16 ημερών, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.(7-23 7/2016 όταν η μητροπολιτική άλλο χρονικό περιθώριο ζήτησε με έγγραφό της προς τον Δήμο)
2) Όταν ο Δήμαρχος τις εκλογοαπολογιστικές του συναθροίσεις, που κατά τα άλλα έχει κάθε δικαίωμα να πραγματοποιεί καλώντας όποιον επιθυμεί, την ίδια στιγμή  τις βαφτίζει ΛΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ  αποφασιστικού χαρακτήρα (στο οικείο καφενείο) Συνελεύσεις οι οποίες πήραν δήθεν και απόφαση υπέρ του έργου, στο όνομα της κοινωνίας όλου του χωριού.
3)Όταν ο πρόεδρος του ΔΔ δηλώνοντας ψευδώς τον Αύγουστο του 2016 ότι δεν έχει ιδέα για το έργο, στη συνέχεια  αποκαλύπτεται ότι η υπογραφή του φιγουράρει εδώ και περίπου 2 ολόκληρα χρόνια κάτω από την απόφαση για το επίμαχο έργο.
4) Όταν σε συνάντησή μας με τον ίδιο τον Δήμαρχο παρουσία της αντιδημάρχου κας Πασχαλίδου του βασικού μελετητή κου Τζακόπουλου καθώς και του προέδρου του ΔΔ Μεσημερίου στα πλαίσια του προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις μας, μας προτάθηκε ευθαρσώς να εξετάσουμε πιθανή δωρεάν σύνδεση των νοικοκυριών μας με το καταστροφικό έργο σαν πιθανή "προσωπική" λύση.
5) Όταν στην ίδια συνάντηση εξαντλείται η "ευαισθησία" της διοίκησης σε ένα καθαρά τυπολατρικό επίπεδο του τι κυριολεκτικά περιγράφει ο νόμος (έτσι κι αλλιώς άλλος είναι αρμόδιος για την ερμηνεία του νόμου)  για την απαιτούμενη απόσταση οικιών από τέτοιου είδους εγκαταστάσεις . Στη συνέχεια, αποκαλύπτεται τελικά  Η ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ για τέτοιου είδους ζητήματα (διαπίστωση της μητροπολιτικής επιτροπής και επιφανών μελών της όπως ο κ.Τσαγκαρλής)  Αυτός είναι λοιπόν ο προφανής λόγος για τον οποίο εμείς καλούμεθα να καταστραφούμε; Ο βασικός λόγος για τον οποίο τελικά βρίσκεται να ωριμάζει μια τόσο άδικη και καταστροφική μελέτη; Η απουσία νομοθετικού πλαισίου που να αφορά στα κριτήρια απόστασης της εγκατάστασης  αυτών των εργοστασίων από κατοικημένες περιοχές εντός η εκτός σχεδίου;
6) Όταν με έναν απίστευτο αυταρχισμό η διοίκηση προχωρά και αντιμάχεται μια σοβαρή μερίδα Δημοτών της  θέτοντας ως θέσφατο το γεγονός της συγκεκριμένης λύσης και μάλιστα με έναν "ξερολίστικο" ψευδοτεχνοκρατικό λόγο και τρόπο. Παράλληλα  επιμένει να μην δίνει 3 δόκιμες λύσεις (ως οφείλει) για το επίμαχο έργο σε ότι αφορά την χωροθέτηση του, λύσεις που να έχουν την ίδια αφετηρία και τις αντίστοιχες ποιοτικές προδιαγραφές. (π.χ  Σύνδεση με Αινεία). Η διοίκηση αποφάσισε και πλήρωσε 18.000 ευρώ για μια διάτρητη από λάθη και ασάφειες μελέτη (έγγραφο Τσαγκαρλή) ενώ την ίδια στιγμή πάλι προσχηματικά δεν συζήτησε καν κάποιο εναλλακτικό σχέδιο. ( Έγγραφο και  απάντηση ΔΕΥΑΘ)
7) Όταν σήμερα μέσα από αυτό το ΔΣ επιχειρείται, όλες αυτές οι αποφάσεις αυτές να νομιμοποιηθούν μέσα από την εκλογική πλειοψηφία της συμπολίτευσης. Αποφάσεις που αφορούν τα επόμενα 40 χρόνια. Είναι άραγε η αρχή μιας άρνησης προσωπικών ευθυνών; Ευθύνες που προκύπτουν καθημερινά όσο κάποιος εμβαθύνει με υπομονή στον φαύλο κύκλο της γραφειοκρατίας; Με μια διοίκηση που γνωρίζουμε όλοι πως ακόμη και σαν πλειοψηφία έχει ξύλινα ποδάρια, μιας και δυστυχώς  το ποσοστό αποχής από τις εκλογές είναι τόσο ψηλό που τα σχετικοποιεί ΟΛΑ στις μέρες μας.
