Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Πορεία Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Εβδομήντα δύο χρόνια  συμπληρώνονται από το Ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η πόλη, που επιμένει να θυμάται, με αφορμή την αναχώρηση του πρώτου συρμού για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τιμά τη μαύρη επέτειο με σειρά εκδηλώσεων και με την πορεία μνήμης προς τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.
Η πορεία μνήμης θα ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή, στις 11.30 το πρωί από την Πλατεία Ελευθερίας. Με λουλούδια στα χέρια, άνθρωποι κάθε ηλικίας, θα περπατήσουν μέχρι τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Πόλης για να βροντοφωνάξουν «Ποτέ Ξανά».
Οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου περιλαμβάνουν παρουσιάσεις βιβλίων με θέμα το Ολοκαύτωμα, θεατρικές παραστάσεις και συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γερμανικό Προξενείο, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.
Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:
Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015, 19:00,
Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου 1)
Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κόκκινου: Το Ολοκαύτωμα-η διαχείριση της τραυματικής μνήμης: θύτες και θύματα
Φορείς διοργάνωσης: Εκδόσεις Gutenberg και Α΄ Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης
Σάββατο 14 Μαρτίου 2015, 21:00,
Θέατρο «Ανετον» (Παρασκευοπούλου 42)
Παράσταση: «What, How, Why? Never Again»
Φορείς διοργάνωσης: Δήμος Θεσσαλονίκης και Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης
Κυριακή 15 Μαρτίου 2015-Πορεία Μνήμης
Φορείς διοργάνωσης: Δήμος Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης
Κυριακή 15 Μαρτίου 2015, 18:00,
Θέατρο «Black Box» (Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2)
Παράσταση: «Ζyklon ή το Πεπρωμένο»
Φορείς διοργάνωσης: Black Box, Δήμος Θεσσαλονίκης, Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης
Κυριακή 15 Μαρτίου 2015, 20:30,
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ
Συναυλία: Ημέρα μνήμης: Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς
Φορείς διοργάνωσης: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Γενικό Προξενείο Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

To Ολοκαύτωμα

Οι Γερμανοί μπαίνουν στη Θεσσαλονίκη στις 9.4.41. Λίγες μέρες αργότερα απαγορεύουν την είσοδο των Εβραίων σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ., επιτάσσουν το νοσοκομείο Χιρς και πολλά εβραϊκά σπίτια, φυλακίζουν τα μέλη του κοινοτικού Συμβουλίου, διατάζουν τουs Εβραίους να παραδώσουν τα ραδιόφωνα τους και λεηλατούν τα γραφεία της Κοινότητας και τις πλουσιότερες εβραϊκές βιβλιοθήκες. Στις 11.7.1942 οι άνδρες Εβραίοι ηλικίας 18 - 45 ετών διατάζονται να παρουσιαστούν στην πλατεία Ελευθερίας. Εκεί αφού υφίστανται απερίγραπτα μαρτύρια καταγράφονται και οδηγούνται σε καταναγκαστικά έργα. Η Κοινότητα θα καταβάλει στους ναζί 2,5 δισ. δρχ. για να τους απελευθερώσει. Στο τέλος του ίδιου χρόνου, οι ναζί κατάσχουν τις ανθούσες εβραϊκές επιχειρήσεις και καταστρέφουν το Ισραηλιτικό Νεκροταφείο.

Στις 6.2.43 φτάνει στη Θεσσαλονίκη μια επιτροπή των SD με επικεφαλής τους Ντήτερ Βισλιτσένι και Αλόις Μπρύνερ και βάζει σε κίνηση τον μηχανισμό για το οριστικό ξεκλήρισμα των Εβραίων, που υποχρεώνονται τώρα να φορούν το κίτρινο άστρο του Δαυίδ και να κατοικούν σε ορισμένες μόνο συνοικίες (γκέτο). Τους απαγορεύεται επίσης η χρήση τηλεφώνων και δημοσίων μεταφορικών μέσων. Οι ναζί κρύβοντας τις πραγματικές τους προθέσεις, ισχυρίζονται μέσω του Αρχιρραβίνου Κόρετς, τον οποίο διορίζουν και πρόεδρο, ότι αποβλέπουν στην αναδιοργάνωση της Κοινότητας σε μια αυτόνομη περιοχή της πόλης με δικό της Δήμαρχο και Επιμελητήριο. Σχηματίζουν ακόμα μια εβραϊκή πολιτοφυλακή και επιβάλλουν στους Εβραίους να συντάξουν αναλυτικές δηλώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων. Στις 6 Μαρτίου 1943 απαγορεύεται η έξοδος των Εβραίων από τα γκέτο, ενώ στο συνοικισμό του Βαρώνου Χιρς στήνεται το σκηνικό για την τελευταία πράξη της τραγωδίας. Εκεί θα οδηγηθεί το ανθρώπινο κοπάδι έτοιμο να παραδοθεί στη σφαγή.

Στις 15 Μαρτίου 1943 αναχωρεί ο πρώτος συρμός με προορισμό τα στρατόπεδα του θανάτου Aουσβιτς και Μπιρκενάου. Διαδοχικές αποστολές που αναχωρούν η μια μετά την άλλη θα μεταφέρουν σε λίγες εβδομάδες τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης στοιβαγμένους σε βαγόνια που προορίζονταν για ζώα, στον τόπο της εξόντωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.