Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ομολογία αποτυχίας της ΤΕΘ Α.Ε., η παραχώρηση των 23,5 στρεμμάτων στον Ποταμό Επανομής

Αν οι δήμοι της χώρας θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες, 
ας μη ζητούν ασταμάτητα κρατικές επιχορηγήσεις

Μαυρομάτης, δήμαρχος Θερμαϊκού: «Μέχρι τώρα τα μόνα έσοδα της Τουριστικής Επιχείρησης του δήμου (Θερμαϊκού) ήταν από το Γραφείο Κηδειών και την ενοικίαση του χώρου όπου στεγάζονταν η ALFA BANK. Και απορώ ακούγοντας τον κ. Κουζινόπουλο να αντιτίθεται, τη στιγμή που μέχρι πρότινος ο ίδιος έλεγε ότι πρέπει το γραφείο τελετών να φύγει από την ΤΕΘ. Πως θα λειτουργήσει τότε; Τι έσοδα θα έχει;

Ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να συνάψει μαζί της προγραμματικές συμβάσεις για να την ενισχύει. Θέλουμε να τρέξει ένα όχημα που λέγεται «Τουριστική» χωρίς να έχει καύσιμα. Δεν μπορεί να φύγει το Γραφείο Τελετών από εκεί και να πάει αλλού, γιατί τότε θα κλείσει η ΤΕΘ», κατέληγε ο δήμαρχος. 
Αν τα παραπάνω δεν είναι ομολογία αποτυχίας της ΤΕΘ (Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού Α.Ε), τότε τι είναι; Ας το παραδεχτούμε όλοι ώστε να ξέρουμε και τι λέμε. 

Λίγο ιστορία... 
Η ΤΕΘ δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο απέναντι στη γραφειοκρατία του Δήμου Θερμαϊκού, ως ένα εργαλείο που λόγω της λειτουργίας της ως Α.Ε. θα είχε τη δυνατότητα με συνοπτικές διαδικασίες να παράγει έργο. Αυτό το μεγάλο προσόν της θα μπορούσε να αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο στα χέρια κάθε δημάρχου αν.... αν δεν είχε και ένα ιδιαίτερο "πρόβλημα". Το.... "πρόβλημα" βρίσκεται στην ίδια τη σύστασή της. Ως Α.Ε. πρέπει να παράγει υπηρεσίες και να έχει κέρδη διαφορετικά θα κλείσει. 

Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Μα απλά έναν δήμο που θέλει να παριστάνει τον επιχειρηματία, αλλά δεν μπορεί επειδή "μπαίνει μέσα". 
Τι σκαρφίστηκε ο δήμος που θέλει να διατηρεί έναν κρατικοδίαιτο επιχειρηματία όπως η ΤΕΘ; 
Να δώσει προίκα στην Α.Ε. μέρος της ακίνητης περιουσίας του ώστε να έχει έσοδα και να πληρώνει διοικητικά συμβούλια, διευθυντές, προέδρους κ.τ.λ. 
Αρχικά δόθηκαν τα έσοδα του χώρου όπου ήταν η τράπεζα ALFA BANK. Εδώ να παρατηρήσουμε ότι ο χώρος αυτός αρχικά είχε σχεδιαστεί να ανήκει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θερμαϊκού που έχει ήδη χτιστεί και βρίσκεται πίσω ακριβώς από αυτά τα καταστήματα. Αντί λοιπόν να τα εκμεταλλεύεται το Πολιτιστικό Κέντρο που μετεξελίχτηκε σε ΔΗΠΑΚΥΘ, τα πήρε η Τουριστική για προίκα. Η Τουριστική που σε σύγκριση με το Πολιτιστικό δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ούτε το ένα δέκατο του έργου του. 
Στη συνέχεια η οικονομική κρίση έφερε τις γνωστές συγχωνεύσεις των τραπεζών και τα καταστήματα της ALFA έφυγαν σε άλλο ακίνητο. Η ΤΕΘ έμεινε χωρίς έσοδα, ή καλύτερα τα μόνα της έσοδα είναι από τις κηδείες. Βλέποντας την κατάσταση αυτή ο δήμαρχος, σκέφτηκε να προικήσει επιπλέον την ΤΕΘ με τα αναψυκτήρια του "Ποταμού" της Επανομής, ώστε να μπορεί η Τουριστική ανενόχλητα να ξοδεύει τα χρήματα των δημοτών (πληρώνοντας συμβούλους και παρατρεχάμενους), παριστάνοντας τον επιχειρηματία με τις πλάτες του δημοσίου χρήματος. 
Έτσι ξέρουν όλοι να γίνουν επιχειρηματίες κύριοι δημοτικοί άρχοντες. Αν οι δήμοι της χώρας θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες, ας μη ζητούν ασταμάτητα κρατικές επιχορηγήσεις. 

Οι αντιδράσεις... 
Αξιοσημείωτο είναι ότι την πρόταση της παραχώρησης της "προίκας" την ψήφισε η μείζων αντιπολίτευση, που υποτίθεται είναι και οπαδός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Εκτός κι αν ως ιδιωτική πρωτοβουλία νοείται η κρατικοδίαιτη επιχείρηση που θα ρουφάει τα λεφτά ευκολότερα και με λιγότερους ελέγχους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» αποχώρησαν από την αίθουσα, χωρίς να ψηφίσουν το θέμα. 
Η φράση του δημάρχου Μαυρομάτη «Πως θα λειτουργήσει τότε; Τι έσοδα θα έχει; Ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να συνάψει μαζί της προγραμματικές συμβάσεις για να την ενισχύει. Θέλουμε να τρέξει ένα όχημα που λέγεται «Τουριστική» χωρίς να έχει καύσιμα. Δεν μπορεί να φύγει το Γραφείο Τελετών από εκεί και να πάει αλλού, γιατί τότε θα κλείσει η ΤΕΘ» τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει; 
Τι σημαίνει θέλουμε να τρέξει ένα όχημα που λέγεται Τουριστική; 
Ποιοι το θέλουμε; Μας ρώτησε κανείς; Τα έσοδα του δήμου από τον Ποταμό ελέγχονταν μέχρι τώρα από τις αυστηρότερες διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου και η χρήση των χρημάτων αυτών γίνονταν με απόφαση πολλών ανθρώπων. 
Τώρα θα μπορεί η ΤΕΘ να εισπράττει τα χρήματα ή θα την αφήσουν απλήρωτη οι ενοικιαστές; Άλλο να χρωστάς στο δήμο κι άλλο σε μια Α.Ε. 
Αν η ΤΕΘ παρουσιάσει ζημίες ποιός θα τις πληρώσει; Υπάρχει κίνδυνος να δεσμευτούν τα έσοδα του Ποταμού και των καταστημάτων; 
Πριν ανοίξεις μια επιχείρηση, καλό είναι να υπολογίζεις και πότε πρέπει να την κλείσεις. 
Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για το δημόσιο...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.