Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Έντονο πρόβλημα με κουνούπια το καλοκαίρι λόγω καθυστερήσεων

Έντονο πρόβλημα με τα κουνούπια, θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης και το φετινό καλοκαίρι, καθώς παρατηρούνται ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, στις διαδικασίες ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ακόμη δεν εξοφλήθηκε το χρέος για τους ψεκασμούς κατά των κουνουπιών, που έγιναν το …. 2011!
Η σχετική προγραμματική σύμβαση για τους ψεκασμούς, με κόστος 9.902,09 ευρώ, είχε υπογραφεί αφενός μεν μεταξύ της «Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας ΟΤΑ» (ΑΝΕΘ) και αφετέρου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των δήμων Θεσσαλονίκης, Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Πυλαίας-Χορτιάτη και Χαλκηδόνας
Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το θέμα για τις προβλεπόμενες καθυστερήσεις στους ψεκασμούς των κουνουπιών, εισηγήθηκε η αντιπολιτευόμενη παράταξη του Μάρκου Μπόλαρη. Συγκεκριμένα, για το θέμα μίλησε ο περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας Δημήτρης Μούρνος, ο οποίος τόνισε ότι πέρσι, ενώ οι διαδικασίες για το πρόγραμμα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, οι ψεκασμοί έγιναν καθυστερημένα  τον Ιούνιο, οπου ήδη ήταν αργά, με συνέπεια τα κουνούπια να αναπτυχθούν. Για το λόγο αυτό, ο κ. Μούρνος επεσήμανε ότι φέτος αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις, καθώς οι σχετικές διαδικασίες είναι ακόμη σε εξέλιξη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία. 
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Ιωάννα Τζάκη, υποστήριξε ότι παρόλο που οι διαδικασίες όντως βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και σύμφωνα με τους υπολογισμούς η Περιφέρεια θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο για τους ψεκασμούς. Τόνισε, μάλιστα, ότι ην προηγούμενη χρονιά δεν υπήρχε ούτε κρούσμα του δυτικού Νείλου ούτε όχληση από τους κατοίκους για το θέμα, τοποθέτηση που όμως προκάλεσε αντιδράσεις από πολλά μέλη του συμβουλίου. 

Η κυρία Τζάκη εξήγησε ότι φέτος ο διαγωνισμός γίνεται για δύο χρόνια και άρα του χρόνου δεν θα προκύψουν τα ίδια προβλήματα. Συγκεκριμένα, θα δοθούν συνολικά 5,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,7 εκατ. για κάθε χρόνο, εκ των οποίων 1,4 εκατ. ευρώ για τους εναέριους ψεκασμούς που προηγούνται και 1,3 εκατ. για τους επίγειους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.