Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944, ημέρας απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση εργασίας των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944, ως ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σήμερα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Αβραμόπουλου.

Τη συνάντηση χαιρέτισε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να τηρηθεί το πνεύμα της συμφιλίωσης στη διάρκεια των εορτασμών. «Σε περιόδους κρίσης, σαν αυτή που διανύουμε, είναι σημαντικό να παραμένουμε ενωμένοι» τόνισε ο Δήμαρχος, ο οποίος γνωστοποίησε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να δοθεί η ονομασία «30η Οκτωβρίου 1944» σε μια οδό της πόλης.
Στη συνέχεια συζητήθηκαν οι απόψεις και προτάσεις όλων των μελών της Επιτροπής, την οποία απαρτίζουν οι:
•             Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης
•             Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης
•             Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού
•             Στέλιος Λιακόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος
•             Δημήτρης Κούβελας, Δημοτικός Σύμβουλος
•             Μαρία Αγαθαγγελίδου, Δημοτική Σύμβουλος
•             Μόνικα Αϊβάζογλου, Δημοτική Σύμβουλος
•             Δημοσθένης Δώδος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ
•             Μαρία Καβάλα, Δρ. Ιστορίας
•             Σπύρος Κουζινόπουλος, Δημοσιογράφος – συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής
•             Αντώνης Σατραζάνης, Δρ. Ιστορίας - Προϊστάμενος ΚΙΘ
•             Μάνος Μαλαμίδης, συλλέκτης
Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν για την πρώτη χρονιά του επίσημου εορτασμού στο Δήμο Θεσσαλονίκης, αφορούσαν την ενημέρωση των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεργασίες με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ιστορικές ξεναγήσεις και διαδρομές μνήμης, έκθεση αρχειακού υλικού και προβολή σχετικών ντοκιμαντέρ μέσω της Κρατικής και της Δημοτικής Τηλεόρασης.
Στο πνεύμα της συμφιλίωσης που πρέπει να επικρατήσει ενόψει του εορτασμού, επέμεινε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος  τόνισε ότι  ο Δήμος  Θεσσαλονίκης δεν χρωματίζει τις εορταστικές εκδηλώσεις, καθώς  τα ιστορικά  γεγονότα  είναι  καταγεγραμμένα  και οι ειδικοί  μπορούν να τα αναλύσουν όπως πρέπει. «Είμαστε μπροστά  στον πρώτο  επίσημο εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης και με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θέτουμε τις βάσεις και για τις μελλοντικές επετείους» είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 14η Απριλίου 2016, ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι οι εκδηλώσεις του εορτασμού θα περιλαμβάνουν το γενικό σημαιοστολισμό του Δήμου, φωταγώγηση του Δημαρχείου και των λοιπών δημοσίων κτιρίων.`

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.