Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Οι διάλογοι στη Βουλή πριν την αποχώρηση της Ν.Δ.

Σκηνές απείρου κάλους, έζησαν όσοι παρακολούθησαν από το κανάλι της Βουλής, αργά το βράδυ της Δευτέρας τη συζήτηση στο κοινοβούλιο της χώρας, για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Τα όσα διαδραματίστηκαν, θυμίζουν έντονα άλλες εποχές, προδικτατορικές κυρίως, που οδήγησαν τους θιασώτες της ανωμαλίας στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Οι φωνές, οι προκλήσεις, οι χειρονομίες και σε τελευταία ανάλυση, η αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. «δι’ ασήμαντον αφορμήν», δεν περιποιούν τιμή στους κοινοβουλευτικούς μας άνδρες και γυναίκες. Ιδιαίτερα όταν συζητούν τόσο σοβαρά θέματα, όπως το μέλλον της χώρας που κυριολεκτικά σήμερα κρέμεται από μία κλωστή.
Ποια ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της εικόνας καφενείου που θύμισε η Βουλή χτες το βράδυ; Η ενέργεια της προέδρου της Βουλής να δώσει το λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Κατρούγκαλο για να απαντήσει «επί προσωπικού» στις κατηγορίες που νωρίτερα είχε εκτοξεύσει εναντίον του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ερμηνεύοντας με το δικό τους –αδίκως, όπως διαπιστώθηκε- τρόπο, διαμαρτυρήθηκαν έντονα και μετά από διαξιφισμούς με την εριστική είναι αλήθεια, πρόεδρο της Βουλής, έφτασαν στην αποχώρηση από την αίθουσα.
Που ακούστηκε όμως να κατηγορείται κάποιος άνθρωπος, ακόμη και απλός πολίτης, να διατυπώνεται μομφή εις βάρος του, να υιοθετούνται ισχυρισμοί για τους οποίους ο κ.Κατρούγκαλος έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και να μην του δίνεται η δυνατότητα να απαντήσει; Πόσο ηθικό, δεοντολογικό και σε τελευταία ανάλυση ανθρώπινο είναι κάτι τέτοιο;
Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Βουλής άφησε μια πικρή γεύση σε όσους ήθελαν να ακούσουν ενδιαφέροντα πράγματα για την διαπραγμάτευση από το στόμα του πρωθυπουργού αλλά και να τον δουν να αντιπαρατίθεται με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο του λεγόμενου ευπρεπούς πολιτικού διαλόγου.
Οι τόνοι θα μπορούσαν να ανεβούν, άλλωστε είναι θεμιτό σε μια πολιτική αντιπαράθεση. Ωστόσο, όλα όσα έγιναν ειδικά στην αντιπαράθεση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και οι διάλογοι που ακολούθησαν ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κάθε άλλο παρά κολακευτικοί είναι για το κοινοβούλιο.

Όλοι οι διάλογοι:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου):  Θα δώσω το λόγο στον κ. Κατρούγκαλο επί προσωπικού, για να τοποθετηθεί.
(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ως τι θα μιλήσει ο κ. Κατρούγκαλος;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Εσύ, βιβλιοπώλη, να πουλάς βιβλία!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα πουλάω ό,τι θέλω, δημοσιογράφε!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Γεωργιάδη, αναστατωθήκατε, μάλλον, από τις αναφορές του Πρωθυπουργού στη λίστα Λαγκάρντ. Ορίστε, έχετε το λόγο, κύριε Κατρούγκαλε.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι μόνο όπου σας βολεύει, κυρία Πρόεδρε! Δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει!
(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΑΝΝΑ-ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είστε με τα καλά σας; Δεν ντρέπεστε;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δεν σας επιτρέπω και είναι η τελευταία φορά! Εγώ, ξέρετε -το είπα- δεν μου αρέσει αυτό που…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Απευθύνεστε στο Προεδρείο απειλητικά; Καθίστε κάτω!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Δεν κάθομαι κάτω! Δεν σας επιτρέπω! Δεν έχετε δικαίωμα, μετά από κάθε ομιλητή να λέτε εσείς την άποψή σας! (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Τι Προεδρείο είναι αυτό;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Πρόεδρος της Βουλής είστε και Πρόεδρος όλων των Βουλευτών, δεν είστε Πρόεδρος Βουλής για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό να το καταλάβετε και σας το λέω για τελευταία φορά! Τελευταία φορά!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Καθίστε κάτω και μην απειλείτε το Προεδρείο!

