Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Απαισιοδοξία των πολιτών για έξοδο από την κρίση

Έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για τα εισοδήματα και τις δαπάνες των νοικοκυριών το 2016 προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι για να καταρριφθούν μύθοι που καλλιεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια για την προστασία των αδύναμων στρωμάτων, ενώ παράλληλα διαψεύδει την αποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής ως προς την προσέλκυση επενδύσεων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Υποστηρίζει ότι λόγω της μεγάλης απώλειας εισοδημάτων οι ανισότητες διευρύνθηκαν σε τέτοιο βαθμό με το 3ο Μνημόνιο ώστε το 75% των ελληνικών νοικοκυριών να διαβιώνει σήμερα με πολύ χειρότερους οικονομικούς και ποιοτικούς όρους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.
Σύμφωνα με την έρευνα, τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά διαβιώνουν με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ ενώ οκτώ στους δέκα έχασαν επιπλέον εισόδημα το 2016.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, οι ανισότητες που είχαν διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης διευρύνθηκαν μέσα στο 2016, ενώ οι νέες ρυθμίσεις του τρίτου προγράμματος έχουν ήδη προσθέσει βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι η πλειονότητα των πολιτών θεωρεί πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον λόγω των πρόσθετων επιβαρύνσεων στο ασφαλιστικό και των μέτρων της β' αξιολόγησης, ενώ σημαντικό μέρος του πληθυσμού αναμένεται ότι θα οδηγηθεί σε ιδιότυπη ομηρία φτώχειας και απλήρωτης εργασίας, την ίδια στιγμή που με τα 200 ευρώ ανώτατων απολαβών το πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης «αδυνατεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αξιοπρεπούς διαβίωσης και της καταπολέμησης της φτώχειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.