Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

«Η Ελλάδα υψώνει το ανάστημά της»

Ένα ανατρεπτικό για τα αμερικανικά δεδομένα εξώφυλλο, επέλεξε για το τεύχος 23-30 Μαρτίου το γνωστό αμερικανικό περιοδικό «The Nation». Το περιοδικό επιλέγει να ντύσει το εξώφυλλό του με γαλάζιο χρώμα, την ελληνική σημαία και ένα χέρι υψωμένο σε μπουνιά συνοδευόμενο με τον τίτλο: «Η Ελλάδα υψώνει το ανάστημά της».

Το περιοδικό επιχειρεί ειδικότερα μία ανασκόπηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Επίσης, παρουσιάζονται οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που οδήγησαν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, επισημαίνεται ότι «αυτές θα συνεχιστούν για μήνες, με κρίσιμα ορόσημα, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο». Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι «κάποιοι στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη έξαλλοι με τις παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προδώσει τις υποσχέσεις του».
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, σημειώνει το περιοδικό, «χρειάζεται και το φιλελεύθερο και το ριζοσπαστικό κομμάτι του, γιατί έχει μια διπλή εντολή: να τελειώσει τη λιτότητα και να αποκαταστήσει τα χαμένα δικαιώματα, μένοντας στην Ευρωζώνη». «Αυτά τα δύο μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ασυμβίβαστα, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου τα τρία τέταρτα των Ελλήνων εξακολουθούν να τα επιθυμούν και τα δύο», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το περιοδικό, αυτό που έχει επιτύχει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ορισμένες ζωτικής σημασίας παραχωρήσεις, πρώτα απ’ όλα: χρόνο για να βάλει τέλος στην παράλογη απαίτηση για τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και το δικαίωμα να παρουσιάσει το δικό του μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Όπως εκτιμά το ίδιο δημοσίευμα, «αυτά αποτελούν μια νίκη μεγαλύτερη από ό, τι μπορεί να φαίνεται με την πρώτη ματιά και είναι αποτέλεσμα της θέλησης των Ελλήνων διαπραγματευτών να κρατήσουν μια πραγματικά ριζοσπαστική στάση, διακινδυνεύοντας τα πάντα. Με τον τρόπο αυτό, έχουν αλλάξει το μέλλον της ευρωζώνης. Ρωγμές έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο Τείχος του Βερολίνου. Το σκληροπυρηνικό υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί η πολιτική από την οικονομία».
Τέλος, σημειώνεται ότι «μια μικρή χώρα επέλεξε να επιμείνει στη δημοκρατία της, παρά την αντίσταση από τις Βρυξέλλες, οξύνοντας την αντίφαση στην καρδιά της Ευρωζώνης», ενώ υπενθυμίζεται ότι «έρχονται εκλογές στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που επλήγησαν σκληρά από τη λιτότητα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.