Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τα δελτία τύπου, οι κεραίες και η στάση της διοίκησης Μαυρομάτη

Ένα πολύ σημαντικό θέμα, σχολιάζει σε ανάρτησή του ο «Ακτιβιστής»: Τον τρόπο που γίνεται από τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού η προβολή των δραστηριοτήτων του Δήμου και των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Καθώς από τα δελτία τύπου που εκδίδονται, προβάλλονται μόνο οι δηλώσεις του δημάρχου κ. Μαυρομάτη, ενώ απουσιάζουν παντελώς οι δηλώσεις και οι προτάσεις των επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο Ακτιβιστής, «στους έξι και πλέον μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου Θερμαϊκού η παρούσα διοίκηση, το αποκλειστικό μονοπώλιο στα δελτία τύπου που εκδίδει, έχει μόνο ο δήμαρχος, με δηλώσεις του επί παντός επιστητού, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αναφορά όχι μόνο στις δραστηριότητες και τις δηλώσεις των επικεφαλής των άλλων τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά ούτε καν των αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων της δικής του παράταξης».
Ως τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρεται η συζήτηση που έγινε πριν λίγες ημέρες στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού για την ανάγκη απομάκρυνσης των επικίνδυνων κεραιών που λειτουργούν δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, γήπεδα κλπ, σε πολλά σημεία του δήμου Θερμαϊκού. 
Στη σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή,  πήραν το λόγο και τοποθετήθηκαν οι τρεις εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων Γ.Τσαμασλής, Σπ. Κουζινόπουλος και Ντίνα Μώραλη, καθώς και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης (Γιάννης Καλλονάς, Ιωσήφ Μισαλέμης, Γιώργος Καριώτης), της «Συμπολιτείας» (Θοδωρής Ζδούκος), αλλά και γνωστές προσωπικότητες της περιοχής που μετείχαν δραστήρια στο κίνημα απομάκρυνσης των κεραιών (ο επιχειρηματίας Σίμος Διαμαντίδης, ο ακτιβιστής Βασίλης Μαυροσκάς κ.α.). Κι’ όμως, στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τη διοίκηση του Δήμου, υπάρχει μόνο δήλωση του δημάρχου κ.Μαυρομάτη για το θέμα, χωρίς την παραμικρή αναφορά, έστω ονομαστικά στους προαναφερθέντες. Οι οποίοι εμφανίζονται έτσι να παρακολουθούν…. μουγγοί και άλαλοι τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Κατόπιν αυτού, ο Ακτιβιστής δικαιολογημένα αναρωτιέται στην ανάρτησή του αν η στάση που τηρεί στο θέμα αυτό η διοίκηση του δημάρχου κ. Γιάννη Μαυρομάτη, προοιωνίζει το πώς θα λειτουργεί το περιοδικό, που πρόκειται να εκδώσει ο δήμος Θερμαϊκού.

Τα δείγματα γραφής με τη ραδιοφωνική εκπομπή
Εμείς να προσθέσουμε ότι μία πρώτη γεύση των διαθέσεων της δημοτικής αρχής, πήραμε από τον τρόπο λειτουργίας της εβδομαδιαίας ωριαίας εκπομπής στον FM-100,6 του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης. Όπου κάθε εβδομάδα, παρακολουθούμε να παρελαύνουν όχι μόνο ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και λοιπά στελέχη της παράταξης Μαυρομάτη, αλλά ακόμη και τοπικοί παράγοντες που …. τυχαία, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές είχαν ταχθεί στο πλευρό του σημερινού δημάρχου. Ενώ απουσιάζουν «συμπτωματικά» πλήρως, οι επικεφαλής ή τα στελέχη των άλλων δημοτικών παρατάξεων. 
Κι ένα τελευταίο εξίσου σοβαρό που το επισήμανε ο Ακτιβιστής: Το σχετικό με τις κεραίες δελτίο τύπου που διένειμε η διοίκηση Μαυρομάτη, είναι έτσι διατυπωμένο, ώστε να σχηματίζει κανείς την εντύπωση ότι ήδη… δρομολογήθηκε η απομάκρυνση των κεραιών από την Αγία Τριάδα, την Επανομή και τη Νέα Μηχανιώνα. Μάλιστα γνωστή ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης, παρασύρθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να βάλει τίτλο στην αναρτησή της «Μετακινούνται εννέα κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο δήμο Θερμαϊκού»!!.

Η σωστή στάση για την απομάκρυνση των κεραιών
Φυσικά, αν όντως υποθέσουμε ότι συμβεί κάτι τέτοιο, με τους ρυθμούς και τις διαδικασίες που επέλεξε να ακολουθήσει για το ζήτημα αυτό η διοίκηση Μαυρομάτη, δεν ξέρουμε αν θα επαρκέσει ο χρόνος που απομένει μέχρι τέλους της θητείας της το… 2019. Καθώς με τις ατέρμονες συζητήσεις, τις προσκλήσεις για διάλογο προς τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, την αναζήτηση των πιθανών χώρων για μετεγκατάσταση –εφόσον φυσικά «ευαρεστηθούν» να συναινέσουν οι εταιρίες, τις άδειες από αρχαιολογία, Πολεοδομία, ΕΕΤΤ, ΕΕΑΕ και λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, ο χρόνος θα κυλάει και οι δημότες του Θερμαϊκού θα μείνουν με το να βλέπουν τις κεραίες να σκορπάνε διαρκώς την ηλεκτρομαγνητική τους ακτινοβολία στους μικρούς μαθητές, στα νήπια, τους γέροντες και όλους τους πολίτες.

Ποια είναι η μόνη οδός που πρέπει να ακολουθηθεί; Αυτό που πρότεινε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στο δημοτικό συμβούλιο, την προηγούμενη εβδομάδα. Ότι δηλαδή, «οι επικίνδυνες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που τοποθετήθηκαν δίπλα σε σχολεία και άλλους ευαίσθητους χώρους του δήμου Θερμαϊκού, δεν φεύγουν με ευχολόγια, παρακάλια και ψηφίσματα, αλλά χρειάζεται συντονισμένος και δυναμικός αγώνας από τη διοίκηση του Δήμου». 
Τον δρόμο, τον έδειξε πολύ πρόσφατα ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτετζίδης. Ο οποίος, αντί να παρακαλάει τις πανίσχυρες εταιρίες, έκανε εναντίον τους σκληρό δικαστικό αγώνα, πετυχαίνοντας δικαστική απόφαση για την απομάκρυνση της κεραίας που είχε στηθεί απέναντι από το δημοτικό σχολείο της Πυλαίας. Και με την απόφαση στο χέρι, πήγε την επόμενη ημέρα και την γκρέμισε. Αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση από μία δημοτική αρχή. Όλα τα άλλα, τα παρακάλια, οι διαβουλεύσεις, οι συζητήσεις, οι προτάσεις και οι αντιπροτάσεις, είναι για να έχουμε να λέμε. Και φυσικά, από όλη αυτή τη χρονοτριβή, ένας πάντα είναι ο κερδισμένος: Οι εταιρίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.