Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Σημαντικές ρυθμίσεις για διακανονισμό των χρεών

Προβλέπει και τακτοποίηση οφειλών προς τους Δήμους
Με σημαντικές ρυθμίσεις, επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει τις «τρύπες» στα ταμεία. Πρόκειται για τη ρύθμιση-εξπρές μέχρι τις 27 Μαρτίου, τον διακανονισμό των χρεών στους δήμους, τα κίνητρα για τα «κρυφά» εισοδήματα και την έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος.

«Τονωτικές ενέσεις» στα δημόσια έσοδα με καταιγισμό νέων φορο-ρυθμίσεων επιχειρεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κλείσει τις τρύπες στα κρατικά ταμεία και να αποτρέψει δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που θα οδηγήσει στην ανάγκη επιβολής νέων μέτρων.
Η αρχή του σχεδίου ανόρθωσης των εσόδων, που θα υλοποιείται σταδιακά, έγινε με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ενώ χθες κατατέθηκε στη Βουλή και η ρύθμιση-εξπρές με διαγραφή μέχρι και του 100% των προσαυξήσεων για όσους αυτοβούλως αποπληρώσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 27 Μαρτίου.
Θα ακολουθήσουν ο νέος διακανονισμός σε 100 δόσεις και των οφειλών των πολιτών προς τους δήμους, η ρύθμιση για την ολοσχερή απαλλαγή από τα πρόστιμα όσων δηλώσουν τα κρυφά εισοδήματα και η έκπτωση 5% - 10% για τους συνεπείς φορολογούμενους που θα εξοφλήσουν εφάπαξ με την υποβολή της φετινής δήλωσης το ποσό του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από το εκκαθαριστικό.
Επίσης το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει κίνητρα για όσους χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και ψηφιοποίηση των συναλλαγών, ώστε μέσα από τις ηλεκτρονικές πληρωμές και συναλλαγές με πλαστικό χρήμα να καταγράφεται ο τζίρος των επιχειρήσεων και να αποδίδεται άμεσα ο ΦΠΑ.
Ειδικότερα το έκτακτο σχέδιο για άμεση τόνωση των εσόδων περιλαμβάνει:
Ρύθμιση εξπρές για ληξιπρόθεσμες οφειλές
Μέχρι την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων, τίθεται σε εφαρμογή έως τις 27 Μαρτίου έκτακτη ρύθμιση εξπρές με ισχυρά κίνητρα για οφειλέτες, ακόμη και για αυτούς που βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση. Η τροπολογία προβλέπει ότι οποιαδήποτε εκούσια καταβολή έως και τις 27 Μαρτίου συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης οφειλής εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας απαλλάσσεται σε ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που τη βαρύνουν.
Μπόνους στους συνεπείς
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί έκπτωση φόρου 5% - 10% στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος για το 2015.
Ρύθμιση για μαύρα εισοδήματα
Στοχεύει σε όσους έχουν κρύψει από τις φορολογικές αρχές εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία. Θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για παρελθόντα έτη, χωρίς να πληρώσουν κανένα πρόστιμο ή προσαύξηση. Θα πληρώσουν μόνο τους φόρους που αναλογούν στα ποσά τα οποία δεν είχαν δηλώσει και τα οποία θα συμπεριλάβουν στις εκπρόθεσμες δηλώσεις εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες επαγγελματίες θα μπορέσουν ν γλιτώσουν από το φόβο επιβολής βαρύτατων προστίμων σε περίπτωση που αυτά δεν έχουν δηλωθεί και εντοπιστούν σε τυχόν φορολογικό έλεγχο.
Χρέη πολιτών στους ΟΤΑ
Στα σκαριά βρίσκεται ρύθμιση για την τακτοποίηση των οφειλών των πολιτών προς τους ΟΤΑ (ύδρευση, πρόστιμα κλπ). Η ρύθμιση που σχεδιάζεται θα πατάει πάνω στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις με κούρεμα προσαυξήσεων και προστίμων που προβλέπεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Πληροφορίες: newsbeast.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.