Η πολιτική ευθύνη είναι και πρέπει να είναι τεράστια!  Είστε αιρετοί, ο λαός σας προτίμησε μην το ξεχνάτε αυτό! Έχετε την δυνατότητα να διαφοροποιηθείτε, αναζητώντας μια καλλίτερη ποιότητα για όλες τις επιλογές από πλευράς διοίκησης. Να ελέγχετε την διοίκηση κι ας είστε στον ίδιο κομματικό χώρο. Το γνωστό γουρούνι στο σακί ψόφησε εδώ και χρόνια σαν άποψη στην πολιτική ζωή.
Η πατρίδα μας βρίσκεται εδώ και κάποια χρόνια σε παρατεταμένη και βαθειά κρίση. Όλοι οι τομείς της κοινωνικής μας ζωής νοσούν και γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες απάνθρωπων καταστάσεων, λανθασμένων πολιτικών επιλογών καθώς και μιας σοβαρότατης αρρυθμίας στη λειτουργία του κράτους των θεσμών όπως και του Α η Β βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, που χαρακτηρίζονται ως οι πιο διεφθαρμένοι χώροι!  Ο πολίτης νοιώθει να συνθλίβεται  πια, έρμαιο της χειρότερης γραφειοκρατικής κλίκας. Δοκιμάζεται ο πολίτης καθημερινά, από την ίδια την διοίκηση της χώρας του, ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΌΗΤΑ. Σε πολλές περιπτώσεις υποχρεώνεται από το ανύπαρκτο υστέρημά του  να καταβάλλει υψηλότατο τίμημα σε μακρόχρονους και επώδυνους δικαστκούς αγώνες προκειμένου να δικαιωθεί από την δικαιοσύνη. Μιλώ για την προσφυγή μας στα ανώτατα διοικητικά δικαστήρια ΣΤΕ (όλοι γνωρίζουμε το κόστος τέτοιων προσπαθειών). Αντίστοιχα, στον τραγικό αντίποδα των ημερών, η συγκεκριμένη διοίκηση Μαυρομάτη, χρησιμοποιώντας ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ μνησίκακα αντιμάχεται τον πολίτη που "αποκλίνει" της βούλησής της. Με ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ!!! Απλά δηλαδή δια μέσου των φόρων που καταβάλλει ο ίδιος ο πολίτης. Διαμέσου του ΦΠΑ η των δημοτικών τελών π.χ. Aυτό το γεγονός από μόνο του αρκεί για να καταλάβει το μέγεθος της αγωνίας που ζούνε οι οικογένειές μας.
Αυτό όμως που αποτελεί πραγματική πρόκληση ειδικά σε ότι αφορά την χρηστή διοίκηση, είναι η αποφυγή της όποιας επί της ουσίας συζήτησης. Για την πραγματική ωφέλεια του έργου, για τις επερχόμενες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για το αποχετευτικό κ.ά . (Υδροδοτικό-αμιαντοσωλήνες το 2017!!!)
