Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση για τον ήρωα Εμμανουήλ Παπά

Αφιερωμένη στη μνήμη του Εμμανουήλ Παπά και των Σερραίων αγωνιστών του 1821 είναι η κεντρική εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ), που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαρτίου, με θέμα «Η συμβολή των Μακεδόνων στον Αγώνα του 1821».

Ο τραπεζίτης, έμπορος και Φιλικός Εμμανουήλ Παπάς, από τη Δοβίστα Σερρών, διέθεσε την τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία του των 300.000 χρυσών δίστηλων τάλαρων της εποχής και τη 12μελή οικογένειά του στον αγώνα της παλιγγενεσίας του 1821, χρηματοδοτώντας και εμψυχώνοντας τους εξεγερμένους στη Χαλκιδική, από το Μάρτιο έως και το Νοέμβριο του 1821. Η εμπλοκή μεγάλων τουρκικών δυνάμεων στην καταστολή της εξέγερσης στη Χαλκιδική το 1821 και στη Νάουσα τον Απρίλιο του 1822 απέτρεψε τη μεταφορά τους στη νότια Ελλάδα για την κατάπνιξη της Επανάστασης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αρχίζει στις 11.30 με τρισάγιο από το σεβασμιότατο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Εμμανουήλ Παπά, απέναντι από το δημαρχείο. Στις 12.00 οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4) με διάλεξη του αναπληρωτή καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Σπυρίδωνος Σφέτα, με θέμα «Ο Εμμανουήλ Παπάς και το Βαλκανικό περιβάλλον της εποχής».

Επίσης, θα γίνει παρουσίαση της ΠΟΠΣΜ από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γεώργιο Τάτσιο και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σερραϊκών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Νούλης, και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Εμμανουήλ Παπάς» Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Κάρτσιος. Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο αντιπρόεδρος για την Κεντρική Μακεδονία της ΠΟΠΣΜ Δημήτριος Γιουματζίδης (6977254045). Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης, Μαρίας Κόλλια - Τσαρουχά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.