Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ακόμη στα... χαρτιά, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Θερμαϊκού

Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, θα απασχολήσουν την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας στη σημερινή της συνεδρίαση, και ενώ υπάρχει κίνδυνος αυτά να κλείσουν τον ερχόμενο Ιούνιο. Στο δήμο Θερμαϊκού, όπου είχαν υποβληθεί από τον περασμένο Οκτώβριο του 2014 αιτήσεις από δεκάδες ενδιαφερόμενους, δεν άρχισαν ακόμη τα μαθήματα, όμως όπως διαβεβαιώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας, Θεόδωρος Τζέκος, η λειτουργία του κέντρου δια βίου μάθησης θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζέκο, αυτή η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η αρμόδια Γενική Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, μόλις πριν δέκα μέρες διέθεσε στο δήμο Θερμαϊκού αρμόδια υπάλληλο-εκπαιδεύτρια, η οποία αυτές τις ημέρες προετοιμάζει τη λειτουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Θερμαϊκού. Υπό αυτές όμως τις συνθήκες, αυτό δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει οπαρά μόνο δύο μήνες, καθώς το σχετικό πρόγραμμα λήγει πανελλαδικά στις 30 Ιουνίου.
Στο μεταξύ οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης, ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των κέντρων διά βίου μάθησης και μετά τον Ιούνιο.
Το ζήτημα που αφορά στην απρόσκοπτη λειτουργία του θεσμού της διά βίου μάθησης θα απασχολήσει το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας στη σημερινή συνεδρίασή του. «Η λειτουργία των κέντρων διά βίου μάθησης έχει αποδειχθεί στην πράξη ωφέλιμη για χιλιάδες πολιτών που έχουν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν εντελώς δωρεάν μέσα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Θεωρούμε επιβεβλημένη τη συνέχιση των προγραμμάτων αυτών και προς αυτή την κατεύθυνση θα απευθυνθούμε και μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στα συναρμόδια υπουργεία», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Καμπανάκι από τους εργαζόμενους
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας θα κατατεθεί έγγραφο εργαζομένων στα κέντρα διά βίου μάθησης, που χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τον κίνδυνο η λειτουργία των δομών να σταματήσει τον ερχόμενο Ιούνιο.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός, καθώς σε λιγότερο από τέσσερις μήνες ολοκληρώνονται το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η χρηματοδότηση που είχε διασφαλιστεί μέσω του ΕΣΠΑ.
«Το παρόν έργο λήγει στις 30 Ιουνίου 2015. Στις 17-12-2014 εγκρίθηκε από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το σύνολο των επιχειρησιακών προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, μεταξύ των οποίων και το επιχειρησιακό πρόγραμμα ‘Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020’. Παρ’ όλα αυτά το μέλλον των κέντρων διά βίου μάθησης της χώρας κρίνεται αβέβαιο, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα καμία κίνηση από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη γεφύρωση αυτών των δύο προγραμμάτων, ώστε τον Σεπτέμβριο οι ενήλικοι εκπαιδευόμενοι να μπουν πάλι στις αίθουσες”, τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Χιλιάδες ωφελούμενοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, τα τελευταία δύο χρόνια τμήματα μάθησης λειτούργησαν σε 328 δήμους σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικότερα, αναπτύχθηκαν 112 προγράμματα, τα οποία συνδέονται με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι ενδεικτικά οι ξένες γλώσσες, οι νέες τεχνολογίες, η επιχειρηματικότητα και η οικονομία.
Τα προγράμματα διά βίου μάθησης παρακολούθησαν περισσότεροι από 162.000 εκπαιδευόμενοι. Μάλιστα μόνο κατά το πρώτο εκπαιδευτικό έτος λειτουργίας των κέντρων διά βίου μάθησης στον νομό Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκαν 550 τμήματα, στα οποία συμμετείχαν 10.200 πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.