Αντίθετα υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια από πλευράς της διοίκησης του Δήμου προκειμένου να παρουσιαστούμε οι αντιδρώντες, ως μια γραφική μειοψηφία. Άλλοτε τάχα ότι είμαστε οι "ξένοι" που θέλουν να κάνουν και καλά κουμάντο στους ντόπιους. Άλλοτε ότι είμαστε εκπρόσωποι  της οπισθοδρόμησης που δεν επιθυμούν για ένα πείσμα αυτό το έργο. "Εκεί όπου χτίσατε καλά να πάθετε" (πράγμα που ακούστηκε και από μέλος του ΔΣ σε αυτήν την αίθουσα τον ΣΕΠΤ του 2016). Όταν τα "παίρνατε" όμως ήταν καλά; Απαντούν οι θιγόμενοι. Από το 2000 επιχειρείται η ωρίμανση κάποιου αντίστοιχου έργου και ήδη κόπηκε μια φορά (περίπτωση Τσαμασλή). Είναι γνώστες δηλαδή της συγκεκριμένης επιλογής και όλοι οι μεσίτες και οι πωλητές στην περιοχή; Δηλαδή με μια λέξη ΑΠΑΤΗ; Στις μέρες μας λοιπόν, σε μια περιοχή με εντονότατη οικιστική ανάπτυξη, επιχειρείται ένα καταστροφικό έργο για λόγους μικροπολιτικής; Όχι μόνον! Δυστυχώς οι ανεπαρκείς εξηγήσεις των μελετητών μας προβληματίζουν ακόμη περισσότερο και μας οδηγούν σε σκοτεινές σκέψεις. Καμία επι της ουσίας εγγύηση για μας και τα νοικοκυριά μας. Ας μας αποζημιώσει ο Δήμος και ο κ Μαυρομάτης να αποχωρήσουμε εφόσον είναι τόσο σίγουρος καθώς και οι σύμβουλοί του!!! 
Σε αυτό το σημείο θέλω να θυμίσω προσωπικά στον Δήμαρχο ότι είναι Δήμαρχος όλων των Δημοτών. Η Ισονομία και Ισοπολιτεία ισχύουν ακόμη και για αυτούς  που πιθανόν δεν τον ψήφισαν καν. Ο κος Δήμαρχος πρέπει να κατανοήσει πως δεν βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο για να κατεβάζει χειροκροτητές - αυθόρμητους υποστηρικτές του έργου, με λεωφορεία (μισθωμένα άραγε από τον Δήμο;) στην μητροπολιτική επιτροπή και να στήνεται απέναντι ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ επειδή και μόνον διαφωνούν με μια επιλογή του η οποία τους ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ. Αυτό αποτελεί θεσμική εκτροπή. Καθαρά και ξάστερα!
Όλοι εμείς λοιπόν που θιγόμαστε από την συγκεκριμένη επιλογή δηλώνουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας ότι είμαστε ΣΑΦΩΣ υπέρ της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου του Μεσημερίου. Απαιτούμε όμως εκείνον τον επαρκή και σωστό σχεδιασμό που θα  ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ στο έργο και τα νοικοκυριά μας. Κυρίως όμως στο τελευταίο κομμάτι ζητάμε την ακύρωση της συγκεκριμένης μελέτης όσο αφορά στην κατασκευή ενός εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων στις αυλές μας. Εργοστάσιο παραγωγής κομπόστ. Η λύση που επιβάλλεται να δοθεί, είναι να ενωθούμε με το δίκτυο της Επανομής και στη συνέχεια με τον «Αινεία» στο Αγγελοχώρι. Η ΕΥΑΘ αναζητά "πελάτες" απλά ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ.
Δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να λέμε ψέματα, μιας και παλεύουμε θεσμικά, σύνομα και συντεταγμένα, για τις ζωές των οικογενειών μας. Η διοίκηση μας φλόμωσε στα ψέματα όλους αυτούς τους μήνες με κυρίαρχο το τεράστιο ψέμα για την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή του έργου στα ΕΣΠΑ. Σε λίγες μέρες θα έχουμε και γραπτώς την απάντηση από την διαχειριστική επιτροπή, που μας πληροφορεί ότι δεν τίθεται καν ζήτημα συμμετοχής του έργου στη χρηματοδότηση 2014-2020 μιας και δεν πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις (2.000-15.000 πληθυσμός)
Μόλις πριν τις γιορτές τεκμηριώσαμε σε επίπεδο συμβουλευτικής, αυτό που γνωρίζουμε σαν κάτοικοι της περιοχής, από την υπηρεσία υδάτων, ότι το ρέμα που θα δεχτεί τα επεξεργασμένα απόβλητα ειναι χαρακτηρισμένο ως χειμμαρικής και ΟΧΙ συνεχούς ροής. Άρα εξ ορισμού δημιουργείται μέγα πρόβλημα.  Πάνω από το 70% των βιολογικών της χώρας μας πάσχουν, δυσλειτουργούν, μολύνοντας τις περιοχές που βρίσκονται, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους των ευρύτερων περιοχών (Ποτίδαια, Φούρκα ,Θέρμη , Βασιλικά , Λαγκαδάς). Έλλειψη προσωπικού, απουσία εξειδικευμένων τεχνικών, πλημέλεια στα παρελκόμενα. Ποιές λοιπόν επί της ουσίας εγγυήσεις δίνει ο Δήμος για την εύρυθμη λειτουργία του επιχειρούμενου έργου. ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ. Που και πως ο Δήμος θα βρει το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό; Με τι χρήματα θα λειτουργήσει το "περίφημο" έργο; Φυσικά μέσω των αβάσταχτων δημοτικών τελών! Και ποια είναι η λύση για την καλή λειτουργία; Τα πρόστιμα από την περιφέρεια. Και ποιος πληρώνει τα πρόστιμα τελικά; ΠΑΛΙ Ο ΔΗΜΟΤΗΣ !
Υπάρχουν ιδιοκτήτες οικοπέδων που επιθυμούν να μπουν σε διαδικασία ανταλλαγής των χωραφιών τους με το επιλεχθέν ακίνητο προκειμένου να υπάρξει κι αλλη λύση όσο αφορά την χωροθέτηση. Ούτε αυτό εξαντλήθηκε ούτε καν ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ. Η πληροφορία της σύνδεσης των ΔΔ Τριλόφου και Πλαγιαρίου που ανήκουν στον Δήμο Θέρμης με τον Αινεία μας δημιούργησε επιπλέον ερωτήματα για την άστοχη αυτή επιλογή για την περιοχή μας. Πως είναι δυνατόν ΔΔ άλλου Δήμου να εξυπηρετούνται από τον Αινεία και το Μεσημέρι που ανήκει στον Δήμο που φιλοξενείται ο Αινείας να μην έχει και να μην εξετάζει καν αυτήν την επιλογή. Γιατί επιλέγεται μια λύση που  αναφέρεται σε πλασματικά πληθυσμιακά δεδομένα όταν γνωρίζουμε πως το 30 με 40% των κατοίκων Μεσημερίου βρίσκονται ΕΚΤΟΣ σχεδίου του οικισμού; Με στοιχεία από τις εγγραφές στο Δημοτικό μας σχολείο και το νηπιαγωγείο καταγράφεται ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ του χωριού μας, προς μεγάλη μας λύπηση!
