Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

«Μαγειρέματα» Μαυρομάτη για τον Βιολογικό Μεσημερίου

Απίστευτοι πειραματισμοί και «μαγειρέματα» της διοίκησης Μαυρομάτη πίσω από την πλάτη των κατοίκων του Μεσημερίου και όλου του δήμου Θερμαϊκού, καθώς κυριολεκτικά «στο παραπέντε», μόλις δέκα λεπτά πριν αρχίσει η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, απέστειλαν στους δημοτικούς συμβούλους τον «Προϋπολογισμό μελέτης» για τον περιβόητο Σταθμό Βιολογικού Καθαρισμού, αλλάζοντας ριζικά όλα τα οικονομοτεχνικά στοιχεία του έργου!

Συγκεκριμένα: Η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων του έργου «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμού Μεσημερίου δήμου Θερμαϊκού», που έχει αριθμό ΜΠΕ4014 ΥΑ 170225, με ημερομηνία Νοέμβριος 2015, που τέθηκε σε «διαβούλευση» στη διάρκεια των θερινών διακοπών του 2016 και παρουσιάστηκε άρον-άρον στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στις 23 Δεκεμβρίου 2016, δηλαδή την προπαραμονή των Χριστουγέννων, καθόριζε ως εξής τα οικονομικά στοιχεία του έργου:

-Εσωτερικό Δίκτυο Αποχέτευσης                                  2.491.887,00  ευρώ
-Καταθλιπτικός αγωγός και κεντρικό αντλιοστάσιο           487.550,00 ευρώ
- Εξοπλισμός Βιολογικού κλπ                                         2.580.054,00  ευρώ
                                                                        ΣΥΝΟΛΟ        5.559.491,00  ευρώ

Έρχεται τώρα ο «Προϋπολογισμός Μελέτης του Έργου» που κατατέθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Θερμαϊκού, με ημερομηνία Ιανουάριος 2017, και αλλάζει τελείως τα οικονομικά δεδομένα κατασκευής της αποχέτευσης και του βιολογικού του Μεσημερίου, καθορίζοντας τα εξής νέα ποσά
1.    Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης, καταθλιπτικός αγωγός, κτίριο διοίκησης ΕΕΛ, περιβάλλον χώρος, κεντρικό αντλιοστάσιο                                         
                                                              4.250.000,00  ευρώ
2.    Προμήθεια εξοπλισμού και λειτουργία εγκατάστασης ΕΕΛ
                                                              1.970.608,00 ευρώ
                                                                   ------------------------------------------------
                                                               ΣΥΝΟΛΟ       6.220.608   ευρώ

Η έντονη αντίδραση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»
Έντονη, ήταν η αντίδραση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Σπύρο Κουζινόπουλο να τονίζει ότι από αυτή τη ριζική αλλαγή των στοιχείων συνάγεται το συμπέρασμα είτε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τα οικονομικά στοιχεία που περιλάμβανε, συντάχθηκε κυριολεκτικά «στο γόνατο», είτε ότι τα νέα οικονομικά δεδομένα που παρουσιάζονται, «φουσκωμένα» μάλιστα κατά 661.117 ευρώ, υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες. Μάλιστα, τέσσερις φορές ρώτησε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» τον δήμαρχο Θερμαϊκού και την αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών τι ακριβώς από τα δύο συμβαίνει, χωρίς να πάρει την παραμικρή απάντηση.

Αναφορικά με το θέμα του βιολογικού στο Μεσημέρι, ο Σπ. Κουζινόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξης ότι ψηφίζει με δέκα χέρια υπέρ της δημιουργίας δικτύου αποχέτευσης στο Μεσημέρι, για να απαλλαγεί από το αίσχος των βόθρων, είναι όμως κατηγορηματικά αντίθετη στην κατασκευή σταθμού βιολογικού. «Όταν λόγω της γνωστής οικονομικής στενότητας των ΟΤΑ ο δήμος Θερμαϊκού δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει έναν οδοκαθαριστή για το σκούπισμα των δρόμων ή έναν εργάτη για να βουλώνει τις λακκούβες, που θα βρει το πολυδύναμο προσωπικό που θα απαιτεί η ομαλή λειτουργία του βιολογικού;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», επισημαίνοντας τον κίνδυνο να μεταβληθεί ο βιολογικός του Μεσημερίου σε μία οικολογική βόμβα στην καρδιά του οικισμού.  Πρόσθεσε δε πως η πιο συμφέρουσα λύση θα ήταν η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου του Μεσημερίου με τον «Αινεία», με κόστος που δεν θα ξεπερνούσε μόλις το 1/3 του κοστολογίου για τον βιολογικό.

