Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

H Θεσσαλονίκη της Κατοχής: Έκθεση φωτογραφιών

Οι επισκέπτες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, θα έχουν τη δυνατότητα από την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και κάθε Τετάρτη στις 12.00 μέχρι τα τέλη Μαρτίου, καθώς και τις Τετάρτες 5 και 26 Απριλίου 2017 να ξεναγηθούν δωρεάν στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου».

Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου». Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από τους επιμελητές της έκθεσης και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπες φωτογραφίες του συλλέκτη Β. Μήτου από ερασιτεχνικές λήψεις Γερμανών στρατιωτών που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Ελλάδα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής (1941-1944), φιλμ, αναπαραγωγές και ψηφιακές προβολές, αξιοποιώντας φωτογραφίες που μέχρι πρότινος είχαν εξοβελισθεί ως ιστορικά τεκμήρια, τόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι καταγράφουν το «βλέμμα του κατακτητή», όσο και εξαιτίας του ερασιτεχνικού και κατ’ επέκταση «περιθωριακού» χαρακτήρα τους.

Στόχος της έκθεσης είναι να αποκαλύψει τη δύναμη της προπαγάνδας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην επίσημη και στην ερασιτεχνική φωτογραφική παραγωγή του Τρίτου Ράιχ και να ρίξει φως στις άγνωστες όψεις της ιστορίας της πόλης, καθώς η γερμανική κατοχή αποτελεί μία περίοδο για την οποία «σκοτεινά σημεία» συνεχίζουν να υφίστανται.
Διάρκεια έκθεσης έως τις 30 Απριλίου 2017.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.