Μία σοβαρή ίσως επιλογή αποτελεί και το ΔΔ Επανομής σαν χώρος κατασκευής ενός τέτοιου τύπου εργοστασίου. Η Επανομή διαθέτει μεγάλες και πληθώρα από εκτάσεις απομακρυσμένες από οικίες. Με πληθυσμό 6.000 κατοίκους συν τον πληθυσμό του ΔΔ Μεσημερίου μπορεί άνετα να δημιουργηθεί ένας σοβαρός αριθμός νοικοκυριών, που πολύ πιο εύκολα και κυρίως με πολύ χαμηλότερο κόστος για τους κατοίκους συνολικά, μέσω των δημοτικών τελών, θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν την εύρυθμη λειτουργία κάθε τέτοιου έργου. Γιατί δεν αποτέλεσε ΠΟΤΕ συζητήσιμη λύση;
Αναρωτιέται λοιπόν εύλογα κάποιος για το τι ακριβώς συμβαίνει τελικά. Γιατί τελικά όλα αυτά. Η απάντηση έρχεται δια στόματος κ. Μαυρομάτη όταν στην μητροπολιτική επιτροπή εκτός των άλλων είπε ότι "προχωρά" το έργο διότι ήταν προεκλογική του εξαγγελία προς τους Δημότες Μεσημερίου και πρέπει να το ολοκληρώσει εντός της θητείας του. Αλήθεια είναι ότι κάθε κάλπη που στήνεται είναι άγνωστο το αποτέλεσμα που θα φέρει μέχρι το βράδυ της καταμέτρησης. Πιθανόν λοιπόν όντως να μην είναι Δήμαρχος στις επόμενες εκλογές. Σεβόμαστε την αγωνία του Δημάρχου αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε την καθόλα παρανοϊκή αυτή επιλογή που ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ.
Είναι αδιανόητο να επιλέγεται μια λύση της τάξης των 3.000.000 ευρώ η οποία ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ έστω και μία οικογένεια ενώ την ίδια στιγμή δίπλα ακριβώς, να υπάρχει η λύση που δεν θίγει κανέναν, κοστίζει το 1/3 των παραπάνω χρημάτων και δεν ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΗΜΑ από την διοίκηση. Ένα έργο πνοής που θα δεσμεύσει τον τόπο για τα επόμενα 40 χρόνια πρέπει να μελετηθεί και να πραγματοποιηθεί με την ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ όλων των εμπλεκομένων. Ένα έργο πνοής πρέπει να φέρνει χαρά και όχι δυστυχία σε ανυποψίαστους πολίτες που τι να κάνουμε έχουν την ατυχία να μην είναι μηχανικοί στο επάγγελμά τους...
Τέλος κλείνοντας σας επισημαίνω πως οι "υποστηρικτές" του επίμαχου καταστροφικού για μας έργου μας λοιδωρήσανε με τον πιο επαίσχυντο τρόπο. Δημιουργήσανε εμφυλιοπολεμικό κλίμα σε βάρος  μας στην μικρή κοινωνία του χωριού μας. Καλλιεργήσανε με τον πιο ύπουλο τρόπο το μίσος και τον διχασμό. Μας λασπολογήσανε ότι έχουμε ατομικές βλέψεις για τον πολιτικό στίβο, θαρρείς και δεν το δικαιούμαστε στα πλαίσια του πολιτεύματος και του Συντάγματος. Θαρρείς και είναι δική τους αποκλειστικότητα η ενασχόληση με τα κοινά! Ακόμη και απειλές δεχτήκαμε. Ακόμη και την άρρωστη παρότρυνση και παραίνεση κάποιων γελοίων να ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ!!! . Ειρωνία, χλεύη, αυταρχισμός, σαπίλα. 

Σήμερα εσείς όλοι κύριοι σύμβουλοι που και εσείς είστε κοινοί θνητοί σαν και μας, καλείσθε μέσα από την θετική σας ψήφο να νομιμοποιήσετε όλο αυτό το άρρωστο κλίμα και τις πιθανές προσωπικές ευθύνες και διαφυγές αυτών που βάζουν την υπογραφή τους κάτω από όλα αυτά. Όλα αυτά αγαπητοί εκπρόσωποι αποτελούν ΘΕΣΜΙΚΉ ΕΚΤΡΟΠΗ στα πλαίσια του κυττάρου της τοπικής μας κοινωνίας. Το βασικό πολιτικό ένστικτο του Πολίτη μας οδηγεί να ζητήσουμε την παραίτηση της σημερινής διοίκησης του Δήμου Θερμαικού. Έχετε απωλέσει την λελογισμένη με τις ενέργειες και τη στάση σας σε βάρος μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.