Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση στον Τρίλοφο για την αλληλέγγυα οικονομία

Το «Καλό Εργαστήρι», διοργανώνει διάλεξη-συζήτηση στο κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Τριλόφου, την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, ώρα 7μμ με θέμα:"Κοινωνική και  Αλληλέγγυα Οικονομία: Το παράδειγμα του Κοινωνικού Mη Κερδοσκοπικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού/Παντοπωλείου «βιοs coop»".


Ομιλητές θα είναι:
- Γιώργος Γριτζάς, Επίκουρος Καθηγητής, στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ
- Λάζαρος Αγγέλου, Τηλεπικοινωνιακός Μηχανικός MSc, Γραμματέας του μη κερδοσκοπικού καταναλωτικού Συνεταιρισμού / Παντοπωλείου «βιοs coop»
-  Γιώργος Μπλέκας, Αν. Καθηγητής Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων ΑΠΘ, Συντονιστής της Επιτροπή ποιότητας και συμβατότητας προϊόντων του «βιοs coop»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση για την εκδήλωση:
«Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί παγκόσμια ένα διαφορετικό πλαίσιο κοινωνικο-οικονομικής οργάνωσης και ανάπτυξης σε όλες τις κλίμακες (τοπική, εθνική και παγκόσμια). Προτάσσει τις αρχές της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, της άμεσης δημοκρατίας,  της αλληλεγγύης, και της ανάδειξης της διαφορετικότητας και της δημιουργικότητας στις συλλογικές προσπάθειες. Όσοι συμμετέχουν στα εγχειρήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας προσπαθούν να ευημερήσουν σε όλα τα πεδία της ζωής τους, θεωρώντας ότι οι υλικές απολαβές ικανοποιούν μόνο ένα τμήμα των αναγκών τους, οι οποίες επιπλέον αφορούν στη δημιουργικότητα, στις κοινωνικές σχέσεις, στην προσφορά προς την κοινότητα, στην υγεία, στο σεβασμό της οικολογικής ισορροπίας.  Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, μηχανισμούς και μορφές οικονομικής λειτουργίας για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών, με αποτέλεσμα να μπορεί να υλοποιήσει ένα άλλο όραμα για την ανάπτυξη.

Ένα τέτοιο είδος εγχειρήματος είναι και οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί. Το παράδειγμα του «βιος coop», που βρίσκεται στη Κων. Καραμανλή 42,  λειτουργεί πάνω από 1 έτος, διοικείται από 450 μέχρι στιγμής μέλη και απασχολεί 6 εργαζόμενους, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες αλλάζοντας τα δεδομένα στο τρόπο που μπορούμε να ελέγξουμε την τροφή μας.

Οι στόχοι του Βιος, μεταξύ άλλων, είναι: Έλεγχος της Ποιότητας - Δίκαιες Τιμές - Σεβασμός στο περιβάλλον - Άμεση Δημοκρατία - Αλληλεγγύη
·         Έλεγχος της Ποιότητας: Καθημερινά γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος ώστε τα προϊόντα να μην περιέχουν απαγορευμένα χημικά πρόσθετα, μικροβιολογικό φορτίο, μεταλλαγμένα, ληγμένα, ακατάλληλες και μη ασφαλείς ουσίες για την υγεία και το περιβάλλον. Γιατί αξίζει να καταναλώνουμε μη επιβλαβή προϊόντα.
·         Δίκαιες Τιμές: Για να πετύχουν τιμές χαμηλές για τους καταναλωτές και δίκαιες για τους παραγωγούς, αποφεύγουν όσο μπορούν χονδρεμπόρους και μεσάζοντες. Στόχος μια βιώσιμη γεωργία, για την αξιοπρεπή διαβίωση παραγωγών, εργαζομένων και καταναλωτών. Πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό προϊόντων με απευθείας διάθεση στο «Βίος» (χωρίς μεσάζοντες): Συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών, Μεμονωμένων παραγωγών, Βιολογικά, Φυσικά, Ποιοτικά. Γιατί αξίζει όλοι να αμείβονται με βάση την προσφορά τους.
·         Σεβασμός στο περιβάλλον: Τα προϊόντα είμαι σε μεγάλο βαθμό ελληνικά, με έμφαση στα τοπικά, όχι εξαιτίας κάποιου «τοπικισμού», αλλά για να είναι χαμηλό το οικολογικό αποτύπωμα και να ενισχύεται η παραγωγή (και ο έλεγχός της) με τρόπους που δεν επιβαρύνουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Γιατί ο πλανήτης είναι το σπίτι όλων.
·         Άμεση Δημοκρατία και συνεχής έλεγχος της Διοίκησης: Η δομή και η λειτουργία του Συνεταιρισμού εφαρμόζουν τη συνεργατική-συνεταιριστική δημοκρατική αρχή «ένα πρόσωπο-μια ψήφος». Η διοίκηση και ο έλεγχος του Συνεταιρισμού είναι υπόθεση των μελών του. Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο εκλέγονται και ανακαλούνται από τη Γενική Συνέλευση, η οποία είναι το ανώτατο όργανο του Συνεταιρισμού και αποφασίζει για όλα τα θέματα. Υπάρχουν Ανοιχτές συνεδριάσεις του Δ.Σ. κάθε βδομάδα και λήψη αποφάσεων από κοινού με όλα τα ενεργά μέλη. Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται κάθε 3 μήνες για απολογισμό – προγραμματισμό. Γιατί είναι σημαντικό και ωραίο να αποφασίζεις για ότι αφορά στη ζωή σου.
·         Αλληλεγγύη. Το πιθανό πλεόνασμα στο τέλος κάθε χρήσης επιστρέφεται στα μέλη και την κοινωνία. Στα μέλη με βάση  το ύψος της κατανάλωσης. Στη κοινωνία είτε με την επέκταση του συνεταιρισμού και αύξηση των θέσεων εργασίας είτε με δράσεις αλληλεγγύης προς όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν.  Σε κάθε περίπτωση τα μέλη δραστηριοποιούνται για τη συνάντηση παραγωγών και καταναλωτών, μακριά από λογικές φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης, όπου ο ισχυρός από τα πάνω βοηθάει τους αδύναμους. Γιατί όλοι/ες κάποια στιγμή έχουμε την ανάγκη του άλλου, αλλά και γιατί μας αρέσει να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας.

Στόχος του «βιος coop» δεν είναι η κερδοσκοπία και ο πλουτισμός των μελών του, αλλά αφενός η κάλυψη των αναγκών των μελών και των πελατών του με βάση τις αρχές που προαναφέρθηκαν και αφετέρου η αλληλεγγύη προς όλα τα μέλη της της κοινωνίας που το έχουν ανάγκη, άλλοτε για μικρά και άλλοτε για μεγαλύτερα διαστήματα, μία δηλαδή θέση που μπορεί να βρεθεί ο καθένας και καθεμιά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.