Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Κονδύλια 2,57 δις ευρώ θα πάρουν οι Δήμοι το 2015

Στα 2,5716 δισ. ευρώ εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι θα ανέλθει το 2015 το συνολικό ποσό των αποδόσεων και επιχορηγήσεων προς τους Δήμους όλης της χώρας . 

Σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, που διαβιβάστηκε στη Βουλή το ποσό αυτό θα αφορά: 2,2073 δισ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, 150,4 εκατομμύρια ευρώ θα είναι ειδική επιχορήγηση για την ενίσχυσή τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ η απόδοση για την εξόφληση οφειλομένων παρελθόντων ετών θα είναι της τάξεως των 213,9 εκατ. ευρώ. 

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη, ζητώντας να ενημερωθεί σε τι ύψος έφτασε η συνολική κρατική επιχορήγηση των δήμων το 2014 και σε τι ύψος προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2015. Η βουλευτής είχε ζητήσει τα στοιχεία και για το πώς κατανέμονται τα ποσά αυτά σε καθένα από τους 325 δήμους. 

Στην έγγραφη απάντησή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι κατά το μέρος που αφορά το υπουργείο Οικονομικών, στους ΟΤΑ α’ βαθμού (δήμοι) αποδίδονται όλοι οι θεσμοθετημένοι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που προβλέπονται από το Ν. 3852/2010. Η απόδοσή τους γίνεται με μηνιαίες προκαταβολές βάσει των προεκτιμημένων εσόδων, εγγράφονται κατ’ έτος στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 

Για τον προσδιορισμό τους λαμβάνονται υπόψη οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που έχουν θεσμοθετηθεί, αναφέρει ο κ. Μάρδας και διευκρινίζει ότι πλέον των ΚΑΠ αποδίδεται στους δήμους και ειδική επιχορήγηση για την ενίσχυσή τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να αποφευχθεί η συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων. 

Πέραν των ανωτέρω αποδίδεται και ποσό 213,9 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και εξηγεί ότι το ποσό αυτό προέκυψε από ρύθμιση παλαιών υποχρεώσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού, συνολικού ύψους 1,711 δισ. ευρώ και θα καταβληθεί σε 8 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Η πρώτη δόση καταβλήθηκε το 2009. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτά αποτυπώνονται στο έγγραφο, κατά το έτος 2014, το συνολικό ποσό των αποδόσεων και επιχορηγήσεων προς τους Δήμους ανήλθε στα 2,7441 δισ. (ΚΑΠ 2,3333 δισ. ευρώ, ειδική επιχορήγηση 193,9 εκατ. και απόδοση για την εξόφληση οφειλομένων παρελθόντων οικονομικών ετών 213,9 εκατ. ευρώ). 

Στο ερώτημα πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα στους δήμους, ο κ. Μάρδας απαντά ότι την αρμοδιότητα κατανομής τους έχει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.