Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

«Συμπολιτεία»: Εκστρατεία διάσωσης της αποχέτευσης Επανομής

Εκστρατεία για τη διάσωση του έργου αποχέτευσης της Επανομής, πρότεινε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, το απόγευμα της Τετάρτης, δεδομένου ότι ενώ τελειώνει  στις 31 Μαρτίου η τελική προθεσμία αποπεράτωσης, υπάρχει κάποιο μικρό τμήμα που δεν ολοκληρώθηκε και κυρίως, δεν γίνονται συνδέσεις στο δίκτυο από τους κατοίκους.

Μεταξύ των άμεσων μέτρων που πρότεινε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος είναι:
-Η μείωση κατά 50% του τέλους σύνδεσης, που καθορίστηκε από τη ΔΕΥΑΘ με βάση ένα μυστήριο μαθηματικό τύπο και η εξόφληση του υπόλοιπου 50% σε βάθος χρόνου, μέσα από τους λογαριασμούς της ύδρευσης.
-Η αύξηση του αριθμού των δόσεων τουλάχιστον σε δέκα, για την ελάφρυνση των δημοτών που καλούνται σήμερα να πληρώσουν ένα δυσβάστακτο για τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης ποσό που κυμαίνεται από 700 έως 1.200 ευρώ.
Ακόμη, με δεδομένο ότι είναι ελάχιστος ο αριθμός των κατοίκων της Επανομής που προχώρησαν τη διαδικασία σύνδεσής τους στον αποχετευτικό αγωγό, δεδομένου ότι ακόμη και στελέχη της παράταξης Μαυρομάτη δεν επέδειξαν ενδιαφέρον, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» πρότεινε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να πραγματοποιηθεί ενημερωτική συγκέντρωση των κατοίκων, με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.
«Σε τέτοια μεγάλα και σοβαρά για την περιοχή μας θέμα, χρειάζεται συσπείρωση και συνεργασία όλων των δημοτών, ένα είδος πανδημοτικού μετώπου και όχι παραταξιακές και μικροπολιτικές λογικές», υπογράμμισε ο Σπύρος Κουζινόπουλος. Προσθέτοντας ότι σε περίπτωση ,η έγκαιρης αποπεράτωσης του έργου, το δυσβάστακτο κόστος θα κληθούν να το πληρώσουν από την τσέπη τους όλοι οι δημότες του Θερμαϊκού και όχι μόνο όσοι βρίσκονται σήμερα στη διοίκηση του Δήμου.
Σημειώνεται ότι η καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου αποχέτευσης της Επανομής, λήγει στις 31 Μαρτίου. Και υπάρχει κίνδυνος εάν στις αρχές Απριλίου, που θα έρθουν ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαπιστώσουν ότι ο αγωγός ολοκληρώθηκε κανονικά και λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη, εάν δεν έχει γίνει ικανός αριθμός συνδέσεων, τότε το έργο να απορριφθεί και να κληθεί ο δήμος, να επιστρέψει τα εκατομμύρια που έλαβε από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. για την κατασκευή του.
Δυστυχώς, αντί η διοίκηση του δήμου να αξιοποιήσει την πρόταση της «Συμπολιτείας» και τη διάθεσή της για συνεργασία, την απέρριψε. Με το δήμαρχο κ. Γιάννη Μαυρομάτη να αποδίδει την καθυστέρηση που υπήρξε στον καιρό και στις απειλές του εργολάβου ότι θα κάνει παύση εργασιών εάν δεν λάβει έγκαιρα τα λεφτά του. Αλλά και να δηλώνει σχετικά με την ενημέρωση των Επανομιτών ότι «αυτό που είχε υποχρέωση να κάνει η διοίκηση, το έκανε».
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού ισχυρίστηκε επίσης ότι για την παθητική στάση που τηρούν οι κάτοικοι της Επανομής στο θέμα της σύνδεσής τους με τον αγωγό, δεν είναι το πρόβλημα οι δόσεις. Δεν μπορεί κανείς να τους υποχρεώσει. Ακόμη όμως και αν δεν συνδεθούν, θα δουν στο λογαριασμό νερού να χρεώνονται τα τέλη σύνδεσης. Έτσι θα πρέπει και το τέλος σύνδεσης να πληρώσουν και το άδειασμα του βόθρου.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, δημοτικός σύμβουλος κ.Ι.Καλλονάς ισχυρίστηκε ότι δεν χρειάζεται πρόσθετη ενημέρωση των κατοίκων της Επανομής, καθώς για το θέμα του αποχετευτικού αγωγού «είναι ενημερωμένοι 100%». Με ποιο τρόπο; Με τα ενημερωτικά φυλλάδια που αποστέλλονται μέσω των λογαριασμών ύδρευσης, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι «καθημερινά έχουμε 10-15 άτομα που ρωτάνε για τη σύνδεση». Τέλος δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του τέλους σύνδεσης και αύξηση των δόσεων καθώς η ΔΕΥΑΘ θα πρέπει να καταβάλει με το τέλος του έργου 1.100.000 ευρώ στον εργολάβο.

Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι ενώ η αποχέτευση της Επανομής βρίσκεται σε οριακό σημείο, κυριολεκτικά «στην κόψη του ξυραφιού», η διοίκηση του δήμου δεν προχωράει στα μέτρα εκείνα που και τους κατοίκους θα ελαφρύνουν σημαντικά αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία του αποχετευτικού αγωγού, με τον ικανό αριθμό των συνδέσεων θα εξασφαλίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.