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Το άρθρο 11 του Κανονισμού σάς θέτει ορισμένες υποχρεώσεις. Διαβάστε το άρθρο 11!
(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ορίστε, κύριε Κατρούγκαλε, έχετε το λόγο.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Είναι Προεδρείο αυτό τώρα;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Εσείς, κυρία Πρόεδρε, τι ρόλο παίζετε; Εκτός κι αν όλο αυτό είναι στο πρόγραμμα, για αποχώρηση! (Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κύριε Μεϊμαράκη, όταν προεδρεύατε, επιτρέπατε να συμβαίνει αυτό που κάνετε; Σας παρακαλώ καθίστε κάτω.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πώς παίρνει το λόγο; Βάσει ποιου άρθρου παίρνει το λόγο ο κ. Κατρούγκαλος; Δεν είναι καν Βουλευτής!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Έχει το λόγο ένας συνάδελφός σας, μέλος της Κυβέρνησης, επί προσωπικού. Καθίστε κάτω. Αυτό που κάνετε είναι αντικοινοβουλευτικό.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Δεν πρέπει να ρίχνετε λάδι στη φωτιά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Έχω δώσει ήδη το λόγο στον κ. Κατρούγκαλο;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ως τι του δώσατε το λόγο, κυρία μου; Ως τι του δώσατε το λόγο; Δεν είναι Βουλευτής! Βάσει ποιου άρθρου;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Δεν είναι Βουλευτής!

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Βάσει ποιου άρθρου παίρνει το λόγο; Δεν είναι καν Βουλευτής.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Είναι Υπουργός, κύριοι. Καθίστε κάτω.
(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Βάσει ποιου άρθρου; Πού είναι το 43Α;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Βλέπω για συναινετική διάθεση καλά τα πάτε πάντως!
Ορίστε, κύριε Κατρούγκαλε, έχετε το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, εμείς θα αποχωρήσουμε –εγώ προσωπικά αποχωρώ- ως ένδειξη διαμαρτυρίας!

