Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

«Παράθυρο» επτά ημερών για ευνοϊκή ρύθμιση χρεών

«Παράθυρο» επτά ημερών (20 - 27 Μαρτίου) για την τακτοποίηση παλιών ληξιπρόθεσμων φορολογικών χρεών ή χρεών που ήδη έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση με ευνοϊκότατους όρους ανοίγει η κυβέρνηση προκειμένου να εισρεύσουν άμεσα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με διάταξη τροπολογίας που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και ψηφίστηκε χθες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής οι οφειλέτες - αρρύθμιστων ή ρυθμισμένων χρεών - μπορούν να πληρώσουν το σύνολο ή μέρος της οφειλής τους και να απαλλαχθούν αναλογικά κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα με τα οποία βαρύνονται.
Για παράδειγμα οφειλέτης 2.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ αρχική οφειλή και άλλα τόσα σε προσαυξήσεις, εάν δώσει 1.000 ευρώ διαγράφει 1.000, εάν δώσει 500 ευρώ διαγράφει 500 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπαίνουν σε ειδική σελίδα του Taxis που θα ανοίξει στις 20/3, θα συμπληρώνουν την ταυτότητα οφειλής και το ποσό που επιθυμούν να καταβάλουν και εντός τριών ημερών θα οφείλουν να το καταβάλουν σε τραπεζικό κατάστημα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την εν λόγω τροπολογία: «οποιαδήποτε εκούσια καταβολή, έως την 27.3.2015, συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης οφειλής στη Φορολογική Διοίκηση εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας, απαλλάσσεται κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα καταβολής που την βαρύνουν. Ως προς τις οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένη συμφωνία, ισχύει η ίδια απαλλαγή για την εκούσια εξόφληση, έως την ανωτέρω ημερομηνία, του συνόλου της υπολειπόμενης βασικής οφειλής».
Όπως είπε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στη Βουλή η ρύθμιση αποτελεί «Παράθυρο ευκαιρίας μιας εβδομάδας που ανοίγει 20 Μαρτίου και κλείνει στις 27 Μαρτίου ώστε τα όποια έσοδα να είναι έσοδα Μαρτίου» και εξήγησε ότι δεν έρχεται με την συνολική ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς «Δεν έχει προαπαιτημένα και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση αντίθετα με την ρύθμιση που θα ακολουθήσει».
Επισήμανε πως «Το νόημα του παράθυρου ευκαιρίας είναι να υπάρξουν εισπράξεις από παλιά χρέη με μικρό κεφάλαιο και πολύ μεγάλες προσαυξήσεις τα οποία δεν υπολογίζονται από τον μηχανισμό του υπουργείου ως εισπρακτέα. Ο δείκτης "αξιόχρεο ληξιπρόθεσμου χρέους" ξεκινά με το όριο 4 ετών. Χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια έχουν κοντά στη μηδενική εισπραξιμότητα. Επίσης υπάρχουν κατηγορίες χρεών που μπορεί να μην είναι παλιά έχουν όμως μεγάλες προσαυξήσεις πάνω σε μικρό κεφάλαιο όπως είναι τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Η πραγματικότητα είναι ότι τα πρόστιμα του ΚΒΣ έχουν διαχρονικά ποσοστά εισπραξιμότητας 0,05%».
Σημείωσε πως η ρύθμιση δίνει δυνατότητα μεγάλης ευελιξίας και πρόσθεσε πως ο στόχος είναι διπλός:
- ανακούφιση γιατί ακόμα και αν κάποιοι χρωστούν παλιές οφειλές οι συνέπειες τους κυνηγούν
-έσοδα σε μια πολύ δύσκολο περίοδο για την χώρα ώστε να βρεθούν 200 εκατ. ευρώ και να στηριχθεί το μίνιμουμ που κάνουμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να απαντήσουμε στο που θα βρεθούν τα χρήματα.
Αναφορικά στις επικρίσεις που δέχθηκε τόσο από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και από τον βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη οι οποίοι υποστήριξαν ότι η ρύθμιση έρχεται να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου απάντησε λέγοντας «οι μεγάλοι επιχειρηματίες δεν είναι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον άλλων κομμάτων είναι» ωστόσο πρόσθεσε ότι ακόμα και αν αυτοί σπεύσουν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους τόσο το καλύτερο για τα δημόσια ταμεία.

Πληροφορίες: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.