Με απόλυτα τεκμηριωμένα στοιχεία,  ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπολιτείας», Γιάννης Τσακμάκας, καθώς το επάγγελμά του είναι η κατασκευή βιολογικών σταθμών, απέδειξε ότι η όλη μελέτη για το Μεσημέρι βρίσκεται σε λάθος βάση. Έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι για τη λειτουργία του ΕΕΛ Μεσημερίου προβλέπεται η τοποθέτηση 4 βιοαντιδραστήρων, τη στιγμή που ο βιολογικός της Μηχανιώνας λειτουργεί με έναν μόνο βιοαντιδραστήρα. Τέλος δε σημείωσε ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο στη διαχείριση της λάσπης που επιλέγει η συγκεκριμένη μελέτη «δεν θα μπορούν να πλησιάζουν εκεί όχι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά ούτε καν οι εργαζόμενοι και οι συντηρητές του βιολογικού».

Επιχειρώντας να απαντήσει στο σφυροκόπημα της «Συμπολιτείας», η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Πάττη  Πασχαλίδου, ισχυρίστηκε ότι αν δεν κατασκευαστεί ο βιολογικός και επιλεγεί η μεταφορά των λυμάτων με αγωγό στην Επανομή, για να διοχετεύονται από εκεί στον «Αινεία», στο Αγγελοχώρι, «τότε όλο το Μεσημέρι να πουληθεί, να πουλήσουμε και τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, δεν θα φτάνουν για να καλυφθούν τα λειτουργικά κόστη και το έργο θα τιναχτεί στον αέρα».

Άσχημη εντύπωση, προκάλεσε για μία ακόμη φορά η στάση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργου Τσαμασλή, ο οποίος συντάχθηκε πλήρως με τη διοίκηση Μαυρομάτη, υπερψηφίζοντας την κατασκευή του βιολογικού Μεσημερίου, παρά το γεγονός ότι οι σύμβουλοί του είχαν αντιταχθεί στην πρώτη συνεδρίαση που είχε γίνει στο δξημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό.

Παίρνοντας το λόγο ο γνωστός καλλιτέχνης Δημήτρης Ζερβουδάκης, ως εκπρόσωπος των κατοίκων του Μεσημερίου που αντιτίθενται στην κατασκευή του βιολογικού, σημείωσε ότι ο δήμαρχος Θερμαϊκού κατ’ ουσία, δεν έκανε διαβούλευση με τους κατοίκους γιαυτό το τόσο σημαντικό έργο που θα υπονομεύσει το μέλλον του οικισμού. Και αφού κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δημιούργησε εμφυλιοπολεμικό κλίμα στο Μεσημέρι, σε βάρος των κατοίκων που αντιτίθενται στο έργο, αλλά και για έλλειμμα δημοκρατίας, δήλωσε ότι η διοίκηση του κ. Μαυρομάτη τραυματίζει τη δημοκρατία και έκλεισε λέγοντας «έχετε απωλέσει την λελογισμένη με τις ενέργειες και τη στάση σας σε βάρος μας».

Αντί να απαντήσει στα ουσιαστικά ζητήματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση σχετικά με τον βιολογικό του Μεσημερίου, ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης, παίρνοντας αφορμή από τις καταγγελίες του κ.Ζερβουδάκη, κατηγόρησε τον γνωστό καλλιτέχνη ότι «αυτή είναι η δημοκρατία που πιστεύετε». Ενώ στην ψηφοφορία που ακολούθησε, την υποβολή της μελέτης για τον βιολογικό του Μεσημερίου για ένταξη στο ΕΣΠΑ,  υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων Μαυρομάτη και Τσαμασλή, με μόνες αρνητικές ψήφους της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η επικεφαλής της οποίας, Ντίνα Μώραλη,  με ουσιαστικά επιχειρήματα κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν εξέτασε καθόλου τη δυνατότητα μεταφοράς των λυμάτων στον υπάρχοντα βιολογικό «Αινείας».


Σε νεότερη ανάρτησή μας, όλο το κείμενο της παρέμβασης του Δημήτρη Ζερβουδάκη στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.