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης):Όχι, ο Κανονισμός, κύριε Πρόεδρε, επιτρέπει επί προσωπικού και στα μέλη της Κυβέρνησης, όχι μόνο στους Βουλευτές! Ο Κανονισμός είναι σαφής. Όταν συκοφαντείται κάποιος, πρέπει να έχει το δικαίωμα να απαντά. Και ο Κανονισμός είναι σαφής. Και τα μέλη της Κυβέρνησης μπορούν να πάρουν το λόγο επί προσωπικού.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ι. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Αυτό που σας λέω εγώ. Εάν πάρει το λόγο, Πρόεδρε, κύριε Σαμαρά, να αποχωρήσουμε!
(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Κατ’ αρχάς το «αυτό που σας λέω εγώ» που απευθύνετε –δεν ξέρω πού- να το απευθύνετε εκτός αυτής της Αιθούσης. Κατά δεύτερον, ένας άνθρωπος προσβλήθηκε και έχει το δικαίωμα να αποκαταστήσει την πραγματικότητα.
(Στο σημείο αυτό η οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποχωρούν από την Αίθουσα)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, (σε δηλώσεις εκτός της αιθούσης της Βουλής): «Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να ανεχθεί μια "παράσταση" σαν την αποψινή. Ήρθαμε για να υποστηρίξουμε τις ελληνικές θέσεις. Αντί αυτού εισπράξαμε ύβρεις. Και δεν φτάνει αυτό. Η Πρόεδρος της Βουλής δυναμίτισε κυριολεκτικά τη συζήτηση παρουσία ενός αμήχανου και αμίλητου πρωθυπουργού.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έδωσε γραμμή ο Μεϊμαράκης στον Σαμαρά!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ορίστε, κύριε Κατρούγκαλε, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης): Κυρία Πρόεδρε, είναι δηλωτικό του πολιτικού ήθους της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας ότι θεώρησε αυτονόητο πως μπορεί να απευθύνει συκοφαντικές κατηγορίες εναντίον ενός μέλους της Κυβέρνησης, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα να απαντήσει.
Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο όχι μόνο στον Κανονισμό που επιτρέπει και στα μέλη της Κυβέρνησης να τοποθετούνται επί προσωπικού, αλλά στον ίδιο το νομικό μας πολιτισμό που επιφυλάσσει σε κάθε άνθρωπο που κατηγορείται, το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του πολύ περισσότερο όταν βρίσκεται ενώπιον κατασκευασμένων κατηγοριών που τα χαλκεία της διαπλοκής έχουν κατασκευάσει όχι για να πλήξουν τη δική μου ασημαντότητα, αλλά αυτό που αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα της Κυβέρνησης, που είναι η ηθική υπεροχή της απέναντι στις δυνάμεις του παλαιοκομματισμού και της διαπλοκής.
Και είναι τόσο μεγάλο το πολιτικό κενό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που αναγκάστηκε ο Αρχηγός της να καταφύγει ακριβώς στα χαλκευμένα ψέματα και τις συκοφαντίες, που πλέον ούτε οι ίδιοι οι πρωτεργάτες τους δεν επαναλαμβάνουν.
Γιατί είναι σαφές ότι καταρρίφθηκε ο ισχυρισμός περί προμήθειας, τάχα 12%, για διορισμό. Είναι σαφές ότι η κατηγορία αυτή, όταν ήταν προφανές ότι δεν μπορεί να στηριχθεί, μεταμορφωνόταν συνεχώς και σε κάτι άλλο, σε κάτι άλλο και σε κάτι άλλο, ώστε να μένει η λάσπη και η βρωμιά και να μην υπάρχει η δυνατότητα κανείς να απαντήσει.
Σας είπα, όμως, προηγουμένως –απευθυνόμενος στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας- ότι αυτοί μπορεί να είναι λύκοι, αλλά εγώ δεν είμαι πρόβατο και διάλεξαν λάθος στόχο για τις επιθέσεις τους. Εγώ ήμουν πάντοτε καθαρός, κρυστάλλινος και στην πολιτική μου δράση και στη νομική. Και δεν έκανα τίποτε παραπάνω απ’ αυτό που έλεγε πάντοτε ο Σβώλος ότι πρέπει να κάνει ο συνταγματολόγος, να μην είναι δηλαδή μόνο μύστης του δικαίου αλλά και στρατιώτης του.
Τα χαλκεία έχουν ραντεβού μαζί μου τον Ιούνιο στα δικαστήρια και δυστυχώς βλέπω ότι υιοθετούν το μήνυμα τους και οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Φαίνεται ότι η διαπλοκή ανησυχεί και όχι μόνο αυτοί που τα οικονομικά τους συμφέροντα βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά και αυτοί που υπερασπίζονται πολιτικά τα συμφέροντά τους.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Σας ευχαριστούμε, κύριε Κατρούγκαλε. Και επειδή μέσα στον ορυμαγδό των κραυγών από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επανελήφθη η αιτίαση ότι δήθεν για προσωπικό ζήτημα δεν δικαιούται το λόγο μέλος της Κυβέρνησης και επειδή καμιά φορά αυτού του είδους οι ανακρίβειες αναπαράγονται αντί αληθείας, διαβάζω τι λέει το άρθρο 68 του Κανονισμού της Βουλής: «Προσωπικό ζήτημα θεωρείται η μομφή που περιέχει υβριστική εκδήλωση ατομικά εναντίον Βουλευτή ή μέλους της Κυβέρνησης». Αυτά για να τελειώνουμε με τα περί παραποίησης του Κανονισμού.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του): «Όσο ήταν πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς δεν σύχναζε και τόσο τακτικά στη Βουλή. Προτιμούσε να κάνει δηλώσεις έξω από την αίθουσα. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και είμαστε εδώ, στη Βουλή γιατί το όπλο μας είναι η στήριξη που μας παρέχει ο ελληνικός λαός. Η κυβέρνηση θα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής και του ελληνικού λαού».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.