Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Ημέρα Μνήμης την Κυριακή για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Και  «στροφή» 180ο του Άδωνι για τον αντισημιτισμό   
Κάλεσμα προς όλους να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις της ερχόμενης Κυριακής (29 Ιανουαρίου), στη Θεσσαλονίκη, για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, απηύθυνε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".
"Είναι μια πάρα πολύ μεγάλη μέρα, το ελληνικό κράτος έχει θεσπίσει την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης για όλους αυτούς που χάθηκαν (…) καλούμε όλο τον κόσμο να παραβρεθεί σε αυτή την ημέρα μνήμης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλτιέλ, επισημαίνοντας πως η Θεσσαλονίκη "αγκαλιάζει το Ολοκαύτωμα, θέλει να μάθει, να αναγνωρίσει γιατί έγινε, πώς έγινε και πώς να λειτουργούμε για να αποφύγουμε παρόμοια γεγονότα".
Το "ραντεβού" είναι για τις 11 το πρωί της Κυριακής, στο Λιμάνι (αίθουσα Φρίντα Λιάππα), όπου μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα υπάρξουν χαιρετισμοί από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, την πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Irit Ben Abba, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, την αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον κ. Σαλτιέλ και τον γενικό πρόξενο της Ρουμανίας και πρύτανη του προξενικού σώματος στη Θεσσαλονίκη Martin Ladislau Salamon. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, στη Λεωφόρο Νίκης, αλλά και τα εγκαίνια της έκθεσης "Την Επαύριον του Ολοκαυτώματος", στις 2 μετά το μεσημέρι, στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τον υπό σχεδιασμό Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαλτιέλ ανέφερε ότι στις 2 Φεβρουαρίου θα υπάρξει νέα επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών. "Πραγματικά ενδιαφέρονται (οι Γερμανοί) καθώς δίνουν και την πρώτη χρηματοδότηση αυτό το έργο να προχωρήσει διότι και αυτοί θεωρούν ότι κάτι που αναφέρεται στην τραγωδία του Ολοκαυτώματος είναι πολύ σπουδαίο σήμερα που ο αντισημιτισμός ο ρατσισμός είναι ξανά ψηλά".

Στροφή 180ο του Άδωνι και «συγνώμη» από τους Εβραίους
Την θέση του σχετικά με τους Εβραίους, ξεκαθαρίζει, ζητώντας συγγνώμη για παλαιότερες απόψεις του, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
"Στο παρελθόν είχα συνυπάρξει και ανεχτεί τις απόψεις ανθρώπων που έδειξαν ασέβεια στους Εβραίους συμπατριώτες μου και γι αυτό το λόγο αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από την Εβραϊκή Κοινότητα", αναφέρει.
Ο κ. Γεωργιάδης στο μήνυμά του τονίζει «πιστεύω ακράδαντα ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει και δεν πρέπει να έχει θέση στη δημοκρατία μας και στον πολιτισμό μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.