Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ενστάσεις Μώραλη για το "Δίκτυο Υγειών Πόλεων"

Ενστάσεις, διατυπώνει η δημοτική σύμβουλος Ντίνα Μώραλη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σχετικά με την απόφαση για την ένταξη του δήμου Θερμαϊκού στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων. Καθώς, όπως επισημαίνει, αυτό που απαιτείται είναι μια Σχολιατρική υπηρεσία για την ολόπλευρη παρακολούθηση όλων των μαθητών και ένα Πανελλαδικό  δίκτυο, δημόσιο  και  δωρεάν, μονάδων ψυχικής  υγείας, συμβουλευτικής υποστήριξης και ειδικής παρακολούθησης.

Τέτοιοι θεσμοί, που στηρίζονται στον εθελοντισμό, είναι σύμφωνοι με τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι  δήμοι και οι περιφέρειες  στη διαχείριση της «απόλυτης φτώχειας», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Υπογραμμίζοντας ότι η υγεία, θα έπρεπε να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και μόνο  ένα αποκλειστικά ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας –πρόνοιας  μπορεί να προσφέρει  καλύπτοντας   τις  ανάγκες  όλου  του  λαού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της κ.Ντίνας Μώραλη έχει ως εξής:

«Τοπική Διοίκηση και Υγεία.
Στην  τελευταία  συνεδρίαση  του  ΔΣ  ένα  από  τα  θέματα  που  συζητήθηκαν  ήταν  η  ένταξη  του δήμου στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγή  της Υγείας του Π.Ο.Υ,  στο  οποίο  συμμετέχουν  σήμερα 159 δήμοι,  με ετήσια συνδρομή 1.000 ευρώ.
Για  την  ιστορία  της  υπόθεσης...
Ως σκοπός  του  συγκεκριμένου  δικτύου  αναφέρεται η πρόληψη νοσημάτων, η προαγωγή της υγείας, ο προ συμπτωματικός έλεγχος ομάδων υψηλού κινδύνου κλπ.   Από  τότε  προχώρησαν  σε  δράσεις  με βάση τον εθελοντισμό ιδιωτικών  ιατρείων και κέντρων υγείας και τη φιλανθρωπία.
Τα προγράμματα αυτά συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και δεν είναι τυχαίο ότι βρήκαν την αμέριστη συμπαράσταση με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το  Υπουργείο Υγείας    ( Δ Αβραμόπουλος)  και το Υπουργείο Παιδείας.
Ορισμένες από τις δράσεις του…
  1. Πιλοτικά σε κάποια από τα σχολεία των δήμων που συμμετέχουν στο δίκτυο έγιναν διαγνωστικές εξετάσεις των μαθητών.
2.    Έγινε προληπτικός έλεγχος για βρέφη και παιδιά ηλικίας από 2 έως 6 χρονών για την πρόληψη αναπτυξιακών διαταραχών με βάση κοινωνικά κριτήρια και όχι στο σύνολο.
Και οι παρατηρήσεις…
Πρώτον οι εξετάσεις δεν έγιναν σε όλα τα σχολεία του δήμου, άραγε με τι κριτήρια επιλέχτηκαν τα σχολεία ; κάποιοι επομένως μαθητές ωφελήθηκαν και άλλοι όχι.
Δεύτερον  ο έλεγχος για την πρόληψη αναπτυξιακών διαταραχών  είναι πολύ σοβαρός γιατί μπορεί να διαγνώσει πολλές διαταραχές που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και σε αυτές τις ηλικίες μπορούν να διορθωθούν.
Υπήρχε συνέχεια;  ΦΥΣΙΚΑ  ΚΑΙ  ΌΧΙ.
Και στις δυο αυτές περιπτώσεις αυτά τα προγράμματα δεν διασφάλισαν τη σταθερότητα και τον προγραμματισμό που απαιτείται γιατί όλο το σύστημα βασίζεται στην εθελοντική προσφορά ιδιωτών γιατρών και κέντρων που με 600 ευρώ  πιστοποιούνται για αυτή τους την προσφορά- εκπαίδευση, χωρίς να δεσμεύονται ούτε για τον χρόνο που θα διαθέσουν ούτε για την διάρκεια αυτής της εθελοντικής δουλειάς, αντίθετα θα αποκτήσουν νέα πελατεία από όσους διαγνώσουν πρόβλημα.
Τι  θα  έπρεπε  να  υπάρχει;
Μια Σχολιατρική υπηρεσία για την ολόπλευρη παρακολούθηση όλων των μαθητών.
Ένα Πανελλαδικό  δίκτυ , δημόσιο  και  δωρεάν, μονάδων  ψυχικής  υγείας,  συμβουλευτικής υποστήριξης,  ειδικής  παρακολούθησης.
Εξάλλου  πρόληψη σημαίνει ...
·         εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν την αρρώστια, με τη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, που δυστυχώς επιδεινώνεται από τη φτώχεια και εξαθλίωση και την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς με αποτέλεσμα να αυξάνονται  και τα εργατικά ατυχήματα.
·         ότι πρέπει να υπάρχει υπηρεσία υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργασιακούς χώρους.
·         Να παρέχονται δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις στα παιδιά , στις γυναίκες, στους αθλητικούς χώρους. να υπάρχει εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Πλήρεις και δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας.
Σημαίνει πλήρως εξοπλισμένα υλικοτεχνικά, με πλήρη, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, ΚΥ  και  νοσοκομείων.
Είναι τυχαία η προώθηση αυτών των δικτύων;
Η πορεία του δικτύου συμβαδίζει  με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα για τη μείωση των δαπανών για την υγεία επειδή θεωρούνται κόστος για το κράτος και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα.
Θεωρούν κόστος την ύπαρξη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τις προληπτικές εξετάσεις και τους ελέγχους, τα φάρμακα και τα ιατρικά υλικά που είχαν ως αποτέλεσμα την απαξίωση των  Κέντρων Υγείας, των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των νοσοκομείων.
Είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα  η ύπαρξη ενός ενιαίου συστήματος υγείας. Στην διάσπαση του σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι δήμοι μέσα από προγράμματα και υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας που είχαν ημερομηνία λήξης γιατί δεν μπορούσαν πλέον να τις χρηματοδοτήσουν και τελικά  παραδόθηκαν  σε ιδιώτες  και στη φιλανθρωπία.
Τελικά; 
Η  υπερψήφιση  της  συγκεκριμένης  εισήγησης από τις άλλες παρατάξεις, παρά επί μέρους προβληματισμούς που διατύπωσε η Συμπολιτεία,   έρχεται  σε  αντίθεση  και αποδυναμώνει  για  να  μην  πω   ακυρώνει  στην  πράξη  τις αποφάσεις του ΔΣ για το ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ για πλήρη εξοπλισμό σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό  και  για  διεκδίκηση  προς  κάθε  κατεύθυνση.
Έρχεται όμως σύμφωνη με τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι  δήμοι και οι περιφέρειες  στη διαχείριση της ¨απόλυτης φτώχειας¨ με δομές είτε αυτοτελείς είτε σε συνεργασία με ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, κα χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ στα πλαίσια του ¨ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος¨ με στόχο  την ενσωμάτωση και χειραφέτηση  της δυσαρέσκειας των λαϊκών στρωμάτων από τη μια και από την άλλη να ανοίξουν  την πόρτα στον ιδιωτικό κεφάλαιο σε υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και μόνο  ένα αποκλειστικά ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας –πρόνοιας  μπορεί να προσφέρει  καλύπτοντας   τις  ανάγκες  όλου  του  λαού.

Μώραλη  Κωνσταντίνα, δημοτική  σύμβουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.