Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Πως θα έπρεπε να λειτουργεί η Επιτροπή Διαβούλευσης

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Την προσεχή Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015, συγκαλείται για πρώτη φορά, τέσσερις και πλέον μήνες μετά τη δημιουργία της, η «Επιτροπή Διαβούλευσης Θερμαϊκού» με μοναδικό θέμα συζήτησης τις «αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου» και μία εισήγηση, που λίγο-πολύ θυμίζει… έκθεση ιδεών.


Στην εισήγηση της δημοτικής αρχής προς την 27μελή Επιτροπή Διαβούλευσης, υπάρχει γενικόλογη αναφορά σε 13 θέματα που αφορούν το δήμο Θερμαϊκού, χωρίς όμως να παρουσιάζεται καμία συγκεκριμένη μελέτη ή κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επίλυσή τους, παρά μόνο με τη έκφραση ελπίδας, μήπως κάποιο από τα αναφερόμενα έργα ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Και φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο από τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης να αντιταχθεί στη βελτίωση της προσπελασιμότητας προς τους οικισμούς του δήμου μας, ή να διαφωνήσει με τα αντιπλημμυρικά έργα, τη δημιουργία παιδικών χαρών, την εκβάθυνση των λιμανιών, τη βελτίωση της σχολικής στέγης, την απαλλαγή των δικτύων ύδρευσης από τους καρκινογόνους αμιαντοσωλήνες ή την προστασία των δύο σημαντικών υγροβιότοπων, της Επανομής και του Αγγελοχωρίου.

Αντιθέτως, πολύ σημαντικά θέματα που πρωτίστως θα έπρεπε να είχαν εισαχθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης, όπως η κατάρτιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος, ούτε καν τέθηκαν υπόψη των μελών της. Ενώ για άλλα κορυφαία ζητήματα, όπως η παραχώρηση των 23,5 στρεμμάτων στον Ποταμό, για τα οποία θα έπρεπε να είχε ζητηθεί η γνώμη της Επιτροπής, όχι μόνο δεν ενημερώθηκε αυτή, αλλά ούτε καν και η ενδιαφερόμενη Δημοτική Κοινότητα της Επανομής. Αλλά αντιθέτως, ακόμη και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου επιχειρήθηκε να αιφνιδιαστούν, καθώς το θέμα τέθηκε ως «έκτακτο», χωρίς να τους παρασχεθεί το παραμικρό σχετικό έγγραφο.

Και κάτι επιπλέον: Η Επιτροπή Διαβούλευσης, συγκαλείται ένα μόλις 24ωρο μετά την εισήγηση που φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή για την παράδοση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν έπρεπε το τόσο σοβαρό αυτό θέμα να τεθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Διαβούλευσης; Δεν έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη της; Δεν έπρεπε να ακουστούν οι απόψεις των συνδημοτών μας; Γιατί αποσιωπάτε ένα τόσο καθοριστικής σημασίας ζήτημα; Μήπως για να μην φανεί η θεαματική κυβίστηση του δημάρχου, ο οποίος άλλα έλεγε προεκλογικά στους δημότες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, άλλα έταζε στους εργαζόμενους στο δήμο και άλλα, τελείως διαφορετικά, πράττει σήμερα;

Το πώς πρέπει να λειτουργεί σωστά η δημοκρατική διαδικασία της διαβούλευσης με τους δημότες, μας το δείχνει ο γειτονικός δήμος Θέρμης, όπου πριν λίγες μέρες, κλήθηκαν οι κάτοικοι της Νέας Ραιδεστού να απαντήσουν μέσω ερωτηματολογίου για το αν επιθυμούν τη λειτουργία λαϊκής αγοράς στον οικισμό αλλά και για τη χωροθέτησή της. Και όπως πληροφορούμαστε από το επίσημο site του δήμου Θέρμης, στη διαδικασία της διαβούλευσης συμμετείχαν συνολικά 481 πολίτες, από τους οποίους οι 463 συμφώνησαν στη δημιουργία της λαϊκής, υποδεικνύοντας πέντε διαφορετικά σημεία για τη λειτουργία της, ενώ 18 άτομα διαφώνησαν με τη δημιουργία της.

Αυτές είναι δημοκρατικές διαδικασίες, αυτά επιτάσσει η κοινωνία των πολιτών και όχι οι αποφάσεις κάποιων κλεισμένων στα γραφεία τους δημοτικών αρχόντων, που λαμβάνουν αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας.
Σχετικά τώρα με την «Επιτροπή Διαβούλευσης Θερμαϊκού», πρέπει να πούμε ότι δημιουργήθηκε με απόφαση που ελήφθη
στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014 και αποτελείται από εκπροσώπους 18 φορέων και συλλόγων της περιοχής, καθώς και από εννέα πολίτες του Δήμου Θερμαϊκού, που προέκυψαν μετά από κλήρωση μεταξύ των 18 δημοτών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Όμως από την Επιτροπή, αποκλείστηκε η εκπροσώπηση της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού με την επίκληση «μη ύπαρξης καταστατικής νομιμοποίησής», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη πως πρόκειται για έναν από τους πιο δραστήριους συλλογικούς φορείς του δήμου Θερμαϊκού, με αξιοζήλευτη πλούσια δράση.

Πάντως, πρέπει να πούμε ότι σωστά μπαίνει το ζήτημα της προσβασιμότητας προς το Δήμο μας σαν πρώτο. Η δημιουργία σύγχρονων οδικών δικτύων που θα εξασφαλίζουν άνετη και ασφαλή προσπέλαση προς τις περιοχές του Θερμαϊκού, ήταν από τα θέματα που είχε αναδείξει στην προεκλογική περίοδο η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», παρά το γεγονός ότι τότε κάποιοι μας επιτίθονταν, θεωρώντας ως «ικανοποιητικούς» τους άθλιους δρόμους που υπάρχουν στο δήμο Θερμαϊκού.

Καταλήγοντας να επισημάνουμε ότι την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας της Επιτροπής Διαβούλευσης, προκειμένου να γνωμοδοτεί σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το δήμο Θερμαϊκού, όπως ο Προϋπολογισμός, το Τεχνικό Πρόγραμμα Έργων κ.α., είχε επισημάνει η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της νέας δημοτικής αρχής και του νέου δημοτικού συμβουλίου. Και είναι θετικό που συγκαλείται τώρα, έστω με τόση μεγάλη καθυστέρηση και τόσες γενικόλογες αναφορές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.